14/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχίζει η σφαγή στο Δημόσιο

      Pin It

Του Αρη Χατζηγεωργίου

Τρίτη και 13 κλήρωσε για χιλιάδες υπαλλήλους που οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Εντός πέντε ημερών, από χθεςπρέπει να είναι έτοιμες οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων για τον… Καιάδα και εντός δέκα ημερών να βγουν οι διαπιστωτικές πράξεις υπό την απειλή τεράστιων χρηματικών προστίμων για τους διευθυντές προσωπικού που δεν θα το πράξουν.

 

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας δημοσίευσε χθες μέσω πολυσέλιδης εγκυκλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο ίδιος που την περασμένη Παρασκευή διέψευδε την απαίτηση της τρόικας για κατάρτιση καταλόγων με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων.

 

Στα όρια του πανικού λειτουργούν οι διευθύνσεις προσωπικού που δέχονται αφόρητη πίεση από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε κίνδυνο, από τις κινητοποιήσεις-καταλήψεις αλλά και από τις «προϊστάμενες αρχές» που εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν, όπως π.χ. συμβαίνει ήδη σε πολλούς μεγάλους δήμους.

 

Τα μέτρα που, κατά τον κ. Μανιτάκη, «αποβλέπουν στην αποκατάσταση του κύρους του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και της νομιμότητας» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Μετατάξεις και μετακινήσεις, που καθίστανται ως η μόνη υποχρεωτική διέξοδος για τον υπάλληλο που τίθεται σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, απολύεται μετά ένα έτος διαθεσιμότητας με το 75% των αποδοχών.

 

-Διαθεσιμότητα για χιλιάδες υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου (ο συνολικός αριθμός μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000) που είναι σε διοικητικούς κλάδους, έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προσελήφθησαν χωρίς κάποια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης, όπως το ΑΣΕΠ. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που έγιναν αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004), τον νόμο της Βάσως Παπανδρέου (2839/2000) και τον νόμο του αείμνηστου Σ. Πεπονή (2190/94).

 

-Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που ελέγχονται πειθαρχικά ή διώκονται ποινικά ακόμη και αν οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Διευκρινίζεται ότι από σήμερα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι με εκκρεμείς υποθέσεις και παραμένουν εκεί μέχρι να αποφανθούν τα πειθαρχικά όργανα ή τα αρμόδια δικαστήρια, ενώ περιγράφονται αναλυτικά τα δεκάδες παραπτώματα που έως τώρα ελέγχονταν μόνον από τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς επιπτώσεις στη διάρκεια της εκκρεμοδικίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, εκ των οποίων οι 2.000 πρέπει να φύγουν μέχρι το τέλος του 2012! Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις και όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες. Οι λίστες με τους υπαλλήλους πρέπει να προωθηθούν από όλες τις υπηρεσίες εντός πέντε ημερών, ώστε σε δέκα μέρες να κοινοποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις.

 

Οι αρμόδιοι διευθυντές που δεν θα στείλουν εμπροθέσμως καταλόγους απειλούνται με αυτοδίκαιη αργία λόγω παράβασης καθήκοντος (παρεμπόδιση απογραφής). Για όσους δεν εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις στο δεκαήμερο, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που ισούται με το 1/4 των συνολικών αποδοχών όλων των προς απόλυση υπαλλήλων.

 

Εξαιρέσεις

 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το παιχνίδι με τις υπηρεσίες που εξαιρούνται από τις διαθεσιμότητες των διοικητικών ΔΕ. Στο αρχικό σχέδιο νόμου εξαιρούνταν οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών φορέων, των νοσοκομείων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή προστέθηκε ο ΟΑΕΔ. Χθες, με την εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι εξαιρούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι των μουσείων αλλά όχι εκείνων που είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα (π.χ. Νέο Μουσείο Ακρόπολης).

 

Εξαιρέσεις θα προκύψουν και από τα «φίλτρα» που τίθενται. Στο αρχικό σχέδιο εξαιρούνταν υπηρεσίες όπου οι διοικητικοί ΔΕ χωρίς ΑΣΕΠ είναι λιγότεροι από 10 και περισσότεροι από το 25% των υπαλλήλων του κλάδου. Στον νόμο προστέθηκε διαζευκτικά τρίτο φίλτρο, δηλαδή οι διοικητικοί να είναι περισσότεροι από το 10% του συνόλου των τακτικών υπαλλήλων κάθε υπηρεσίας. Χθες όμως διευκρινίστηκε ότι τα τρία φίλτρα είναι σωρευτικά.

 

Scroll to top