22/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Κρίση, ποια κρίση;

 

«Για ποια κρίση μού λέτε; Κάντε μια βόλτα στην παραλία και θα δείτε τις ταβέρνες γεμάτες κόσμο», είπε ο αρχηγός, απευθυνόμενος σε ντόπιους, στον Δρυό της Πάρου. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου –έστω αναπληρωτής– θα έπρεπε να αποφεύγει τις βιαστικές… κρίσεις. Αλλά πάντα βιαζόταν να βγάλει συμπεράσματα. Οπως τότε που έτρεξε να στηρίξει, κόντρα στον ΓΑΠ, τον Βενιζέλο ή αργότερα, ως υπουργός, που υπερασπιζόταν το Mνημόνιο πιο θερμά και από τους τροϊκανούς. Στην Ελλάδα των χιλιάδων ανέργων, των εργαζομένων με μισθούς πείνας και των συνταξιούχων που μετρούν και το ευρώ, υπάρχουν αρκετοί που μπορούν ακόμη να πάνε στην ταβέρνα, έστω για μια μπίρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κρίση. Στη «Nέα Ελλάδα» που ονειρεύεστε, κύριε Λοβέρδο, πιθανόν να μην υπάρχουν ούτε αυτοί.

 

Κ.Μ.

 

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

 

Η παροιμία ως πραγματικότητα. Ενας καρχαρίας γνωστός ως «ταύρος» ή «τίγρης» συνελήφθη έχοντας στο στόμα του ένα ολόκληρο σκυλόψαρο, γνωστό ως «ακανθίας», έξω από τις ακτές του Ντέλαουερ των ΗΠΑ. Το επίτευγμα οφείλεται στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ντέλαουερ, που έριξε δόλωμα και έπιασε το σκυλόψαρο. Στη συνέχεια έσπευσε ο καρχαρίας και το καταβρόχθισε. Ο καρχαρίας τελικά αφέθηκε ελεύθερος από την ερευνητική ομάδα.

 

„Πάντα σεμνός

 

Περίμενε στο παγκάκι στο Κέντρο Υγείας Πάρου να έρθει η σειρά του, να δει τον γιατρό και να του γράψει τα φάρμακά του. Πολλοί προσφέρθηκαν να του παραχωρήσουν τη σειρά τους, να μην περιμένει. Οχι, γιατί είναι μεγάλος σε ηλικία ή ανήμπορος, αλλά γιατί είναι σύμβολο άξιο σεβασμού.

 

Ο 91χρονος Μανώλης Γλέζος αρνήθηκε ευγενικά. «Ποιος άλλος θα το έκανε αυτό; Αν ήταν στη θέση του κάποιος άλλος βουλευτής, σιγά μην περίμενε, σιγά μην ερχόταν στο Κέντρο Υγείας…» σχολίασαν οι Παριανοί που βρίσκονταν εκεί. Ετσι είναι όμως οι άνθρωποι της Αριστεράς. Δεν θέλουν να ξεχωρίσουν απ’ τον κόσμο, αλλά να σμίξουν μαζί του, όπως έγραφε ο Ρίτσος. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να παραμείνουν.

 

Κ.Μ.

 

„Ολοι… ΕΥΔΑΠ

 

Με αφορμή τη συζήτηση χθες στη Βουλή για τη «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης», ένα σχέδιο στα χαρτιά που καρκινοβατεί από το 2006 και τώρα το ξαναθυμήθηκε η κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου εξιστόρησε τη δική του εμπειρία: «Υπήρξε και μια προσπάθεια για κάτι αντίστοιχο στην περιοχή των Αφιδνών στην Αττική. Αντέδρασαν πολλοί και είπαν “μα θα κάνουμε Silicon Valley στην Αττική;”. Ας μην την κάνουμε πουθενά και ας διοριζόμαστε στο Δημόσιο. Στην περιοχή μου όλοι ήθελαν να διοριστούν στην ΕΥΔΑΠ και περίμεναν πότε θα κάνει προκήρυξη».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Εθνικιστικές απειλές

 

Το 1992 είχαν καταδικαστεί μέλη της οργάνωσης ΟΑΚΚΕ λόγω της στάσης τους στο «Μακεδονικό». Ανάμεσα στις αυτεπάγγελτες κατηγορίες ήταν και «η έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας» ενώ η συγκεκριμένη χώρα, η Γιουγκοσλαβία, ήταν υπό κατάρρευση. Τώρα που θα γυρίσουν με το καλό οι εισαγγελείς από τις διακοπές, ας κάνουν τον κόπο να δουν τι λένε και κυρίως τι γράφουν οι Ελληνες ναζιστές, όταν προαναγγέλλουν σχεδόν βίαιες ενέργειες «πολιτών» σε βάρος όσων έρχονται οδικώς από την ΠΓΔΜ. Τέλος, ας κάνουν άλλον έναν κόπο να μάθουν πώς αποκαλούνται οι πολίτες και των άλλων γειτονικών χωρών από τα επίσημα όργανα των χρυσαυγιτών. Αυτό διότι η κατά βούληση εφαρμογή του νόμου δεν τιμά την απονομή της δικαιοσύνης, όπως δεν την τιμούν και οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας.

 

Α.Ψ.

