politiki_m

19/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ποιους χτυπά η καμπάνα της κινητικότητας

Τι προβλέπει το σύστημα μοριοδότησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο κινδυνεύουν να απολυθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
      Pin It

Τι προβλέπει το σύστημα μοριοδότησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο κινδυνεύουν να απολυθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

diamartiria apolyseisΚουρελόπανο η «σημαία της αξιοκρατίας» με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να «ντύσει» το πρόγραμμα κινητικότητας. Με μια… μονοκονδυλιά στις υπό έκδοση Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) καταργούνται κλάδοι και ειδικότητες του Δημοσίου και οι υπάλληλοι των υφιστάμενων θέσεων εντάσσονται άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς να προηγηθεί αξιολόγησή τους, όπως τονίζεται στην τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα επιτευχθούν οι περισσότερες «προσθήκες» στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Από την άλλη, με την ίδια μέθοδο, προβλέπεται η σύσταση προσωποπαγών θέσεων στον δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου εκφράζονται αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο «αξιοκρατικά» θα καλυφθούν, μέσω μιας διαδικασίας η οποία χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματική» από πλήθος νομικών επιστημόνων.

 

Διαδικασία-εξπρές

 

Τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν ασφυκτικά. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δημόσιο εκφράζουν την ανησυχία τους πως, εφόσον η κυβέρνηση δεν προλάβει να υλοποιήσει, όπως επιδιώκει, τη διαδικασία-εξπρές εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, θα ακολουθήσουν νέες οριζόντιες περικοπές. Εως το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου αναμένονται οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τη νέα δομή και τη στελέχωση των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους. Θα ακολουθήσει έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση και τη σύσταση θέσεων στις ανωτέρω δομές και ενημέρωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα αποφασίσει για τον αριθμό και τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν ανά φορέα υποδοχής.

 

Οπως αναφέρει η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι καλούνται, σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υποβάλουν την αίτηση προτίμησής τους στις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού, καθώς και κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για τη βαθμολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν αυτό δεν περιλαμβάνεται ήδη στον υπηρεσιακό τους φάκελο. Οι φορείς προέλευσης θα ελέγξουν τα πιστοποιητικά και θα συμπληρώσουν τους πίνακες συνδρομής υπουργείων, ενώ οι φορείς υποδοχής θα επιλέξουν τους υπάλληλους που θα διατεθούν κατά σειρά προτεραιότητας. Επειτα, θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις μετάταξης–μεταφοράς υπαλλήλων στις νέες τους θέσεις. Εως τις 16 Σεπτεμβρίου, οι «πλεονάζοντες» υπάλληλοι από κάθε υπουργείο θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως όσοι μεταταγούν και δεν εμφανιστούν στις νέες τους υπηρεσίες με δική τους υπαιτιότητα, θα απολύονται. Οι σημερινές διατάξεις του Δημοσίου δεν προβλέπουν αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, όπως στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την προστασία της μητρότητας σε ενδεχόμενη απόλυση υπαλλήλου.

 

Την «πόρτα της εξόδου» από το Δημόσιο θα διαβούν όσοι δεν μεταφερθούν σε νέες θέσεις εντός οκτώ μηνών, τους οποίους δεν μπορεί να υπερβεί η περίοδος διαθεσιμότητας. Κατά το εν λόγω διάστημα θα αμείβονται με το 75% του μισθού που έπαιρναν, χωρίς όμως να υπολογίζονται επιδόματα, όπως προβλέπει η «διευκρινιστική» εγκύκλιος. Θα εξακολουθούν, ωστόσο, να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.

 

Τα κριτήρια μοριοδότησης

 

Ως προς τον τρόπο μοριοδότησης, υπενθυμίζεται πως στην τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπονται τα εξής:

 

-Προκειμένου ο υπάλληλος να τεθεί σε διαθεσιμότητα, μοριοδοτείται για τον βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας στην οποία υπηρετεί. Στην περίπτωση, ωστόσο, που υπάλληλος υπηρετεί σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών του προσόντων, θα μοριοδοτηθεί για τον τίτλο σπουδών που κατέχει.

 

-Μοριοδοτούνται αθροιστικά μέχρι δύο ξένες γλώσσες. Σε περιπτώσεις γνώσης πλέον των δύο ξένων γλωσσών θα λαμβάνεται υπόψη ο ευνοϊκότερος για τον υπάλληλο συνδυασμός.

 

-Δεν μοριοδοτούνται περισσότεροι του ενός μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ή διδακτορικά διπλώματα. Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι ίδιας κατηγορίας με τον βασικό τίτλο σπουδών. Οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών δεν μοριοδοτούνται.

 

-Ο χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου υπολογίζεται μέχρι την ημέρα κατάργησης της θέσης στην οποία ανήκει. Από τον χρόνο αυτόν θα αφαιρεθεί και δεν θα μοριοδοτηθεί ο χρόνος που δεν υπολογίζεται για την ενδεχόμενη μετάταξη του υπαλλήλου σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας. Χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου θεωρείται πλήρες έτος.

 

-Στον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊστάμενου οργανικής μονάδας δεν υπολογίζονται μόνο τα χρονικά διαστήματα που ο υπάλληλος άσκησε τα καθήκοντά του ύστερα από την επιλογή του, τα οποία μοριοδοτούνται ξεχωριστά.

 

-Στην υπηρεσιακή αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της τελικής βαθμολογίας των εκθέσεων των τελευταίων οκτώ χρόνων. Αν οι εκθέσεις δεν καλύπτουν πλήρη οκταετία, η βαθμολογία του κριτηρίου αυτού εξάγεται με βάση τις εκθέσεις που υπάρχουν. Οι εκθέσεις με βαθμολογία 9 ή 10 απαιτούν αιτιολογία από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, διαφορετικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

 

Οι εξαιρέσεις

 

-Οι προϋποθέσεις για εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα πρέπει να ισχύουν την 23η Ιουλίου 2013.

 

-Η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

 

-Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, υπολογίζεται το εισόδημα του/της συζύγου ή του εξαρτώμενου μέλους του υπαλλήλου.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.289 υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί) και στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαθεσιμότητα των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών. Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων που επιδιώκεται να τεθεί σε «κινητικότητα», έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ανέρχεται στις 12.500.

 

Scroll to top