21/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

      Pin It

Με ταξί στο Αγαθονήσι!

 

Μαύρα μεσάνυχτα για τη νησιωτική πραγματικότητα έχουν στελέχη των υπουργείων τα οποία, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την ταλαιπωρία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους νησιώτες βάζοντας λουκέτο στις ακριτικές ΔΟΥ, εκστομίζουν κάθε λογής μαργαριτάρια.

 

Αγνοούν π.χ. ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει ένα ταξί και να μεταβεί από το Αγαθονήσι στην αρμόδια ΔΟΥ Κω, όπως παρότρυνε τον δήμαρχο Αγαθονησίου, Ευάγγελο Κόττορο, υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης όταν ο δήμαρχος προσπαθούσε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πληρωμής λογαριασμού έργου του ΕΣΠΑ! Η πρωτότυπη παρότρυνση ήρθε όταν ο δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί αυθημερόν να μεταβεί στη ΔΟΥ. Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, όταν το Αγαθονήσι απέχει 50 ναυτικά μίλια από την Κω και συνδέεται με αυτήν ακτοπλοϊκά μία φορά την εβδομάδα…

 

Αν.Παζ.

 

Σε φιλικό αγώνα

 

Μην εκπλαγείτε, δεν είναι σε πολιτική συγκέντρωση, είναι στο γήπεδο. Πρόκειται για Αφγανές οι οποίες παρακολουθούν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, που έγινε χθες στην Καμπούλ, ανάμεσα στις εθνικές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ηταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που έγινε στην Καμπούλ τα τελευταία δέκα χρόνια και οι γηπεδούχοι νίκησαν τους φιλοξενούμενους με 3-0, μπροστά σε ένα πλήθος 6.000 φιλάθλων. Ο αγώνας έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, πρόκειται μάλλον για εύπορες, καλοντυμένες Αφγανές, οι οποίες δεν τηρούν τον αυστηρό κώδικα, δηλαδή δεν φορούν την «μπούρκα», αλλά φέρουν πιο ήπιες μορφές αμφίεσης, όπως μαντίλα, νικάμπ, κ.τ.λ. αφήνοντας -οι περισσότερες τουλάχιστον- να φαίνεται το πρόσωπό τους και λίγα από τα μαλλιά τους. Κάτι είναι κι αυτό!

 

„Για τους Ρομά

 

Την «προσωπική φιλία» του με τον Νίκο Δένδια επικαλείται ο Αλέξης Κούγιας, εκβιάζοντας την αστυνομία της Πάτρας να κάνει ακόμη μια επιχείρηση εκδίωξης Ρομά, από περιοχή όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της Παναχαϊκής. Ο πρόεδρός της και προσεχώς «επικεφαλής μιας κινήσεως για την απομάκρυνση των αθίγγανων» θέλει, λέει, να κάνει την περιοχή σημείο αναφοράς. Ρατσισμού; Δεν το διευκρινίζει. Κατηγορεί όμως συλλήβδην τους Ρομά της περιοχής για κλοπές και αναφέρει δύο συλλήψεις από σεκιουριτάδες της περιφρούρησης. Αλήθεια, ήταν νόμιμες; Δυστυχώς οι Ρομά δεν έχουν προσωπικές φιλίες με υπουργούς. Ισως γι’ αυτό το κράτος παρανομεί συστηματικά σε βάρος τους.

 

Δ.Αγγ.

 

„Νέες προκλήσεις

 

Στο γνωστό εθνικιστικό κλίμα τού «κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας», η Χρυσή Αυγή επιμένει να το παίζει θεματοφύλακας των εθνικών δικαίων και να παρεμβαίνει ακόμα και καταλύοντας τους νόμους. Μετά τους «ελέγχους» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για οχήματα που φέρουν πινακίδες με τον κωδικό ΜΚ (Μακεδονία), η ναζιστική οργάνωση έκανε εξώδικη διαμαρτυρία προς την αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία διαμαρτύρεται για τη δήθεν «αδράνεια και απραξία των αστυνομικών αρχών». Απειλούν με τραμπουκισμούς από «αγανακτισμένους» πολίτες, λέγοντας ότι αυτή η αδράνεια «ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πράξεων αντίδρασης από Ελληνες πολίτες και διασάλευσης της εννόμου τάξεως»…

 

Τ.Τ.

 

„Καταπολέμηση παιδικής πορνογραφίας

 

Μέχρι τον Δεκέμβριο έχει προθεσμία η κυβέρνηση να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Επειδή ορίζεται διάκριση ανάλογα με την τέλεση του εγκλήματος, εγείρονται ήδη αιτιάσεις, όπως από την Ασημίνα Σκόνδρα (Ν.Δ.), η οποία κατέθεσε ερώτηση υποστηρίζοντας πως το νέο νομικό καθεστώς επιφυλάσσει «ευνοϊκή μεταχείριση» τουλάχιστον στους υπόδικους για κατοχή του υλικού. Η διαδικασία ενσωμάτωσης δεν έχει ολοκληρωθεί –εξελίσσεται από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ενημερώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, επισημαίνοντας, στην απάντησή του πως το ανώτατο όριο στην ποινικοποίηση των σχετικών αδικημάτων «μπορεί να συνδυαστεί από τα κράτη – μέλη με τα προβλεπόμενα στο εθνικό τους δίκαιο»…

 

Ε.Δ.Β.

