20/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φόρουμ γκρίνιας στη ΔΗΜΑΡ

      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για μη συμμετοχή του κόμματος στο «Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό», επανέφερε στο προσκήνιο μια «μάχη» εκτιμήσεων και τακτικών, που διαδραματίζεται στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο εδώ και μήνες.

 

«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πει ξεκάθαρα τι θέλει και να καταθέσει τη δική της πρόταση επί του θέματος» σημείωσε στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Μανίκας, που με τη Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία συμπορεύθηκε με τη ΔΗΜΑΡ στις εκλογές.

 

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει ακόμα βαρίδια, ενώ στελέχη της μάλλον διακατέχονται από στερεότυπα, που εμποδίζουν την ανασύνθεση στον χώρο της Κεντροαριστεράς». Εξέφρασε την κατανόησή του για την απόφαση του Φώτη Κουβέλη και σημείωσε ότι από την πλευρά του θα επιμείνει στη συμμετοχή της Αγίου Κωνσταντίνου στις ανασυνθετικές διαδικασίες της Κεντροαριστεράς.

 

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» του «εκσυγχρονιστικού» χώρου, διαφώνησε με την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας στην «Εφ.Συν.» ότι «χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία», ενώ σε όσους θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί «φθαρμένα υλικά», απάντησε ότι ήδη στην Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο ίδιος πάντως σχετικά με το μέλλον της Κεντροαριστεράς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μερικά θέματα τα λύνει η ίδια η ζωή», συμπληρώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές ο κόσμος δεν πρέπει να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα «Τσίπρας ή Σαμαράς».

 

Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται βέβαια ο Ανδρέας Νεφελούδης, από το μειοψηφικό «Αριστερό Δίκτυο». «Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ήταν μια μεγάλη επιτυχία για εμάς, μίλησε η αριστερή ψυχή της ΔΗΜΑΡ» σημείωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, τονίζοντας όμως ότι «παραμένει το πολιτικό πρόβλημα ουσίας της ΔΗΜΑΡ, ενώ εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με τα κεντρώα σενάρια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τίθεται μείζον θέμα όταν «η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να μετέχει στην κυβέρνηση και να στηρίζει το φορολογικό».

 

Τα επίσημα χείλη της Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν ωστόσο να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ο Σπύρος Λυκούδης, που είναι ο υπεύθυνος στην Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στον Real FM αρνήθηκε ότι υπήρξε «ναυάγιο» στην απόπειρα συνεργασίας των κεντροαριστερών σχηματισμών και χαρακτήρισε «βιαστική» την παραίτηση του Νίκου Μπίστη.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος αναγνώριζε ουσιαστικά ότι η βάση του κόμματος «κλοτσάει» στο σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στον Alpha989 ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ή διάθεση να ανοίξει ένας επίσημος διάλογος με το ΠΑΣΟΚ».

 

Το ουσιαστικό πρόβλημα πάντως παραμένει για τον Φώτη Κουβέλη, καθώς εκ των πραγμάτων καλείται να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα όμορα κόμματα και τη βάση της ΔΗΜΑΡ. Από τη μία πλευρά το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι η Αγίου Κωνσταντίνου θα αλλάξει γνώμη για το θέμα, ενώ η βάση είναι πιθανόν να «εκραγεί» αν τον Μάρτιο έρθουν προς ψήφιση νέα μέτρα. Οποια απόφαση κι αν πάρει ο Φώτης Κουβέλης, σίγουρα κάποιοι θα μείνουν πίσω…

Scroll to top