14/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση κατά της μαφίας

      Pin It

Ενα ισχυρό πλοκάμι της ντόπιας μαφίας, που δρούσε στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου επιχειρεί να ξηλώσει η Αστυνομία στην Κρήτη με προσαγωγές μέχρι στιγμής τουλάχιστον εξήντα ατόμων και τη σύλληψη δεκατεσσάρων.

 

Ανάμεσά τους υπάρχουν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας, ένας από το Ηράκλειο (Τμήμα Χερσονήσου), δύο από το Λασίθι -ο ένας υψηλόβαθμος-, τρεις αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής και από τους ντόπιους ένας ανήλικος. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται πως εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί, δικηγόροι και άλλα άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, τα οποία ολοκλήρωναν την κάλυψη του κυκλώματος της μαφίας.

 

Τρεις γνωστές πολυμελείς οικογένειες της Κρήτης είχαν στήσει δύο οργανώσεις μαφίας, που δραστηριοποιούνταν σε εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, διακίνηση γυναικών και ζωοκλοπές. Ο άμεσος πυρήνας της κάθε οργάνωσης αποτελούνταν από 20 άτομα. Οι δύο οργανώσεις -επικεφαλής στη ήταν μία ένας εστιάτορας από τα Μάλια και στην άλλη πατέρας μεγάλης οικογένειας από το Βραχάσι Λασιθίου, που έχει εγκατασταθεί εκεί από τον Μυλοπόταμο, με αποτέλεσμα να φουντώσει η καλλιέργεια χασίς και η διακίνηση ναρκωτικών στην Ανατολική Κρήτη- φαίνεται πως συνεργάζονταν στενά, τουλάχιστον στον τομέα των ναρκωτικών και των όπλων.

 

Μετά το χτύπημα της Αστυνομίας στα Ζωνιανά, και στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου ευρύτερα, ένα μέρος του κυκλώματος καλλιέργειας χασίς και εμπορίου διαφόρων ειδών ναρκωτικών μετακινήθηκε στη Μεσσαρά Ηρακλείου και στον νομό Λασιθίου, αλλάζοντας σε μικρό χρονικό διάστημα με τη βία τον χαρακτήρα αυτών των περιοχών.

 

Υστερα από παρακολούθηση οκτώ μηνών του προαναφερόμενου κυκλώματος από την Αντιτρομοκρατική, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας της Κρήτης με τη συμμετοχή 300 αστυνομικών στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου, με επίκεντρο όμως τον νομό Λασιθίου, όπου μία οικογένεια από το Ρέθυμνο τεσσάρων ατόμων είχε συλληφθεί παλιότερα επ’ αυτοφώρω να μεταφέρει τσουβάλια με χασίς στις Ποταμιές Ηρακλείου. Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης οικογένειας «έδειξε» τους υπόλοιπους.

 

Στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένονται τις επόμενες ημέρες και άλλες συλλήψεις, καθώς ο κοριός της ΕΥΠ έχει καταγράψει συνομιλίες των συλληφθέντων αλλά και ατόμων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, όμως βρίσκονται στο στόχαστρο. Στις ίδιες συνομιλίες, εξάλλου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναφέρεται συχνά το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το οποίο, αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, θα επιληφθεί ξεχωριστά η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

 

Δείγματα αίματος από το συγκεκριμένο εργαστήριο βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα έμποροι ναρκωτικών να «βαφτίζονταν» χρήστες με τη χορήγηση των κατάλληλων πιστοποιητικών τοξικομανίας.

 

Σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας εξετάζεται και η πιθανή εμπλοκή δικηγόρων. Για το θέμα της ανάμειξης αστυνομικών έχει φτάσει στην Κρήτη από την Αθήνα κλιμάκιο του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι δύο αστυνομικοί από το Λασίθι φαίνεται πως έχουν συγγένεια εξ αγχιστείας με τον «εγκέφαλο» της συμμορίας του Βραχασίου.

 

Σχετικά με την υπόθεση, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Μαρκάκης επισκέφθηκε χθες το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου. Οι γνωρίζοντες λένε πως ενδεχομένως η αποκάλυψή της να ανοίξει τον δρόμο σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, των οποίων τα ίχνη σκέπαζαν οι συνεργαζόμενοι κρατικοί λειτουργοί.

 

Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη των δύο συμμοριών μετά από παρακολούθηση των χασισοκαλλιεργητών στο Αστρίτσι, στις Ποταμιές Ηρακλείου και στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

 

Η επιχείρηση συντονίζεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, στην οποία θα διαβιβαστεί η δικογραφία όταν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα από 40 άτομα.

 

Scroll to top