18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στο μέλλον μέσω Twitter

Στα κοινωνικά δίκτυα είμαστε όλοι οι πολίτες ανοχύρωτοι. Ερμαιο κακόβουλων ατόμων ή ομάδων. Κι αυτό το δεύτερο στοιχείο μοιάζει να είναι πραγματικά επικίνδυνο. Πιο πολύ για τη δημοκρατία.
      Pin It

Στα κοινωνικά δίκτυα είμαστε όλοι οι πολίτες ανοχύρωτοι. Ερμαιο κακόβουλων ατόμων ή ομάδων. Κι αυτό το δεύτερο στοιχείο μοιάζει να είναι πραγματικά επικίνδυνο. Πιο πολύ για τη δημοκρατία.

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Πριν από λίγες μέρες, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 32χρονο άντρα ως ύποπτο για τις απειλές που έγιναν μέσω Twitter εναντίον της βουλευτού των Εργατικών Στέλλα Κρίζι και της συγγραφέως Κάρολιν Κριάντο-Περέζ. Είναι ο τρίτος ύποπτος που συλλαμβάνει το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Σκότλαντ Γιαρντ. Οι δύο γυναίκες μπήκαν στο στόχαστρο μετά την επιτυχημένη καμπάνια τους να υπάρξουν και γυναίκες στις εικόνες των χαρτονομισμάτων. Η Τζέιν Οστιν ήταν η πρώτη που κέρδισε το εισιτήριο για το χαρτονόμισμα των 10 λιρών, το 2017.

 

Δεν είναι, όμως, οι μόνες που έχουν παρενοχληθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες Βρετανίδες, πρόσωπα της δημόσιας ζωής, έχουν δεχθεί απειλές, ανάμεσά τους η ιστορικός Μέρι Μπερντ και οι δημοσιογράφοι Χάντλεϊ Φρίμαν, Γκρέις Ντεντ, Ιντια Νάιτ και Λόρι Πένι.

 

Θα διάβαζα την είδηση και θα πήγαινα παρακάτω, αν τον τελευταίο καιρό δεν είχαν πάρει τ’ αυτιά μου κάποιες ιστορίες, ανησυχητικές όσο δεν παίρνει. Αφορούν αντίστοιχες απειλές, σε κοπέλες, στην Ελλάδα, που κάθε άλλο παρά δημόσια πρόσωπα είναι. Αντίθετα χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και έχουν χιλιάδες followers στο Twitter. Δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει την ανωνυμία τους, ούτε για να προσβάλουν ούτε, φυσικά, για να απειλήσουν. Την χρησιμοποιούν γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, για να ανοίξεις το στόμα σου να πεις μερικές αλήθειες καλύτερα να μην ξέρει κανείς ποιος είσαι, για τη δική σου ησυχία… Ή μήπως ασφάλεια;

 

Κι αν οι μεγαλύτεροι συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει ψευδώνυμα για να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα της εποχής τους –ανατρέξτε για μια καλοκαιρινή ανάγνωση στη Γαλλική Επανάσταση– φαίνεται πως στο Twitter κυκλοφορούν ομάδες «κουκουλοφόρων» που κάνουν ακριβώς αυτήν τη δουλειά: ψάχνουν για να βρουν ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι έρευνές τους στέφονται με επιτυχία και αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν εργαλεία και προσβάσεις που δεν έχει ένας απλός χρήστης.

 

Προφανώς δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να κάνει σωστά τη δουλειά του και μην έχει δεχτεί, κάποια στιγμή, απειλές. Φαντάζομαι πως και οι «διάσημοι» γενικώς έχουν το μερίδιό τους. Αρα, από αυτή την άποψη, το Twitter δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το τηλέφωνο και το ταχυδρομείο περάσαμε σε άλλο μέσο, στο Διαδίκτυο. Ούτε και οι απειλές του είδους που προανέφερα είναι καινούργιο φρούτο. Υπήρχε μια εποχή που το κουδούνι χτύπαγε και ακούγαμε να μας λένε «προσέξτε, γιατί θα ξανάρθουμε».