 

„Πρόστιμα και ποσοστά

 

Για τον θάνατο του Θανάση Καναούτη και τους «εθελοντές ελεγκτές»: «»Ορμούν με επιθετικότητα ταγμάτων εφόδου να βγάλουν μεροκάματο από τα πρόστιμα που κόβουν στους παραβάτες. [...] Σωστό το μέτρο αμοιβής με μπόνους, ποσοστά δηλαδή, των εθελοντών», δήλωσε ο ευφυέστατος υφυπουργός Συγκοινωνιών, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Να γενικευθεί, λοιπόν· να παίρνουν ποσοστά οι τροχονόμοι για τις κλήσεις που κόβουν, οι εφοριακοί για τους φόρους που εισπράττουν και οι δικαστές να παίρνουν όχι μόνο ποσοστό από τις χρηματικές ποινές αλλά και, ας πούμε, έναν χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας επιπλέον για κάθε πέντε χρόνια φυλακής που επιβάλλουν». Οχι, δεν τα γράφει κανένας αριστεριστής αυτά, ούτε τζαμπατζής. Ο Διόδωρος του φιλοκυβερνητικού «Βήματος» είναι.

 

Δ.Αγγ.

 

„Καραγκιόζ μπερντές

 

Το πανηγύρι του «μαυρογιαλουρισμού» στη ΔΕΘ θα ξαναστήσουν φέτος οι κυβερνώντες, οι οποίοι, αν και δεν μπορούν πλέον να υποσχεθούν τίποτα, επιμένουν στις παραδοσιακές πρακτικές. Ισως είναι καιρός για την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει ένα άλλο στίγμα και να αποφύγει το άσκοπο αυτό θέατρο. Αλλωστε, εάν κάποιος θέλει να πει κάτι διαφορετικό ή να προσδώσει άλλο περιεχόμενο στην πολιτική του παρουσία, μπορεί να το κάνει οπουδήποτε και με οποιαδήποτε ευκαιρία. Κάποιος πρέπει να δώσει ένα τέλος σε τέτοιες πολιτικές «παραδόσεις»!

 

Τ.Τ.

 

„Διαδικτυακός ρατσισμός

 

Στη Βουλή έφτασε το δημοσίευμά μας για τον Κέμμος, που βιντεοσκόπησε και ανέβασε στο youtube επίθεσή του σε μετανάστες μικροπωλητές στην παραλία στο Αλεποχώρι, και την αδράνεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε θέματα ρατσιστικού λόγου στο Διαδίκτυο. Σε ερώτησή της στους υπ. Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη ρωτά γιατί δεν έχουν ασκηθεί αυτεπάγγελτες διώξεις για περιστατικά ρατσισμού στο Διαδίκτυο, αν πρόκειται να ασκηθούν κατά προτεραιότητα και πόσες διώξεις έχουν ασκηθεί από την ίδρυση των αστυνομικών Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

 

Δ.Αγγ.

 

„Θέλει συνάντηση

 

Αίτημα για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε χθες, ο Γεργκ Ασμουσεν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Ωστόσο η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λείπει εκτός Αθηνών, αφού την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κέρκυρα. Ενα από τα βασικά ζητήματα που «ξεχωρίζουν» στην ηγεσία του κόμματος αυτού αφορά την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ που έληγε χτες, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ότι θα επιστραφεί το ποσό αυτό.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Για την Αμυγδαλέζα

 

Τρίτη συνεχή φορά απέρριψε η αστυνομία αίτημα αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί την Αμυγδαλέζα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης, μιάμιση εβδομάδα μετά την εξέγερση. Η αστυνομία επικαλείται την… ασφάλεια των παρατηρητών, καθώς συνεχίζονται, λέει, τα έργα αποκατάστασης, για τα οποία είχε δώσει διορία προχτές. Αγνωστο παραμένει αν έχει επιτραπεί ο προαυλισμός (απαγορευόταν τουλάχιστον 4 ημέρες). Συνέντευξη Τύπου για την Αμυγδαλέζα οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο στις 3 μ.μ. στα γραφεία της Ανοιχτής Πόλης (Πανεπιστημίου 56, 1ος όροφος).

 

Δ.Αγγ.

 

„Η χώρα της ουτοπίας…

 

…όπου ο ήλιος πάντα λάμπει, τα πουλάκια κελαηδούν, η δικαιοσύνη είναι και στραβή και κουφή απέναντι στις Σειρήνες της εξουσίας και της διαπλοκής, υπάρχουν όμορφα φτηνά σπίτια για όλους, η ανεργία είναι άγνωστη και σε κάθε στροφή του δρόμου βλέπεις μια καινοτόμα ευημερούσα επιχείρηση. Δεν υπάρχει ακόμα η χώρα αυτή, αλλά οι σοσιαλιστές στο Παρίσι έχουν σχέδιο. Το λένε «η Γαλλία σε 10 χρόνια». Μέχρι το 2025, λέει η κυβέρνηση, η Γαλλία θα έχει επανακτήσει τη θέση της στην κορυφή, θα έχει ξεκινήσει την «τρίτη βιομηχανική επανάσταση» και θα έχει το πάνω χέρι απέναντι στις αγορές! Καμία αντίρρηση…

 

Ε.Π.

 

„Και «σεισμόσημο»;

 

Μέσα σε όλα τα άλλα, η κυβέρνηση έμπλεξε χθες και με το «σεισμόσημο», έμπνευσης του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη. Μετά την πρώτη κρυάδα στο Μαξίμου, άρχισε το ψάξιμο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για ένα τέτοιο μέτρο. Από την πρώτη ανάγνωση προέκυψε ότι η ασφάλιση των κτιρίων για σεισμούς είναι αρμοδιότητα του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Τώρα, ως προς τη βιασύνη του υπουργού ΠΕΚΑ να ανοίξει τέτοιο θέμα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού ή με το οικονομικό επιτελείο, που έχει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Ο κ. Μανιάτης, πάντως, έσπευσε να τα μαζέψει μετά από παραίνεση του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.

 

ΜΠ.Α.

Scroll to top