20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Μαυρογιαλούρος στου Παπάγου

 

Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (Tρίτη 20 & Τετάρτη 21 Αυγούστου, έναρξη 9.00 μ.μ. εισιτήριο 15 & 10 ευρώ) παρουσιάζεται η κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο» από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Το κλασικό έργο των Α. Σακελλάριου- Χρ. Γιαννακόπουλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στον ρόλο του… πιο «δημοφιλούς» Ελληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου. Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το έργο συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική. Ατάκες όπως «Φάγανε… φάγανε… φάγανε… από παντού!!» ή «πολύ θα ήθελα να δω έναν Ελληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά… έφταιξα…» θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα, ενώ το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της σύγχρονης πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Παίζουν: Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Τάσος Γιαννόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Αντιγόνη Νάκα κ.ά.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στην Αμοργό με φεγγάρι

 

Τρεις ξεχωριστές βραδιές οργανώνει ο Δήμος Αμοργου από απόψε έως και τις 22 Αυγουστου με τίτλο «Στην Αμοργό με το Φεγγάρι».

 

Πρόκειται για μία συνάντηση ποίησης και μουσικής με αφορμή την αυγουστιατική πανσέληνο. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων κορυφαίος θα είναι ο μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Λυρικής, Παντελής Δεσποτίδης, ενώ θα παρουσιαστεί το έργο ντόπιων συγγραφέων και καλλιτεχνών.

 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα χωριά Λαγκάδα, Χώρα και Κατάπολα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Καλοκαιρινές αναμνήσεις

 

Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γκίλντας Φρούμκιν – Βασιλειάδη με τίτλο «Το ανθρώπινο πέρασμα 2013» εγκαινιάζεται αύριο (20.30) στη Σύρο (Κτίριο Πνευματικού Κέντρου, πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη), «Στη ζωγραφική της ελλοχεύει το στοιχείο της περιπλάνησης, η διακαής επιθυμία της να ανακαλύψει την ουσία των πραγμάτων, ενώ παράλληλα διαφαίνεται η πρόθεσή της να διεγείρει συναισθηματικά τον θεατή», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Κ. Παπαφίγκος. «Αυτοδίδακτη, με πηγαίο ταλέντο, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ζωγράφος του χρώματος». Με τη βοήθεια κυρίως της φωτογραφίας φιλοτεχνεί έργα που συνδυάζουν τα ρεαλιστικά στοιχεία με το εξπρεσιονιστικό ύφος, «Η ζωγραφική της γεννιέται στην «ανάμνηση του καλοκαιριού» και χτίζεται κάτω από αίθριους ουρανούς και μεσογειακούς ήλιους. Η συχνή αναπαράσταση σφιχτά δεμένων κάβων συμβολίζει το ανθρώπινο πέρασμα καθώς και την ανάγκη του ανθρώπου για σταθερό στήριγμα μέσα στην πορεία της ζωής. Η ζωγράφος οραματίζεται παραθαλάσσια τοπία, πλεούμενα σε μπλε-λουλακιές θάλασσες, έτοιμη για τα μυστικά περάσματα, ως εκεί που μπορεί να φτάσει το βλέμμα (…). Στα έργα της αντανακλάται η ακαθόριστη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διακινήθηκαν και εξακολουθούν να διακινούνται άνθρωποι, αγαθά, γνώση και αξίες. Αποτυπώνονται οι ρυθμοί των παραδόσεων, οι ισχύοντες πολιτισμικοί κώδικες του εκάστοτε τόπου που περιγράφεται. Διατηρούνται οι μνήμες, αντικατοπτρίζονται οι εκστατικές σημειώσεις αλλοτινών ταξιδευτών, και ανακαλύπτεται το μαγικό εκείνο νήμα που ενώνει τις αναμνήσεις».

 

Μέχρι τέλος του μήνα. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10.30 έως 13.30 και 19.00 έως 22.00.

 

Scroll to top