19/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παρασκήνια της βράβευσης του Γιάννη Σμαραγδή από τον πρωθυπουργό

Πάει για πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου;

Προάγγελος νέας θεσμικής θέσης η γιορτή στην Πύλο ή απλώς το χρυσωμένο χάπι για τον γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος προεκλογικά στήριξε τον Αντ. Σαμαρά.
      Pin It

Προάγγελος νέας θεσμικής θέσης η γιορτή στην Πύλο ή απλώς το χρυσωμένο χάπι για τον γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος προεκλογικά στήριξε τον Αντ. Σαμαρά;

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

samaras_smaragdis«Για τη συμβολή του στον πολιτισμό», λέει, τίμησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Ο πρωθυπουργός, χαλαρός μ' ένα απλό πουκάμισο, μίλησε για την τέχνη του. Ο τιμώμενος, αρκετά μαυρισμένος, με γραβάτα και σακάκι άκουσε τους πρωθυπουργικούς επαίνους. Προφανώς χάρηκε επιπροσθέτως που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, την καινούργια ταινία του με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, αν ο Καζαντζάκης είχε έναν ήρωα, είναι μια έννοια, εκείνου ο οποίος πάντοτε διαλέγει την ανηφόρα, εξ ου και τον ονομάζει αυτόν τον ήρωά του σε διάφορες στιγμές διαφόρων βιβλίων του, λέει, είναι ο “μέγας ανηφορίζων”. Ενας τέτοιος μέγας ανηφορίζων στον χώρο της τέχνης, της σκηνοθεσίας είναι ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος λίγο λίγο σηκώνει πάνω στα δικά του τα φτερά όλο και πιο ψηλά την Ελλάδα μας. Γι' αυτό και θέλω να τον χειροκροτήσουμε», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Κι ο Γιάννης Σμαραγδής τον ευχαρίστησε και του αφιέρωσε τη μαντινάδα: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στσ' Αμερικής τ' αλώνι, κι ήρθες κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ' αγαπάμε όλοι».

 

Αν ισχύει όμως ότι σ' ένα χρόνο θα ξεκινήσει τα γυρίσματα, όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Σμαραγδής, αναρωτιόμαστε θα βάλει κι άλλες υποχρεώσεις στις ράχες του; Γιατί το όνομά του ακούγεται ως το επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου μετά την αποχώρηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

 

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό από τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, αν κι έχει γίνει γνωστό ότι είχε κύκλο επαφών με τον Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος δεν έχει αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη συγκεκριμένη θέση. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Φανταζόμαστε μαζί με άλλες, καθώς πολύ σοβαρά ζητήματα εκκρεμούν στο υπουργείο Πολιτισμού κι αναμένουν, πιεστικά, λύσεις.

 

Πάντως, η στιγμή ήταν καλή για τη βράβευση Σμαραγδή στην Πύλο. Και κόσμο είχε στην περιοχή, ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού, και εκεί γύρω, στο Costa Navarino δηλαδή, είχε κάνει γυρίσματα ο σκηνοθέτης. Αρα τι καλύτερο από το να προβληθεί στο κοινό η ταινία του «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» και να του δοθεί ένα τιμητικό βραβείο;

 

Προάγγελος της νέας θέσης η γιορτή ή του «χρύσωσε το χάπι» ο πρωθυπουργός; Γιατί ο Γιάννης Σμαραγδής ήταν παρών όταν προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς ζητούσε τη «συστράτευση των δημιουργών για την αποκατάσταση των αξιών». Ο Σωτήρης Χατζάκης, που ήταν επίσης παρών, είναι πλέον ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Μπορεί αυτά να είναι και τυχαία. Ποιος ξέρει;

 

[email protected]

 

Scroll to top