kosmos20

20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταξύ εμφυλίου και εκπλήξεων

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Την ώρα που μετρούν θύματα τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και οι δυνάμεις ασφαλείας, δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που βάραιναν τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ.
      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Την ώρα που μετρούν θύματα τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και οι δυνάμεις ασφαλείας, δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που βάραιναν τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζονται -εννέα οργάνωσε χθες η Εθνική Συμμαχία για τη Στήριξη της Νομιμότητας, έχοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην «κεφαλή» της. Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται στο διπλωματικό παρασκήνιο και στους πολιτικούς διαδρόμους του Καΐρου. Ο πόλεμος της προπαγάνδας κλιμακώνεται. Και στο μεσοδιάστημα, το αίμα ρέει…

 

Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο μαρτυρούν και οι συγκεχυμένες πληροφορίες γύρω από τα καθημερινά πια αιματηρά επεισόδια στη χώρα. Μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστες οι ακριβείς συνθήκες θανάτου 36 προσαχθέντων, οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, το βράδυ της Δευτέρας. Επιχείρησαν να αποδράσουν, παίρνοντας όμηρο έναν αστυνομικό, με αποτέλεσμα να πνιγούν κυριολεκτικά από τα δακρυγόνα που τους πέταξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, λέει το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Καταγγελίες από τους ισλαμιστές

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, αντίθετα, καταγγέλλει ότι σε αρκετά πτώματα υπάρχουν σημάδια βασανισμού και ζητά τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το θέμα. Εξίσου θολή είναι η εικόνα γύρω από τη χθεσινή, πιο φονική επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 25 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, όταν τα δύο μικρά λεωφορεία στα οποία επέβαιναν δέχτηκαν επίθεση -με πυρά, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, με ρουκέτες και χειροβομβίδες μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «έργο τρομοκρατών» και διέταξε εκ νέου το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, της μοναδικής διόδου εκτός ισραηλινού ελέγχου, δηλαδή, από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Πάντως, η… «βόμβα» μεγατόνων έσκασε στα περίχωρα του Καΐρου, με τη δικαστική απόφαση να αρθούν οι κατηγορίες εναντίον τού (υπό νοσηλεία φυλακισμένου) Χόσνι Μουμπάρακ σε υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος -μία από τις πολλές που αντιμετωπίζει. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκισή του -την ώρα δε που ο γενικός εισαγγελέας απήγγειλε ακόμη μία κατηγορία, της «συνέργειας σε δολοφονίες και βασανισμούς» κατά του έτερου έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, παρατείνοντας για ακόμη ένα 15θημερο την κράτησή του.

 

Στο μεσοδιάστημα αυτό θα έχει εκδικαστεί η δεύτερη υπόθεση διαφθοράς σε βάρος του Μουμπάρακ -για δώρα που δέχτηκε επί προεδρίας του από τον κρατικό οργανισμό Ahram και τα οποία ο πάλαι ποτέ πρόεδρος φρόντισε να αποπληρώσει. Με αυτό το επιχείρημα, οι δικηγόροι του σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, όπως έχουν κάνει και για την πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια για τις δολοφονίες διαδηλωτών στην εξέγερση του 2011. Και μέχρι οι εφέσεις αυτές να εκδικαστούν, ο 85χρονος Μουμπάρακ θα μπορεί -θεωρητικά- να κυκλοφορεί ελεύθερος, θαυμάζοντας από κοντά τα… «αποκαΐδια» της επανάστασης, που δυόμισι χρόνια πριν οδήγησε στην ανατροπή του.

 

«Το μόνο που απομένει είναι μερικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από 48 ώρες», υποστήριξε ο συνήγορός του, Φαρίντ ελ-Ντιντ, μιλώντας χθες στο πρακτορείο Reuters. «Θα έχει αποφυλακιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας»! «Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Μουμπάρακ κρίθηκε ένοχος, επειδή δεν σταμάτησε το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, το 2011», σχολιάζει στην «Guardian» ο βραβευμένος δημοσιογράφος Τζόναθαν Στιλ, θέτοντας και το σημειολογικό ερώτημα: «Είναι ο νυν ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, στρατηγός αλ-Σίσι, λιγότερο ένοχος μετά τις ωμότητες των τελευταίων ημερών;».

 

Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να βασανίζει τους διπλωματικούς «εγκεφάλους» της Δύσης για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν εφεξής στην αιγυπτιακή κρίση. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες μετέθεσαν τη λήψη αποφάσεων -σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών- για αύριο, Τετάρτη. Στο «τραπέζι» είναι μέχρι και το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο για φέτος, ύψους 1 δισ. ευρώ.

 

Ορισμένοι, όπως ο Σουηδός υπ. Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό -άποψη που συμμερίζονται πολλοί και στην Ουάσινγκτον, καθώς αυτή ακόμη αμφιταλαντεύεται για το μέλλον της δικής της οικονομικής βοήθειας στην Αίγυπτο. Ομως, ακόμη κι εάν αυτή στερέψει, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, «τα πλούσια αραβικά και μουσουλμανικά κράτη» είναι εδώ και «δεν θα διστάσουν να βοηθήσουν». Στο «παιχνίδι» φέρεται να μπαίνει τώρα δυναμικά και το Ισραήλ, που στο μεσοδιάστημα δέχεται το στενό μαρκάρισμα των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με τους Παλαιστινίους.

 

Η εκστρατεία του Τελ Αβίβ

 

Από αυτή την εβδομάδα, γράφουν οι «New York Times», το Τελ Αβίβ θα εξαπολύσει τη δική του διπλωματική εκστρατεία σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, προκειμένου να πείσει τις ηγεσίες τους να στηρίξουν ενεργά το στρατιωτικο-πολιτικό κατεστημένο της Αιγύπτου, προβάλλοντας ως ζητούμενο την ανάγκη να αποτραπεί η περιφερειακή διάχυση της κρίσης και να μη δημιουργηθούν κενά ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, κατά μήκος των ισραηλινών νοτιο-ανατολικών συνόρων.

 

Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι διπλωματικές πιέσεις του Τελ Αβίβ εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο. «Διακινδυνεύουν να προκαλέσουν σπασμωδικές αντιδράσεις στην Αίγυπτο και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο και να πλήξουν την αξιοπιστία της ισραηλινής δημοκρατίας», αναφέρουν οι NYT, μνημονεύοντας το… γλαφυρό παράδειγμα που επικαλέστηκε ο ακαδημαϊκός Μορντεχάι Κένταρ. Πρόκειται για ένα παλιό ανέκδοτο για έναν ναυαγοσώστη που μαλώνει ένα παιδί, επειδή αυτό ουρούσε από τον βατήρα μέσα στην πισίνα.

 

«Μπορείς να κάνεις ό,τι θες, αλλά κάτω από το νερό, του είπε ο ναυαγοσώστης. Ετσι και το Ισραήλ», συμπληρώνει ο αναλυτής, «με το να στηρίζει ανοιχτά τον στρατό, εκτίθεται στον κίνδυνο αντιποίνων. Θα έπρεπε να δρα στο παρασκήνιο, κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να συστρατεύεται με οποιαδήποτε πλευρά του αιγυπτιακού προβλήματος». Οπως ήδη κάνουν άλλοι…

 

Scroll to top