20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

CD, DVD, Βιβλίο

François-Adrien Boïeldieu, Alberto Ginastera

Κοντσέρτα για άρπα και ορχήστρα. Παίζει η Jutta Zoff και συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα της Δρέσδης υπό τον Siegfried Kurz (ηχογρ. 1981, Brilliant Classics 9438).
      Pin It

Κοντσέρτα για άρπα και ορχήστρα. Παίζει η Jutta Zoff και συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα της Δρέσδης υπό τον Siegfried Kurz (ηχογρ. 1981, Brilliant Classics 9438)

 

Του Γιάννη Σβώλου

 

Οι δύσκολοι καιροί ζητούν έξυπνες λύσεις και το πεδίο της κλασικής δισκογραφίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά τη NAXOS, που πρώτη επένδυσε επιτυχημένα στο φιλόμουσο κοινό χαμηλού βαλαντίου, η Brilliant Classics έκανε το αναμενόμενο επόμενο βήμα, στήνοντας έναν αχανή κατάλογο ηχογραφήσεων παρμένων από ιστορικούς καταλόγους άλλων εταιρειών.

 

Πίσω από τα συμβατικά εξώφυλλα των εκδόσεών της μπορεί κανείς να ανακαλύψει απίστευτες εκπλήξεις και θησαυρούς επανεκδόσεων που αναζητούσε μάταια επί χρόνια. Οι προτεινόμενες ηχογραφήσεις, καταγραμμένες πριν από την πτώση του Τείχους στη Δρέσδη, περιλαμβάνουν δύο δημοφιλή κοντσέρτα από τα χρονολογικά άκρα του ρεπερτορίου της άρπας. Αυτό του Μπουλντιέ είναι γνωστό στους φίλους του οργάνου, σύγχρονο του Μπετόβεν.

 

Η πρώιμα ρομαντική έκφρασή του αξιοποιεί ιδανικά τις τεχνικές εξελίξεις της εποχής. Το άλλο προέρχεται από την πένα του Αργεντινού Αλμπέρτο Χιναστέρα και γράφτηκε τη δεκαετία του ‘50 με συμβουλευτική υποστήριξη από τον κορυφαίο Ισπανό αρπιστή Νικανόρ Θαμπαλέτα, ο οποίος το πρωτοπαρουσίασε και το πρωτοηχογράφησε στην DG.

 

Η άγρια, εξωτική, παλλόμενη από ρυθμό γραφή του το καθιστά ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα του 20ού αιώνα. Οι Γερμανοί εκτελεστές προσφέρουν θαυμάσιες, τέλεια φινιρισμένες αναγνώσεις.

 

Scroll to top