 

Αλλά ζούμε στον 21ο αιώνα πια, στην Ευρώπη, σε χώρες δημοκρατικές και δεν το χωράει ανθρώπου νους πως ξαναγυρίζουμε στους Μεσαίωνες. Κι έχω βαρεθεί να λέω και να γράφω ότι τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες έχουν μόνο πολιτικές και ποτέ τεχνολογικές λύσεις. Διευκολύνσεις τεχνολογικές, αυτό ναι. Το Twitter αποφάσισε να κάνει πιο εύκολη την «καταγγελία» τέτοιων πρακτικών, ενώ δήλωσε πως προσέλαβε προσωπικό για να χειρίζεται ανάλογες καταστάσεις. Ας ξέρουμε όλοι, πάντως, ότι το Twitter δεν έχει ευθύνη, ούτε κλείνει λογαριασμούς ούτε επεμβαίνει. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας στις χώρες που γίνονται οι καταγγελίες, η οποία είναι αυτή που θα ζητήσει από το Twitter ή οποιαδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο να λάβει μέτρα.

 

Μπορούμε να προστατευθούμε; Οχι. Ετσι απλά. Ούτε από τις σοβαρές απειλές, ούτε από τους ψευτόμαγκες, ούτε από τα διάφορα τρολ που κατακλύζουν το δίκτυο, παρά μόνο αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσωπική μας ζωή. Γοητευμένη από τη μαγεία της γνώσης και της ενημέρωσης που μας προσφέρει το Δίκτυο είναι πολλές οι φορές που έχω αναρωτηθεί γιατί βγάζει τον χειρότερο εαυτό, την κακία, τη διαφθορά, την επιθετικότητα τόσο πολλών ανθρώπων…

 

………………………………………………………………………………………………………

 

e-ΔΙΚΤΥΑ

H είδηση «έσκασε» το περασμένο Σάββατο, όταν η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήταν ήδη στα περίπτερα. Η υπηρεσία κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό φυγά Εντουαρντ Σνόουντεν, έκλεισε απότομα. «Υποχρεώθηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα εναντίον του αμερικανικού λαού ή να εγκαταλείψω σχεδόν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνοντας τη Lavabit», έγραψε ο ιδιοκτήτης της Lavabit LLC, Λέινταρ Λέβισον, σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο της εταιρείας, η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας. Ο Λέβισον δήλωσε ότι έχει αποφασίσει να «αναστείλει τη λειτουργία» της υπηρεσίας, αλλά του απαγορεύεται να μιλήσει για τα γεγονότα των έξι τελευταίων εβδομάδων τα οποία τον οδήγησαν στην απόφασή του.

Το χρονικό αυτό διάστημα αντιστοιχεί στην περίοδο από τότε που ο Σνόουντεν αποκαλύφθηκε δημόσια ως η πηγή δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις μυστικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας που πραγματοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). «Η εμπειρία μού δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς δράση από το Κογκρέσο ή ένα ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, συνιστώ κατηγορηματικά κανείς να μην εμπιστεύεται τα προσωπικά του δεδομένα σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ», έγραφε ο Λέβισον.

Η Lavabit, η οποία ιδρύθηκε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, λέει πως είχε σχεδόν 350.000 χρήστες. Από ένα λογαριασμό στον ιστότοπο αυτό, ο Εντουαρντ Σνόουντεν είχε έρθει σε επαφή με πολλούς δημοσιογράφους για να τους προσκαλέσει σε μια συνέντευξη Τύπου στα μέσα Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Η δήλωση της εταιρείας δείχνει πως προφανώς βρίσκεται σε ισχύ διαταγή αποσιώπησης, η οποία μπορεί να συνοδεύει κάποιο από ένα μεγάλο φάσμα αιτημάτων για πληροφορίες. Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητεί κρυπτογραφημένες εκδοχές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Σνόουντεν, άλλες πληροφορίες γι’ αυτόν, τα τεχνικά μέσα για να αποκρυπτογραφήσει τα μελλοντικά email του ή αυτά άλλων πελατών ή βασικές πληροφορίες για όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της Lavabit. Ο Λέβισον, πάντως, δήλωσε πως η εταιρεία έχει αρχίσει να ετοιμάζει τα χαρτιά για να προσφύγει στο εφετείο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Η χρήση αποτελεσματικής κρυπτογράφησης από χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σπάνια παρόλο που η τεχνολογία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ισως τα πράγματα αλλάξουν σύντομα, αφού κάποια από τα έγγραφα που διοχέτευσε ο Σνόουντεν δείχνουν πως οι Google Inc, Microsoft Corp και άλλοι μεγάλοι πάροχοι έχουν υποχρεωθεί να βοηθήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν email και άλλα δεδομένα για τους χρήστες τους.

Είναι, πάντως, χωρίς προηγούμενο για μια νόμιμη αμερικανική επιχείρηση να προτιμά να κλείσει παρά να συμμορφωθεί με αίτημα της κυβέρνησης για πληροφορίες. Τουλάχιστον είναι σίγουρο πως, εάν αποφασίσει να ξανανοίξει κάποια εταιρεία, όλη η κοινότητα του Δικτύου θα είναι στο πλάι του.

……………………………………………………………………………………………………………………..

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

* Η Οpen-beta για το παιχνίδι Tactical Intervention θα ξεκινήσει για την Ευρώπη από τις 29 Αυγούστου μέσα από την πλατφόρμα Stream. Σε αυτή την open-beta φάση, οι οπαδοί των παιχνιδιών μάχης θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν επιτυχημένες τακτικές, να δοκιμάσουν μανούβρες και να συνηθίσουν τα νέα συστήματα και την πληθώρα των όπλων, και φυσικά να δώσουν τη γνώμη τους στους δημιουργούς. H Open Beta θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν το παιχνίδι κυκλοφορήσει επίσημα. Για παίκτες άνω των 18 ετών.

* Νέα σειρά τηλεοράσεων UHD (Ultra High Definition) TV F9000, 55 και 65 ιντσών ανακοινώθηκε από τη Samsung Electronics Hellas. Οι τηλεοράσεις ολοκληρώνουν την γκάμα των UHD TV, η οποία διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει την αναβάθμισή της προκειμένου να είναι συμβατή με τα μελλοντικά πρότυπα UHD μέσω του Evolution Kit. Η τεχνολογία Quadmatic Picture Engine των τηλεοράσεων αναβαθμίζει τέσσερις φορές την ποιότητα ανάλυσης του περιεχομένου και προσφέρει πιο ευκρινείς και φωτεινές εικόνες, καθώς και βαθύτερο μαύρο και αντίθεση, χάρη στην τεχνολογία Precision Black. Η αναβάθμιση πραγματοποιείται τόσο σε περιεχόμενο στάνταρντ ανάλυσης όσο και σε περιεχόμενα έως και 1080p.

* Το SkyDrive, η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων της Microsoft στο νέφος, ανανεώθηκε και πλέον αναγνωρίζει την ανάλυση της οθόνης της συσκευής που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο χρήστης και προσαρμόζει ανάλογα την ανάλυση των φωτογραφιών που απεικονίζονται. Επιπλέον, προστίθεται ένας νέος τρόπος ταξινόμησης των αρχείων που έχει μοιραστεί ή έχει μοιράσει ένας χρήστης, για ευκολότερο εντοπισμό. Επίσης, όταν κάποιος χρήστης στέλνει ένα έγγραφο σε άλλους, οι παραλήπτες μπορούν να το επεξεργαστούν χωρίς να απαιτείται να συνδεθούν στην υπηρεσία. Οι δε χρήστες Windows 8.1 έχουν διαθέσιμα τα αρχεία που επιθυμούν offline σε όλες τις συσκευές τους, ώστε εάν χρειαστούν κάποιο να μην εξαρτώνται από τη σύνδεσή τους στο Δίκτυο.

Scroll to top