19/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ημίψηλο αντί για… φέσι!

ΙΣΠΑΝΙΑ Λέγεται Cobrador del Frac και πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που κυνηγάει πλούσιους κακοπληρωτές εταιρείες, δηλαδή που χρωστάνε σε άλλες και ενώ έχουν να πληρώσουν δεν το κάνουν.
      Pin It

ΙΣΠΑΝΙΑ Λέγεται Cobrador del Frac και πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που κυνηγάει πλούσιους κακοπληρωτές εταιρείες, δηλαδή που χρωστάνε σε άλλες και ενώ έχουν να πληρώσουν δεν το κάνουν

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Αν τύχει να βρεθείτε στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία και συναντήσετε ξαφνικά έναν άντρα που φοράει μαύρο φράκο και ημίψηλο καπέλο, κρατά έναν μαύρο χαρτοφύλακα και στέκεται παθητικά βουβός είτε έξω από κάποιο σπίτι ή γραφείο είτε δίπλα σε κάποιον που γευματίζει σ’ ένα εστιατόριο, μη νομίσετε ότι πρόκειται για φάρσα ή πως ήρθαν πρώιμα οι Απόκριες. Θα πρόκειται για έναν Cobrador del Frac, έναν «χρεοσυλλέκτη με φράκο» μ’ άλλα λόγια, ο οποίος έχει εντοπίσει κάποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο που χρωστάει μεν, αλλά αρνείται προκλητικά να πληρώσει. Μην πάει ο νους σας στην εφορία ή σε ανάλγητες εισπρακτικές εταιρείες που κυνηγούν φτωχούς, πλην τίμιους οφειλέτες, οι οποίοι στ’ αλήθεια αδυνατούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους.

 

Επιχείρηση με… αρχές

 

Οι Cobrador del Frac είναι μια καθ’ όλα νόμιμη ιδιωτική επιχείρηση με… ηθικές αρχές και παραρτήματα σ’ όλη την Ιβηρική Χερσόνησο. Δραστηριοποιείται στη συλλογή χρεών εδώ και 25 χρόνια, πολύ πριν δηλαδή χτυπήσει αλύπητα η ύφεση και η λιτότητα και κορυφωθούν τα κρούσματα διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής στην πολιτική κι επιχειρηματική ελίτ. Η φιλοσοφία της είναι απλή, αλλά άκρως αποτελεσματική: χωρίς να λένε ή να πράττουν το παραμικρό, οι άντρες με τα μαύρα ημίψηλα στιγματίζουν δημόσια τους ασυνείδητους «έχοντες και κατέχοντες» που φοράνε σε άλλους… φέσια!

 

«Η φιγούρα του Cobrador είναι τόσο γνώριμη που δεν χρειάζεται να μιλάει» λέει στην «Guardian» ο Χουάν Λόρκα, διευθυντής του γραφείου της Βαρκελώνης. «Το μόνο που κάνει είναι να στέκεται εκεί. Ποτέ δεν απευθύνεται στον κακοπληρωτή. Ποτέ δεν κάνει τίποτ’ άλλο εκτός απ’ το να του δώσει την κάρτα μας». Οι χρυσές -όπως αποδεικνύονται- δουλειές τους καταγράφουν αλματώδη αύξηση περίπου κατά 40% την τελευταία πενταετία. «Είμαστε μία από τις λίγες ισπανικές εταιρείες που ανθούν» μέσα σ’ έναν επιχειρηματικό κόσμο που βουλιάζει, τονίζει ο Λόρκα, εξηγώντας ότι η αρχική ιδέα ξεκίνησε από το Εκουαδόρ: μια ομάδα επιχειρηματιών αποφάσισε μια μέρα να ξεμπροστιάσει όσους τους χρωστούσαν, βάζοντας έναν τύπο ντυμένο κοτόπουλο να τους κυνηγάει παντού και να μην τους αφήνει σε χλωρό κλαρί! Αλλες εταιρείες χρεοσυλλεκτών έχουν επιλέξει διαφορετικά, αλλά εξίσου πλακατζίδικα κοστούμια, όπως αρκούδας, καλόγερου ή ταυρομάχου! Σήμα κατατεθέν όλων ο μαύρος χαρτοφύλακας, που αναγράφει Cobrador με μεγάλα γράμματα, για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν…

