ypourgiko-symvoulio

18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θερινή ραστώνη η κυβέρνηση

Προβλήματα ασυνεννοησίας με αφορμή το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη και τον θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι.
      Pin It

Προβλήματα ασυνεννοησίας με αφορμή το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη και τον θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Το απουσιολόγιο που κρατούσε αυτές τις μέρες ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, με εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, δεν έχει ούτε μία λευκή σελίδα. Ολοι οι υπουργοί εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο της Παναγίας, της οποίας η χάρη όμως δεν στάθηκε αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν και η απουσία των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσε εκνευρισμό και φαινόμενα ασυνεννοησίας.

 

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από την ιδιαίτερη πατρίδα του για να εξετάσει από μεθαύριο την πρόοδο των προαπαιτούμενων ανά υπουργείο. Ωστόσο, η εικόνα της κυβέρνησης, όσο καλή και αν είναι στην εφαρμογή των μέτρων της τρόικας, δεν φτάνει για να καλύψει την αδυναμία που έδειξε στη διαχείριση κρίσεων. Χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού, Γ. Μιχελάκης και Ο. Κεφαλογιάννη, μετέβησαν στη Σαντορίνη, προκειμένου να καθησυχάσουν τις τοπικές αρχές, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού, υποσχόμενοι ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σύντομα.

 

Η καρτ-ποστάλ

 

Η κατασκότεινη καρτ-ποστάλ του νησιού πάντως έχει κάνει τον γύρο του κόσμου από τα διεθνή πρακτορεία και τα σχόλια των ξένων μέσων δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση, που έχει επενδύσει τις προσδοκίες για ανάκαμψη στον τουρισμό. Στο νησί πήγε με άνωθεν εντολή και ο διοικητής της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, για τον οποίο η ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση είναι βαριά, πλην όμως δεν είναι πιο ευχάριστη για την απουσία του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη. Και οι δύο κλήθηκαν από συνεργάτες του πρωθυπουργού να δώσουν εξηγήσεις για τα απανωτά black out της Σαντορίνης.

 

Το πρόβλημα, όμως, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, είναι γενικότερο για την κυβέρνηση. Και ενώ μέχρι πρότινος το ερώτημα που την απασχολούσε ήταν οι αντοχές των βουλευτών της συμπολίτευσης, τώρα, με την εικόνα γενικής απουσίας των υπουργών, το ερώτημα αντιστρέφεται. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, συνεχίζει απρόσκοπτα τις διακοπές του και δείχνει να συντονίζει από τη Σκόπελο τις διπλωματικές υπηρεσίες για την εντεινόμενη κρίση στην Αίγυπτο. Ο πρέσβης και οι επικεφαλής του προξενείου της Αλεξάνδρειας, που έκαναν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας, έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχει για την ώρα κανένας λόγος ανησυχίας για την ομογένεια. Ο Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ενώ σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων είναι ο υφυπουργός Α. Γεροντόπουλος. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., κατόπιν εντολής της βαρόνης Αστον, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της κρίσης.

 

Εναρμονισμένη με τη γενική εικόνα χαλαρότητας της Ε.Ε., η κυβέρνηση μόλις χθες έδωσε το στίγμα της για τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι, σε έλεγχο εισιτηρίων την προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Μετά την πρώτη ατυχή δήλωση του επικεφαλής των Αστικών Συγκοινωνιών, Γ. Οικονόμου, και την προσπάθεια διόρθωσης από τον υφυπουργό Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλο, που εξήγγειλε ότι θα αλλάξουν οι διαδικασίες ελέγχων, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του συμβάντος: «Η απώλεια της ζωής του 19χρονου νέου μάς έχει συγκλονίσει όλους και θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν προσφέρεται όμως ούτε για κομματικές παντιέρες ούτε για ρεσιτάλ λαϊκισμού. Βέβαια, αυτή τη φορά ο λαϊκισμός είναι πολύ βαρύτερος και αγγίζει τα όρια της τυμβωρυχίας. Τα συνηθίζει άλλωστε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ…»

 

Δημόσιες εμφανίσεις

 

Το πρόβλημα συντονισμού δεν φάνηκε μόνον στα απρόοπτα προβλήματα που εξελίχθηκαν σε κρίσεις, αλλά ακόμη και στις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι υπουργοί απέφυγαν τις δημόσιες εμφανίσεις τον Δεκαπενταύγουστο, με εξαίρεση τη γιορτή στην Τήνο, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ. Βρούτσης, και στην Παναγία Σουμελά, όπου παρέστη ο Θ. Καράογλου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Λευκάδα όπου πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, πετάχτηκε από τη Θεσπρωτία που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ο υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας. Χθες, στα εγκαίνια του σπιτιού του Κ. Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που έγινε μουσείο και στην οποία παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ο. Τσελίκ, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλος.

 

Scroll to top