19/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ρωσία στον θρόνο!

Για πρώτη φορά μετά το 2001 χάνουν την πρωτοκαθεδρία οι ΗΠΑ.
      Pin It

Για πρώτη φορά μετά το 2001 χάνουν την πρωτοκαθεδρία οι ΗΠΑ…

 

Του Βασίλη Γαλούπη

 

Δεν μπορούσε να το σκεφτεί σχεδόν κανείς έστω και ως απλό ενδεχόμενο. Οι σχετικές αναφορές μηδαμινές, αφού η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ φαινόταν απίθανο να κλονιστεί.

 

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ωστόσο, προφανώς «είδαμε» κάτι παραπάνω και το τολμήσαμε, όταν στο φύλλο της Παρασκευής, τρεις μέρες πριν γραφτεί το χθεσινό φινάλε, κάναμε λόγο για πιθανή ιστορική αλλαγή στον… θρόνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου! Αυτό, ενώ μέχρι τότε οι ΗΠΑ ήταν πρώτες στη λίστα των χρυσών μεταλλίων.

 

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε το Σαββατοκύριακο, λοιπόν. Και η Ρωσία έγινε μέσα στο σπίτι της η 1η παγκόσμια δύναμη του στίβου πλέον. Κάτι που είχε να συμβεί 12 ολόκληρα χρόνια. Από το 2001 στο Εντμοντον, όταν Ρώσοι (5-7-6) και Αμερικανοί ΗΠΑ (5-5-3) είχαν ισοβαθμήσει με πέντε χρυσά. Από τότε η Αμερική είχε στρογγυλοκαθίσει άνετα στην ψηλότερη κορφή! Μέχρι να την γκρεμίσει χθες η Ρωσία, μάλιστα αυτή τη φορά με ένα χρυσό διαφορά!

 

Η Ρωσία, λοιπόν, με 7 χρυσά, 4 αργυρά, 6 χάλκινα βρέθηκε στην 1η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2013. Οι ΗΠΑ έμειναν δεύτερες με 6-14-5, μαζί με την Τζαμάικα, που με τις δύο εντυπωσιακές νίκες στα 4×100 ανδρών/γυναικών κατέκτησε τα ίδια χρυσά (6-2-1).

 

Usain BoltΤις πρωτιές για τη ρωσική ομάδα πήραν οι Ιβάνοφ (20 χλμ. βάδην), Λασμάνοβα (20 χλμ. βάδην), Ισινμπάγεβα (άλμα επί κοντώ), Λισένκο (σφυροβολία), Μένκοφ (μήκος), Σκόλινα (ύψος) και 4×400. Επίσης, ένα από τα βαριά χαρτιά, η 800άρα Σαβίνοβα κατέκτησε χθες το αργυρό, μετά το απίστευτο ξεπέταγμα – έκπληξη της σχετικά άγνωστης Κενυάτισσας Σουμ.

 

Ο Γιουσέιν Μπολτ έλαμψε κι ας μην ήταν αυτή τη φορά σε εκπληκτική κατάσταση. Αλλοτε… περπατώντας, άλλοτε κοροϊδεύοντας κι άλλοτε βαριεστημένος έκλεψε την παράσταση με τρία χρυσά (100 μ., 200 μ., 4×100 μ.). Δεν έκανε φοβερούς χρόνους, αλλά έφτασε στα οκτώ χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο οι Αμερικανοί Καρλ Λιούις και Μάικλ Τζόνσον.

 

Scroll to top