→Η ισλαμική κυβέρνηση μαλακώνει τη στάση της μετά και τη δεύτερη δολοφονία αριστερού πολιτικού και της συνακόλουθης κοινωνική και οικονομική αναταραχή
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Αλλαγή πλεύσης για το κυβερνών, ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, που δείχνει τα πρώτα σημάδια υπαναχώρησης από τη μέχρι πρότινος σκληρή του στάση και καλεί τώρα τις παρατάξεις της κατακερματισμένης και ως επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης σε άμεσο εθνικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Στόχος, να ξεπεραστεί το πολιτικό και οικονομικό τέλμα, στο οποίο βυθίζεται ξανά η Τυνησία μετά και τη δεύτερη εν ψυχρώ δολοφονία αριστερού πολιτικού από σαλαφιστές στις 25 Ιουλίου.
Εκτός από τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, προφανείς -ίσως και… πρωτοφανείς- κραδασμούς στους κόλπους του Ενάχντα έχει προκαλέσει η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης των Αιγύπτιων Αδελφών τους και οι πολύνεκρες επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών υπό τις εντολές του παντοδύναμου στρατού. Αντίθετα στην Τυνησία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου παραδοσιακά οι ένοπλες δυνάμεις κρατούν αποστάσεις από το πολιτικό γίγνεσθαι, τον ρόλο του μοχλού πίεσης έχει αναλάβει και πάλι -όπως και την περίοδο του ξεσπάσματος της «αραβικής άνοιξης»- η πανίσχυρη εργατική συνομοσπονδία UGTT (Tunisian General Labour Union), που αριθμεί έναν «στρατό» εκατομμυρίων μελών, τόσο από τον δημόσιο όσο κι από τον ιδιωτικό τομέα. Μπροστά του τα πολιτικά κόμματα μοιάζουν με «νάνους», σχολιάζει το Reuters. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχε κηρύξει το UGTT στις αρχές του 2011, είχαν συμβάλει τα μάλα στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί, ενώ η γενική 24ωρη απεργία, που κήρυξε τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον φόνο του Μοχάμεντ Μπράχμι, κόστισε στα κρατικά ταμεία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, προκάλεσε βουτιά στο χρηματιστήριο κι έσπρωξε στα τάρταρα την ισοτιμία του δηναρίου.
Το φημολογούμενο «αιγυπτιακό σενάριο» απέρριψε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, Χουσέιν Αμπάσι, που επρόκειτο να έχει χθες νέο γύρο συνομιλιών με την ηγεσία του Ενάχντα. «Η περίπτωσή μας είναι διαφορετική από της Αιγύπτου κι εγώ δεν είμαι ο [Στρατηγός] Αλ Σίσι», δήλωσε με νόημα στο Reuters. «Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνουμε αν αυτή η διαμάχη συνεχιστεί, αλλά έχουμε διάφορες επιλογές και τρόπους να φέρουμε τους πάντες στο τραπέζι του διαλόγου».
Το… νερό στο αυλάκι φαίνεται να μπήκε και στη μυστική συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Παρίσι ο επικεφαλής του Ενάχντα, Ρατσέντ Γκανούτσι (που σημειωτέον ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα εντός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) με τον Μπεζί Καΐντ Εσεμπσί, πρώην πρωθυπουργό, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Νιντάα Τουνές και μέχρι πρότινος «ορκισμένο» εχθρό των ισλαμιστών. Μόλις δύο μέρες αργότερα, το Ενάχντα άλλαξε… τροπάριο και άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να συζητήσει τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών, όπως ζητούν επίμονα η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Οι κρίσιμες συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας.