20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» είναι μόνο η αρχή

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, που ξεκινά στις 23 Αυγούστου.
      Pin It

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, που ξεκινά στις 23 Αυγούστου

 

«Θεωρούμε τις κινήσεις αυτές αντιπερισπασμό, με σκοπό να κλείσουν το νοσοκομείο», δηλώνουν οι οργισμένοι εργαζόμενοι

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω Αυγούστου ο υπουργός Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία με «αναπροσανατολισμό – αλλαγή χαρακτήρα» νοσοκομείων του ΕΣΥ και κινητικότητα – διαθεσιμότητα εργαζομένων. Σε χθεσινή -τι άλλο- συνέντευξη σε ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της «κινητικότητας – διαθεσιμότητας»: «Στις 23 Αυγούστου θα ξεκινήσουν να στέλνονται τα στοιχεία των υπό μετακίνηση και διαθεσιμότητα υπαλλήλων, στις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητά τους και στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι στη νέα τους δουλειά».

 

Λουκέτο σε 14 τμήματα

 

Με καθημερινές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» στην επικείμενη συρρίκνωσή του, βλέποντας στο βάθος οριστικό λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τα 17 νοσηλευτικά τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο νοσοκομείο θα απομείνουν περίπου τρία με τέσσερα, ενώ από τα περίπου 700 άτομα προσωπικό θα μείνουν τελικά περίπου 200, με την προοπτική οι υπόλοιποι 500 να μετακινηθούν στο «Σισμανόγλειο».

 

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το «Αμαλία Φλέμιγκ» να αλλάξει χαρακτήρα και να μετατραπεί είτε σε κέντρο υγείας αστικού τύπου είτε σε κέντρο αποκατάστασης. Σύμφωνα όμως με τους εργαζομένους του νοσοκομείου, η αλλαγή χαρακτήρα απαιτεί επένδυση κεφαλαίου, την οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει. Οι εργαζόμενοι θεωρούν επίσης ότι ο χαρακτήρας του νοσοκομείου δεν μπορεί να αλλάξει με λουκέτο στην πλειονότητα των τμημάτων του, αλλά μόνον όταν το νοσοκομείο βρίσκεται σε λειτουργία. «Θεωρούμε τις κινήσεις αυτές αντιπερισπασμό, με σκοπό να κλείσουν το νοσοκομείο. Πρόκειται για σταδιακό κλείσιμο» λένε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.».

 

Με κεντρικό τους σύνθημα: «Τι δεν καταλαβαίνεις; Τρόικα και κυβέρνηση καταργούν νοσοκομεία», οργανώνουν καθημερινές δράσεις. Από τις 10 το πρωί μέχρι και την ώρα που τους επιτρέπουν κάθε φορά οι αντοχές τους πραγματοποιούν συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις σε χώρους μαζικών συναθροίσεων, όπως οι λαϊκές αγορές, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και να τον ενημερώσουν. Συγκεκριμένα σήμερα στη 1 μ.μ. πραγματοποιούν σύσκεψη φορέων – συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής στο «Σισμανόγλειο».

 

Αύριο Τετάρτη οργανώνουν γενικές συνελεύσεις και τοπικές κινητοποιήσεις στα δύο νοσοκομεία («Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμιγκ»). Την Πέμπτη πραγματοποιείται στις 7.30 ανοιχτή συγκέντρωση που θα περιλαμβάνει συναυλία στην πλατεία Αϊ-Γιώργη στα Μελίσσια. Την Παρασκευή το σωματείο των εργαζομένων προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11.30 έξω από το υπουργείο Υγείας.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στα χαρακώματα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν στην κινητικότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που από σήμερα βγαίνουν στους δρόμους της πόλης, αντιδρώντας στη «διάλυση του ΕΣΥ που μεθοδεύει η κυβέρνηση». Σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ για τις 12 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην πλατεία Αριστοτέλους.

 

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα «χαρακώματα», «επειδή προστέθηκαν εκ των υστέρων τα λουκέτα και οι διαθεσιμότητες, για να ικανοποιήσει ο υπουργός Υγείας τους δανειστές με περισσότερο “αίμα”», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε προ ημερών ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Τον «χορό» των κινητοποιήσεων θα σύρουν οι εργαζόμενοι στο «Παναγία», όπου, κατά τα φαινόμενα, αναμένεται να μπει λουκέτο, στο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), που γίνεται κέντρο υγείας αστικού τύπου, αλλά και στο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, που επίσης μετατρέπεται σε κέντρο υγείας. Δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις θα δώσει και το προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έπειτα από την αιφνιδιαστική, όπως καταγγέλλουν, απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει 62 άτομα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δρομολογώντας το κλείσιμό του. Με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από τις ΥΠΕ, όπου θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο.

 

Κ.Μπ.

Scroll to top