Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Η οικονομική απραξία προκάλεσε τη δραστική μείωση κατά 40% στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο περιορίστηκε στα 684 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 496 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 120 εκατ. ευρώ (10,2%) των εξαγωγών και της μείωσης κατά 204 εκατ. ευρώ (9,6%) των εισαγωγών.

 

Το πλεόνασμα δε του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 247 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως εμπορική ναυτιλία), ενώ το ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών, το οποίο ήταν πλεονασματικό τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσίασε μικρό έλλειμμα τον Οκτώβριο φέτος.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους μειώθηκαν 18,6% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν 32,9%, με αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εισπράξεων κατά 105 εκατ. ευρώ.

 

Το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφανίζεται ελλειμματικό κατά 110 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 559 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011. Κύρια αιτία είναι ο περιορισμός των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 445 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους από τίτλους του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαΐου.

 

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 89 εκατ. έναντι ελλείμματος 175 εκατ. τον Οκτώβριο του 2011, λόγω της μείωσης των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την Ε.Ε.) και της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, κυρίως τα μεταναστευτικά εμβάσματα.

 

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 12,1 δισ. ή 74,4% και διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. Οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,8 δισ., τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 4,9 δισ., καθώς και στην αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1 δισ. και του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 344 εκατ. ευρώ.

 

Μείωση 31 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους τον περασμένο Οκτώβριο ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 79 εκατ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν εισροή 2,1 δισ., έναντι ισόποσης εκροής την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

 

Ο καθαρός δανεισμός της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 75,1 δισ. ευρώ και προέρχεται από τον EFSF και το ΔΝΤ, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ήταν 5,9 δισ. ευρώ.

Scroll to top