18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Θαύμα στο Μιλάνο»

 

Μια καλή ευκαιρία να ξαναδούμε την ποιητική αλληγορία του Βιτόριο ντε Σίκα «Θαύμα στο Μιλάνο» είναι η επανέκδοση της ταινίας στους κινηματογράφους. Αντανακλά το κοινωνικό κλίμα της Ιταλίας μετά τον πόλεμο και διακατέχεται από διαχρονικά νοήματα που την καθιστούν περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών (1951) κι απέσπασε πολλά ιταλικά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία, ενώ είναι ακόμα μια εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Τσέζαρε Ζαβατίνι και Βιτόριο ντε Σίκα. Το «Θαύμα στο Μιλάνο» (γυρισμένο το 1951) αποτελεί την τρίτη σημαντική ταινία του Ιταλού δημιουργού. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα βρέφος (ο Τοτό) που εμφανίζεται σε έναν κήπο με λάχανα. Το ανακαλύπτει μια γριούλα λίγο καιρό πριν πεθάνει και το ανατρέφει με τρυφερότητα. Στη συνέχεια, πηγαίνει στο ορφανοτροφείο κι όταν ενηλικιώνεται βγαίνει στην κοινωνία. Οχι στο αστικό περιβάλλον, αλλά σε έναν καταυλισμό φτωχών και αγράμματων ανθρώπων που ζουν μες στην αθλιότητα. Εκεί θα κοινωνικοποιήσει τον πληθυσμό και θα γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του ομαδικού αισθήματος και της αισιοδοξίας, της εργατικότητας και της λεβεντιάς βάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο στο επίκεντρο το πιο οικουμενικό όραμα ανθρωπιάς και αδελφοσύνης. Παίζουν: Φραντσέσκο Γκολισάνο, Εμα Γκραμάτικα, Πάολο Στόπα, Γκουλιέλμο Μπαρνάμπο, Αννα Καρένα κ.ά.

 

Με Καβάφη και Ελιοτ ο Ακύλλας Καραζήσης στο Φεστιβάλ Φιλίππων

 

Το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, στο πλαίσιο του αφιερώματός του στον Κ.Π. Καβάφη με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του, διοργανώνει βραδιά ποίησης στο αίθριο του Μεγάρου Τόκου (Κύπρου 14, Καβάλα). Η βραδιά επικεντρώνεται στις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του Αλεξανδρινού ποιητή και του Αμερικανού ποιητή Τ. Σ. Ελιοτ. Απαγγέλλει ο Ακύλλας Καραζήσης (φωτογρ.). Ωρα: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

 

Βέρντι στη Σάνη

 

Η υψίφωνος Δήμητρα Θεοδοσίου και ο μπάσος Δημήτρης Καβράκος, επί χρόνια πρωταγωνιστής της Μετροπόλιταν Οπερας της Νέας Υόρκης, συμμετέχουν στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στον Λόφο της Σάνης, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Τζιουζέπε Βέρντι, διακόσια χρόνια από τη γέννησή του. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ (φωτογρ.).

 

Εισιτήρια: 25 ευρώ (τα αριθμημένα) και 15 ευρώ (τα απλά). Ωρα: 21.00.

 

Ρεμπούτσικα στην Ανδρο

 

Στο προαύλιο της Παναγίας Θεοσκέπαστης στη Χώρα, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Ανδρου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με μουσικές από το «Αστέρι και την ευχή», τις «Μικρές ιστορίες», τη «Φωνή Αιγαίου» την «Πολίτικη Κουζίνα» και από τις τουρκικές ταινίες «Babam ve Oglum» και «Ulak». Η νέα τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη ερμηνεύει στα ελληνοαραβικά την «Αλεξάνδρεια».

«Ο Ορέστης και ο σκύλος» στα Χανιά

 

«Ο Ορέστης και ο σκύλος» από τον Θίασο 81 σε κείμενο Νανάς Νικολάου, σκηνοθεσία Πελαγίας Αγγελίδου, σκηνικά-κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά, χορογραφίες Αρετής Μώκαλη, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά. Ενα θεατρικό, σύγχρονο διαδραστικό θέαμα–ακρόαμα που συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο. Ο παππούς του μικρού Ορέστη τού έχει σχεδιάσει μια βόλτα-έκπληξη μέχρι το κέντρο της πόλης, παίζοντας το κυνήγι του θησαυρού. Λύνοντας, μαζί με τα παιδιά θεατές, ένα ένα τα αινίγματα του παππού, ο Ορέστης θα γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα. Μαζί με τα παιδιά θα παρατηρήσουν και θα αντιμετωπίσουν θέματα που μας απασχολούν καθημερινά: περιβάλλον, ανακύκλωση, οικονομική κρίση. Θα μάθουν την αναγκαιότητα να φροντίζουν και να αγαπούν τα ζώα, θα γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του βιβλίου και θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Παίζουν: Ορέστης Τρίκας, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Μυριέλλα Κουρέντη, Θοδωρής Αντωνιάδης. Φιλική συμμετοχή στον ρόλο του Παππού ο Κώστας Καζάκος.

 

Scroll to top