23/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξω ο δικτάτορας, μέσα ο πρόεδρος

ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Λαός διχασμένος, ξανά νικημένος»: όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, ταιριάζει στη χώρα που μετά από τόσους αγώνες έχει στρατιωτική κυβέρνηση, τον εκλεγμένο πρόεδρο στη φυλακή και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μουμπάρακ ελεύθερο.
      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Λαός διχασμένος, ξανά νικημένος»: όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, ταιριάζει στη χώρα που μετά από τόσους αγώνες έχει στρατιωτική κυβέρνηση, τον εκλεγμένο πρόεδρο στη φυλακή και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μουμπάρακ ελεύθερο

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Ξυπνήσαμε κι ήταν σαν να βρεθήκαμε ξαφνικά ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια» έλεγε με απογοήτευση ο 31χρονος Μαχμούντ Μοχάμεντ, υπάλληλος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Καΐρου, καθώς η Αίγυπτος έμοιαζε να κάνει χθες ταξίδι στον… χωροχρόνο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι εκτός φυλακής. Ο στρατός έχει το πάνω χέρι. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και ο λαός είναι διχασμένος.

 

Δυόμισι χρόνια μετά την ανατροπή του, ο 85χρονος έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου αποφυλακίστηκε χθες, την επομένη κιόλας της απόφασης του δικαστηρίου ότι εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια για την προφυλάκισή του. Υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες πλήθους οπαδών του μεταφέρθηκε με νοσοκομειακό ελικόπτερο από τις φυλακές της Τούρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Μαάντι. Μετά πάντως την… «πυροσβεστική» παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελ Μπεμπλάουι, θα παραμείνει εκεί υπό περιορισμό, φρουρούμενος, μέχρι νεωτέρας. Αυτήν την Κυριακή, εξάλλου, έχει οριστεί η εκδίκαση της έφεσής του στην πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια, με την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία 800 διαδηλωτών στην λαϊκή εξέγερση που τον ανέτρεψε το 2011.

 

Αποφυλάκιση με νόημα

 

Μοιραία, η υπό όρους αποφυλάκισή του έχει σημειολογικά τεράστια σημασία. Κι αυτή θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν με βεβαιότητα ως όπλο στη «φαρέτρα» της αποδυναμωμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας έναντι του στρατού, με αιχμή του δόρατος τα σενάρια περί παλινόρθωσης του παλιού καθεστώτος. Ισως έτσι η ισλαμική οργάνωση να μπορέσει να επανασυσπειρώσει τις διαλυμένες πια στρατιές των οπαδών της, τις οποίες καλεί σήμερα να δώσουν το «παρών» στην «Παρασκευή των Μαρτύρων», σε μία -καταπώς φαίνεται μεγάλη- διαδήλωση, με το πέρας της μουσουλμανικής προσευχής. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, οι αρχές συνέλαβαν άλλα δύο στελέχη της οργάνωσης: τον επίσημο εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ και τον μέλος του Γραφείου Καθοδήγησης και πρώην βουλευτή, Αχμεντ Αμπού Μπαράκ.

 

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μουμπάρακ δεν πρόκειται να διαδραματίσει ποτέ ξανά κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή» υπογραμμίζει στο Reuters ο Τζόσουα Στάτσερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ειδικός αναλυτής σε αιγυπτιακά ζητήματα, στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στις ΗΠΑ. «Ομως, από πλευράς συμβολισμού, η αποφυλάκισή του συνιστά… νίκη για τον παλιό κρατικό μηχανισμό, που ανασυντάσσεται υπό την ηγεσία του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου».

 

«Βλέπω, ακούω και μπορώ να πω ότι υπάρχουν άτομα του καθεστώτος Μουμπάρακ που επιστρέφουν για να πάρουν την εκδίκησή τους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα» λέει ο φιλελεύθερος Χάλεντ Νταούντ, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας (FSN), του κυριότερου αντιπολιτευόμενου συνασπισμού -θέση από την οποία παραιτήθηκε προ ημερών διαμαρτυρόμενος για την τελευταία αιματοχυσία. «Αυτό γίνεται ακόμη πιο ορατό μέσα από τη συνεχή παρουσία υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος στις οθόνες των τηλεοράσεων. Δεν θέλουν καν να δεχτούν την 25η Ιανουαρίου [2011] ως επανάσταση. Λένε ότι μοναδική που έγινε είναι αυτή στις 30 Ιουνίου», με την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

 

Τα «φίδια» έχουν αρχίσει να ζώνουν ακόμη και τους σαλαφιστές του αλ-Νουρ, του δεύτερου μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της Αιγύπτου -από τους πολιτικά ωφελημένους της εξέγερσης του 2001, που στήριξε σιωπηρά την τελευταία παρέμβαση του στρατού κι έκτοτε διαπραγματευόταν μεθοδικά τον ρόλο του στο νέο πολιτικό σκηνικό του Καΐρου. Μετά όμως την παρουσίαση των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την επαναφορά άρθρων της εποχής Μουμπάρακ και την κατάργηση αρκετών επίμαχων της προεδρίας Μόρσι -όπως του 219 για την ερμηνεία του νόμου βάσει της Σαρία- ο εκπρόσωπός του αλ-Νουρ κατήγγειλε ανοιχτά τη μεταβατική κυβέρνηση για παραβίαση του «οδικού χάρτη».

 

Το κίνημα Ταμάροντ, εν των μεταξύ, που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις υπέρ της ανατροπής του Μόρσι, επιρρίπτει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα την ευθύνη για την αποφυλάκιση Μουμπάρακ, κατηγορώντας την για «συνέργεια με τον πρώην γενικό εισαγγελέα». Προέβαλαν εμπόδια, υποστηρίζει το κίνημα σε ανακοίνωσή του, ώστε η Δικαιοσύνη να μην μπορέσει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα τις δίκες του 85χρονου έκπτωτου προέδρου. Τώρα ζητούν να επανεκδικαστούν οι υποθέσεις του Μουμπάρακ και των αξιωματούχων του καθεστώτος του παράλληλα με τις δίκες του Μοχάμεντ Μόρσι. «Η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου και η συνέχισή της στις 30 Ιουνίου δεν έγιναν για να δούμε τους δολοφόνους των μαρτύρων να αθωώνονται». Αλλά αυτό θα το δείξει ο χρόνος…

 

Scroll to top