23/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας αιμοσταγής ρόλος για την ταλαντούχα Γαλλίδα ηθοποιό

Η Μαριόν Κοτιγιάρ ντύνεται Λαίδη Μάκμπεθ

      Pin It

marion_kotigiarAπό την πρώτη στιγμή που τη γνωρίσαμε ήταν φανερό πως αυτό το κορίτσι δεν τις φοβάται τις υποκριτικές προκλήσεις. Το επόμενο διάστημα, η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει μια νέα μπροστά της. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Γαλλίδα ηθοποιός πρόκειται να υποδυθεί τη Λαίδη Μάκμπεθ σε μια ακόμη κινηματογραφική μεταφορά του σεξπιρικού αριστουργήματος. Συμπρωταγωνιστή της στον ομώνυμο ρόλο («Μάκμπεθ») θα έχει τον Μάικλ Φασμπέντερ, έναν σχεδόν συνομήλικό της συνάδελφο, που επίσης ανήκει στην περιζήτητη νέα γενιά ηθοποιών (οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από την ταινία «X-Men: Η Πρώτη Γενιά» και το «Shame»). Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Αυστραλός Τζάστιν Κούρζελ («The Showtown Murders») και αναπόφευκτα θα συγκριθεί με τον Ορσον Ουέλς, ο οποίος μετέφερε τον «Mάκμπεθ» στη μεγάλη οθόνη το 1948, αλλά και τον Ακίρα Κουροσάβα, που υπέγραψε την περίφημη διασκευή του έργου με τίτλο «Ο θρόνος του αίματος» (1957).

 

Για να αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο της σατανικής και φιλόδοξης Λαίδης Μάκμπεθ, η Μαριόν Κοτιγιάρ επικράτησε στα σημεία της άλλης υποψήφιας, Νάταλι Πόρτμαν. Το έργο που έγραψε ο Σέξπιρ αφορά την ιστορία ενός ζευγαριού που διψά για εξουσία και σκοτώνει όποιον τον εμποδίζει να την κατακτήσει.

 

Κούκλα, ταλαντούχα, χαμογελαστή και με πρόσωπο που αποπνέει οικειότητα, η γεννημένη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1975 στο Παρίσι Μαριόν Κοτιγιάρ μεγάλωσε σε ένα ιδιαιτέρως καλλιτεχνικό περιβάλλον. Σήμερα είναι φανερό πως στο πρόσωπό της οι Γάλλοι έχουν ανακαλύψει το νέο τους ίνδαλμα.

 

Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τον πρώτο της ρόλο στο θεατρικό «Y a des nounous dans le placard» σκηνοθετούσε ο εξάδελφός της Λορέν Κοτιγιάρ. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 την εντόπισε το γαλλικό κοινό ως πρωταγωνίστρια του Λικ Μπεσόν στην ταινία του «Taxi». Επειτα ακολούθησαν ρόλοι στους «Ατελείωτους Αρραβώνες» του Ζαν Πιερ Ζενέ και δύο χρόνια μετά στο «Μια καλή χρονιά» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι συμμετοχές της έμοιαζαν απλώς να προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη της έξοδο στον κινηματογραφικό κόσμο.

 

Και πράγματι αυτό συνέβη το 2008. Η καριέρα της στην κυριολεξία εκτοξεύτηκε όταν επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιες για να υποδυθεί τη γυναίκα-σύμβολο του γαλλικού τραγουδιού Εντίθ Πιαφ στη βιογραφική ταινία του Ολιβιέ Νταάν «Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Οι κριτικές ήταν εξαιρετικές, οι υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία έπεφταν βροχή, ενώ οι Αμερικανοί έδειξαν αμέσως την εκτίμησή τους χαρίζοντάς της το πρώτο της Οσκαρ Α′ Γυναικείου ρόλου στην 80ή απονομή. Και να σκεφτεί κανείς πως εκείνη τη βραδιά η Κοτιγιάρ κατάφερε να κερδίσει το φαβορί για το βραβείο Τζούλι Κρίστι, με την επίσης εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία «Υστερόγραφο μιας σχέσης».

 

Για την ερμηνεία της στη Λαίδη Μάκμπεθ πάντως θα περιμένουμε λίγο ακόμα, καθώς τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2014.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top