 

„Η χειμέρια νάρκη

 

Τελικά οι αρκούδες είπαν όχι στα «πιτ-μπουλ» και αποφάσισαν έστω και καθυστερημένα να επιστρέψουν το «μαύρο» χρήμα των ναζιστών. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που ήταν πρωτεργάτης στη διάσωση της αρκούδας, αλλά και κάθε κρατικός φορέας που «ανατριχιάζει» με τη ναζιστική οργάνωση, οφείλει τώρα άμεσα να διασώσει τις αρκούδες του Αρκτούρου. Οι αρκούδες χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια από όλους όσοι υπερασπίζονται αυτές τις αξίες. Η συγγνώμη δεκτή και το λάθος ανθρώπινο. Μόνο έτσι τα όμορφα αυτά ζώα θα μπορούν και πάλι να βγαίνουν από τις φωλιές τους και να κοιτούν στα μάτια τα παιδάκια όλων των φυλών και των χρωμάτων που τις επισκέπτονται στα βουνά της Φλώρινας.

 

Α.Ψ.

 

„Βρήκε τη λύση…

 

Ο τραγέλαφος με τις τοποθετήσεις της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αφορμή τα επεισόδια έξω από τον ορθόδοξο ναό στην Πρεμετή της Αλβανίας, ο βουλευτής των «εραστών» του Αδόλφου Χίτλερ, Παν. Ηλιόπουλος, βρήκε με δαιμόνιο τρόπο τη λύση χθες στη Βουλή: «Ολοι οι Αλβανοί είναι λαθρομετανάστες και πρέπει το ελληνικό κράτος να τους πετάξει όλους έξω. Εχουν νομιμοποιηθεί με τερτίπια και για μας παραμένουν πάντα λαθρομετανάστες». Τόσος κόπος, ενώ μπορούσε απλά να πει ένα «ουγκ»…

 

Χ.ΙΩ.

 

„Στην ίδια πόλη

 

«Συγκάτοικοι» στην ίδια πόλη θα είναι πιθανότατα για 48 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γ.γ. του ΚΚΕ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, ενώ τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα βρεθεί στην πόλη τις ίδιες ακριβώς μέρες.

 

Ό,τι κι αν ισχύσει, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει εκείνο το διάστημα σε ρυθμούς «Αριστεράς». Και θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια πιθανή συνάντηση -ακόμα και ακούσια- ανάμεσα στους δύο πολιτικούς.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Σταθεροποίηση και πτώση

 

Πρέπει να μας δουλεύουν κανονικά, γιατί την ώρα που η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ανοίξει -ακόμα και πριν από τις γερμανικές εκλογές-, κάποιοι μάς πουλάνε χάντρες και καθρεφτάκια. Ο λόγος για το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη χώρα μας. Ο κύριος αυτός, αφού μας είπε το χιλιοειπωμένο ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν», διαπίστωσε ότι υπάρχει «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας». Αυτό θυμίζει τη «Νέα Ομιλία» του Οργουελ, στην οποία το «σταθεροποίηση» θα σήμαινε «ελεύθερη πτώση». Καμία πρωτοτυπία!

 

Τ.Τ.

 

„Για συνεργασίες

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου, είχαν προκαλέσει έντονη συζήτηση –και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης– σχετικά με την τακτική συνεργασιών του κόμματος. Ο βουλευτής είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και η Χρυσή Αυγή αναδειχθεί τρίτη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, δήλωσε: «Μπορείς να παντρέψεις το νερό με τη φωτιά; Δεν γίνεται. Αυτά είναι αστειότητες και όσοι τις πιστεύουν είναι, αν μη τι άλλο, αφελείς».

 

Ν.ΣΒ.

 

„Νόμος και τάξη

 

Με το γνωστό και δοκιμασμένο δόγμα «νόμος και τάξη» φαίνεται ότι επιχειρεί η κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση και να παρακάμψει τα ποικίλα ερωτήματα που γέννησαν η υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και η παραίτηση Σταυρίδη. Ετσι, με το χθεσινό «ντου» της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο το Μαξίμου στοχεύει σε ένα διπλό κέρδος: να δείξει ότι η κυβέρνηση διαθέτει τσαμπουκά και δεν δέχεται «άβατα» και να δοκιμάσει τις αντιδράσεις ενός συντηρητικού πολιτικού κοινού εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2014. Θα τους βγει;

 

Τ.Τ.

 

„Τα «κόκκινα» στεγαστικά

 

Σε στοιχεία για τα στεγαστικά δάνεια αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οπως ανέφερε, περίπου το 23% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή από τα 71 δισ. που είναι αυτά τα δάνεια, δεν εξυπηρετούνται τα 17 δισ. «Και από αυτά ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος υπάρχει στα 2/3 των ακινήτων», σημείωσε. «Στα 200.000 αδιάθετα ακίνητα, ετοιμάζεστε να προσθέσετε και 150.000 ακόμη, ισοπεδώνοντας την αγορά», συμπλήρωσε ο Ε. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

 

Χ.ΙΩ.

 

„Οι «στόχοι» του

 

Πάνοπλοι αστυνομικοί εισβάλλουν σε διάφορα «ύποπτα» μέρη όπου συχνάζουν φτωχοί, αλήτες, αντιεξουσιαστές και Ρομά. Ενα μπιτόνι βενζίνης σε πρωινή αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο, λίγα κοντάρια και ένας-δυο μετανάστες ήταν η χθεσινή λεία της ΕΛ.ΑΣ. Αντίστοιχη και η συγκομιδή της στον καταυλισμό Ρομά, όπου κάτι μικροπαραβάτες συνελήφθησαν. Πενιχρά τα ευρήματα, αλλά πλούσια η τρομοκράτηση του πληθυσμού. Σε μια παραλία αν πήγαιναν την Κυριακή, θα είχαν περισσότερα ευρήματα σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων. Πολυέξοδο και με άδειες τις χούφτες της «βαριάς» εγκληματικότητας πέρασε και αυτό το διήμερο κυνήγι για τον υπουργό, αλλά τουλάχιστον χόρτασαν ρατσισμό και τρομοφοβία τα κανάλια.

 

Α.Ψ.

Scroll to top