Pin It

Ευκολίες στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάνει το υπουργείο Οικονομικών παρατείνοντας μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου την προθεσμία που έληγε σήμερα 16 Αυγούστου να καταρτίσουν φάκελο τεκμηρίωσης τιμών ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

 

Μάλιστα το υπουργείο προαγγέλλει τροπολογία η οποία θα θεσπίζει ως κατώφλι για υποχρέωση τεκμηρίωσης τις συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ανά κατηγορία συναλλαγής, ενώ θα διευκρινίζεται ότι οι σχετικές διατάξεις ισχύουν και για υπερδωδεκάμηνες διαχειριστικές περιόδους, που άρχισαν πριν από την 1/1/2012 και λήγουν από 31/12/2012 και μετά. Οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) αποτελούν συνήθη πρακτική πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες καταφέρουν μέσω τριγωνικών συναλλαγών να χειραγωγούν είτε το ύψος των τιμών είτε και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

 

Μια ενδεικτική περίπτωση ενδο-ομιλικής συναλλαγής είναι η περίπτωση κατά την οποία οι θυγατρικές ή τα υποκαταστήματα «αγοράζουν» ένα προϊόν ή μία υπηρεσία από τη μητρική ή συνεργαζόμενη εταιρεία του εξωτερικού και μπορούν αν θέλουν να το υπερκοστολογούν, ώστε να μειώνεται το κέρδος και συνεπώς ο φόρος.

 

Σε άλλες περιπτώσεις η μητρική εταιρεία, έχοντας καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, δανείζεται με ευνοϊκούς όρους για λογαριασμό των θυγατρικών της και εν συνεχεία μέσω ενδο-ομιλικού δανεισμού τους μεταφέρει την «οφειλή». Με τον τρόπο αυτό η θυγατρική εμφανίζει υψηλή δανειακή επιβάρυνση και πληρώνει υψηλούς τόκους, με συνέπεια να μειώνονται οι φόροι. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 26 του Ν.3728/2008 υιοθετήθηκαν οι οδηγίες του Ψηφίσματος του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της 27ης Ιουνίου 2006, σχετικά με έναν κώδικα δεοντολογίας με θέμα την τεκμηρίωση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΤΤΜ EE) (2006/C 176/01). Με τις παραπάνω διατάξεις θεσμοθετείται η αρχή των ίσων αποστάσεων στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές, σύμφωνα με την οποία οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 42ε του Κ.Ν.2190/1920 πρέπει να συναλλάσσονται μεταξύ τους με όρους αντίστοιχους και όμοιους και σε κάθε περίπτωση να μην αποκλίνουν αναιτιολόγητα από τους όρους, οι οποίοι θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

 

Για τον έλεγχο της ανωτέρω αρχής υποχρεούνται όλες οι ελληνικές εταιρείες ανεξαρτήτως τύπου και εταιρικής μορφής καθώς και οι αλλοδαπές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να καταρτίζουν Φάκελο Τεκμηρίωσης με πλήρεις και τυποποιημένες μελέτες τεκμηρίωσης τιμών για όλες τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές τους συμπεριλαμβανομένων και των ενδο-ομιλικών παραδόσεων προϊόντων που τιμολογούνται από τρίτα μέρη (τριγωνικές συναλλαγές). Επίσης περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές μεταξύ κεντρικού και μόνιμης εγκατάστασης, είτε πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση ημεδαπής εταιρείας στην αλλοδαπή είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπής επιχείρησης.

 

Scroll to top