 

Πελάτες των Cobrador del Frac είναι κυρίως επιχειρήσεις που έχουν φεσωθεί από άλλες επιχειρήσεις. Αναλαμβάνουν υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και ειδικό τμήμα για χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

 

Επιτυχία 80%

 

«Εχουμε και πελάτες που τους χρωστούν εκατομμύρια κι αυτό γίνεται όλο και πιο συχνό» αναφέρει ο Λόρκα. Η εταιρεία του πληρώνεται είτε με πάγια αμοιβή είτε αναλογικά επί της εισπραχθείσης οφειλής. Το ποσοστό επιτυχίας, ισχυρίζεται, κυμαίνεται στο 80%. Σε όσους καταγγέλλουν ως «παρενόχληση» την ευφάνταστη και καθ’ όλα ειρηνική μέθοδό τους, απαντά ότι κυνηγούν μόνον ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν, αλλά αρνούνται να το κάνουν. «Δεν καταδιώκουμε όσους δεν έχουν λεφτά» λέει, «αλλά όσους τα κρύβουν, για παράδειγμα σε επιχειρήσεις-μαϊμού». Αυτός είναι κι ο λόγος που οι πελάτες τους απευθύνονται σ’ αυτούς κι όχι στα δικαστήρια.

 

«Το νομικό σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να ελίσσεται σε λαβύρινθους, μέσω των οποίων μεταφέρονται κρυφά κεφάλαια από εταιρεία σε εταιρεία. Ο νόμος θα καταδιώξει μια επιχείρηση και τη διοίκησή της, αλλά αν αυτή ανοίξει παραδίπλα μαγαζάκι μ’ άλλο όνομα, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

 

«Η εμφάνιση του χρεοσυλλέκτη έρχεται ως έσχατη λύση», υπογραμμίζει ο Λόρκα. «Η αρχή γίνεται όπως σε κάθε διαπραγμάτευση. Συναντάμε τον οφειλέτη και προσπαθούμε να έρθουμε σε συμφωνία για κάποιον διακανονισμό. Αν όλα αποτύχουν, φωνάζουμε τον τύπο με το φράκο.

 

Μπαταξήδες με επιμονή

 

Μιλάμε για ανθρώπους που επίμονα δεν πληρώνουν κι υποχωρούν μόνο υπό την πίεση ασυνήθιστων μεθόδων. Ακόμα και για τους πιο αναίσχυντους οφειλέτες υπάρχουν στιγμές που δεν θέλουν να παρουσιαστεί ξαφνικά μπροστά τους ο Cobrador. Γι’ αυτό τον στέλνουμε εκεί που θα τους ντροπιάσει περισσότερο, συνήθως στο γραφείο, ειδικά τη μέρα που τους επισκέπτονται οι πελάτες, οι προμηθευτές ή οι χρηματοδότες τους. Τότε συνήθως καταλήγουν να πληρώσουν».

 

Ιδού, λοιπόν, άλλη μια έξυπνη μορφή παθητικής διαμαρτυρίας -αν δεν θέλετε να αξιοποιήσετε επαγγελματικά την ιδέα- που έρχεται πάλι από τη συμπάσχουσα κι επινοητική Ιβηρική. Αν σας έχουν φεσώσει, αλλά αυτοί που σας χρωστούν τα έχουν και κάνουν την πάπια, εσείς κάντε τα… κοτόπουλα, βάλτε στολή κι ημίψηλο καπέλο, επιστρατεύστε χιούμορ, φαντασία και το κουράγιο σας και ξεμπροστιάστε τους δημόσια, όπου και όταν τους… τσούζει πιο πολύ!

 

Scroll to top