Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι αγορές…Το σπρεντ των ιταλικων ομολόγων έφθασε χθες σε χαμηλό διετίας, την ώρα που ο πολιτικά «ανανήψας» Καβαλιέρε απειλούσε το Βερολίνο με έξοδο της Ρώμης από το ευρώ (!), εάν δεν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της ΕΚΤ ώστε να κόβει χρήμα, ενώ παράλληλα έδινε με τις μεθοδεύσεις του «αβάντα» χρόνου στις «ζυμώσεις» που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πολιτικό παρασκήνιο της Ρώμης.
Ηδη, κατόπιν προσχηματικού διαδικαστικού αιτήματος της ιταλικής Κεντροδεξιάς, η τελική ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού μετατέθηκε χρονικά για την επόμενη εβδομάδα. Μαζί με αυτήν, πήρε παράταση και η παραίτηση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Μόντι.
Εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς του κεντρώου χώρου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέβαλε την -προγραμματισμένη για αύριο- συνέντευξη Τύπου μέχρι νεοτέρας… «Δεν πρέπει να συνεχιστεί η θεσμική αβεβαιότητα», προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο, τασσόμενος ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά ο εκνευρισμός είναι πιο εμφανής στην Κεντροαριστερά.
«Η συντηρητική παράταξη προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα κερδίζοντας χρόνο», αντέδρασε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πλέον δεύτερος καταλληλότερος για την πρωθυπουργία -σύμφωνα με την κρατική Rai Tre-, με ποσοστό 28%, δύο μονάδες πίσω από τον Μόντι. Ο φόβος του τώρα, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, είναι το ορατό ενδεχόμενο η παράταση της προεκλογικής περιόδου να «ψαλιδίσει» τα περιθώρια νίκης.
Οι νέες δημοσκοπήσεις μάλλον τον επιβεβαιώνουν… Το κεντροδεξιό PDL έχει ήδη «τσιμπήσει» περί τις τρεις μονάδες, φτάνοντας στο 18%. Εάν, δε, καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Λέγκας του Βορρά, φτάνουν μαζί το 22,6%. Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπολείπονται περί τις 20 μονάδες της κεντροαριστερής συμμαχίας, μεταξύ του Μπερσάνι (36,3%) και του «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα (5,8%).
Στο επόμενο διάστημα, η μάχη θα δοθεί σε τρία μέτωπα. Το ένα αφορά το «ροκάνισμα» του ποσοστού του αντισυστημικού «Κινήματος των 5 Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο, που ήδη φθίνει (μέσα σε έναν μήνα έπεσε πέντε μονάδες, στο 13,8%). Το δεύτερο συνίσταται στον προσεταιρισμό του 49% των αναποφάσιστων! Το τρίτο και κυριότερο έχει να κάνει με το τι θα γίνει τελικά με τον κεντρώο χώρο.
Οι προσπάθειες για τη συσπείρωσή του συνεχίστηκαν και χθες, στη συνάντηση που είχε ο Μόντι με τον Χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι και τον επικεφαλής του κινήματος Μελλοντική Ιταλία, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο (ευρύτερα γνωστό ως πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari). Στο «μενού», λένε τα ιταλικά ΜΜΕ, ήταν η εξασφάλιση πολιτικής στήριξής από τον 69χρονο οικονομολόγο.
Το ερώτημα, σε αυτό το σενάριο, είναι εάν θα καταφέρουν να βελτιώσουν τα πεσμένα εκλογικά ποσοστά τους. Συγκεντρωτικά, το UdC του Καζίνι, το κίνημα του Μοντετζέμολο και το επίσης κεντρώο κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία» του Τζιανφράνκο Φίνι φθάνουν σήμερα μόλις το 10,6%. Κι αυτό, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τον μέσο Ιταλό πολίτη κάθε άλλο, παρά βελτιώθηκαν, έπειτα από έναν χρόνο διακυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μόντι.
Σχεδόν ένας στους τρεις Ιταλούς βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας (29,9%, από 26,3% που ήταν το 2010). Η εγχώρια καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 4,6%. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κατά 5,6%, συγκριτικά με πέρυσι.
Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα από τη σκληρή λιτότητα χτυπούν τώρα… «καμπάνες»! Με μία απόφαση-ορόσημο, δικαστήριο στο Μιλάνο έκρινε χθες ενόχους τέσσερις διεθνείς τράπεζες και 9 στελέχη τους για απάτη σε βάρος του ιταλικού δήμου.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, η γερμανική Deutsche Bank, η ελβετική UBS, η αμερικανική JP Morgan και η γερμανο-ιρλανδική Depfa Bank κέρδισαν παράνομα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από παρατυπίες στην έκδοση ενός περίπλοκου δομημένου ομολόγου, ύψους 1,68 δισ. ευρώ, που στόχο είχε τη μείωση του χρέους του Μιλάνο.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση. Αλλά η δίκη -η πρώτη του είδους- ανοίγει πια τον δρόμο για συνολικά 600 ιταλικούς δήμους, που έχουν υποστεί, για τον ίδιο λόγο, συνολικές απώλειες 4 δισ. ευρώ.