politiki20

20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετωπική σύγκρουση για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ο Α. Σαμαράς έχει συγκαλέσει σύσκεψη των υπουργών που εμπλέκονται με την κινητικότητα προτρέποντάς τους να μη φοβηθούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
      Pin It

Ο Α. Σαμαράς έχει συγκαλέσει σύσκεψη των υπουργών που εμπλέκονται με την κινητικότητα προτρέποντάς τους να μη φοβηθούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Μία προς μία τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την τρόικα εξετάζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει με τους υπουργούς που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους προαπαιτούμενα. Στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας είναι η διαδικασία της κινητικότητας. Αντιθέτως, το άλλο φλέγον θέμα των ημερών, η αλλαγή του προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο.

 

Μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Δημοσίου που καταργούνται. Το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τέσσερα υπουργεία.

 

Νοσοκομεία και δήμοι

 

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τη συγχώνευση οκτώ νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι κλινικές που μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα μεταφερθούν. Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του, όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις ως προς το εγχείρημα, αλλά, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm επιχείρησε να ανοίξει άλλο μέτωπο προς χάριν των εντυπώσεων, λέγοντας ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. να καλύψει τις δαπάνες υγείας που έχουν γίνει για ανασφάλιστους μετανάστες.

 

Πιο έτοιμοι εμφανίζονται οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Μιχελάκης, καθώς στους χώρους της δικής τους ευθύνης η διαδικασία της διαθεσιμότητας έχει δρομολογηθεί για τους δημοτικούς υπαλλήλους, όμως δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών σε άλλους τομείς.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων έχουν ήδη εξαγγείλει κύκλο κινητοποιήσεων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι αποφάσεις των εργαζομένων στους δήμους. Μέσα στην εβδομάδα έχουν οριστεί και οι συνεδριάσεις των συνδικάτων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα πανεπιστήμια οι πρώτες κινητοποιήσεις αναμένονται από τους διοικητικούς υπαλλήλους.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει στη σημερινή σύσκεψη το μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία διαθεσιμότητας, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, και παράλληλα να δώσει και τον τόνο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες, πρόγευση των προθέσεων του πρωθυπουργού έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, εξ αφορμής της απομάκρυνσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη. Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει να προχωρήσει καμία από τις αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας» και κατόπιν, με δεύτερη ανακοίνωσή του, διατύπωσε το ερώτημα «γιατί απαξιώνει κάθε προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «ποια συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα εξυπηρετεί» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να βάλει φρένο στη συζήτηση που έχει ανάψει για τους πλειστηριασμούς, ειδικά μετά την αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από το ενδεχόμενο μίας ρύθμισης στο πνεύμα που έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δηλαδή να αρθεί το προστατευτικό πλαίσιο γι’ αυτούς που δεν είναι σε πλήρη οικονομική δυσπραγία. Σε δηλώσεις τους, ο επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης και οι βουλευτές Θ. Τζάκρη και Μ. Κασσής ζήτησαν να παραταθεί για ένα χρόνο το ισχύον πλαίσιο, ειδεμή άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

 

Επικοινωνία με Βενιζέλο

 

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης, αλλά για το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής. Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης για τα θέματα ενεργειακής πολιτικής, και οι υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης, που έχουν επίσης εκκρεμότητες στον φάκελο των προαπαιτούμενων με την τρόικα.

 

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η κρίση στην Αίγυπτο. Την Παρασκευή ο κ. Βενιζέλος θα πάει στη Σκιάθο, στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στη μνήμη του Δ. Τσάτσου. όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

 

Scroll to top