kosmos25_8r

25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλυσίδες και στα ύποπτα… τζαμιά!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Απαγόρευσαν ακόμη και τις προσευχές, με το πρόσχημα επισκευών, μέχρι νεωτέρας.
      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Απαγόρευσαν ακόμη και τις προσευχές, με το πρόσχημα επισκευών, μέχρι νεωτέρας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Ως αφετηρίες είχαν οριστεί 28 τζαμιά στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου και στην Γκίζα. Προσδοκία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν ότι, με το πέρας της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής, μιλιούνια οπαδών της θα ξεχύνονταν στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας κατά της αιματοχυσίας της περασμένης εβδομάδας και των μεθοδεύσεων του στρατού, που οκτώ εβδομάδες πριν ανέτρεψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ομως, η προσέλευση ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή -μέχρι και οι αφίσες με το πρόσωπο του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου ήταν σαφώς λιγότερες. Παρ’ όλα αυτά, συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το απόγευμα σε περιοχές γύρω από το Δέλτα του Νείλου, όταν εξοργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και στις ταραχές που ακολούθησαν σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 25.

 

Tων «φρονίμων τα παιδιά»

 

Στο Κάιρο πάντως η κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για την «Παρασκευή των Μαρτύρων» δεν ήταν -αρχικά τουλάχιστον- ιδιαίτερα μεγάλη. Πιο στενή ήταν η φρούρηση γύρω από το υπουργείο Αμυνας, το προεδρικό μέγαρο και όλες τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ, που είχαν «περιχαρακωθεί» με τανκς και συρματόπλεγμα. Ομως, ο στρατός είχε μεριμνήσει σαν των… «φρονίμων τα παιδιά» να κινηθεί προληπτικά, λαμβάνοντας άλλα μέτρα.

 

Στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στο Νασρ Σίτι -όπου πριν από μερικές ημέρες η καθιστική διαμαρτυρία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πνίγηκε στο αίμα- οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές, ένεκα… επισκευών. Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Νάχντα (άλλο ένα σημείο αναφοράς της αιματοχυσίας) είχε «σφραγιστεί» κι αυτός με συρματόπλεγμα. Στο τέμενος αλ Φατχ -που το περασμένο Σάββατο μετετράπη σε πεδίο μάχης- οι σιδερένιες πύλες του αυλόγυρου και η είσοδος ήταν κλειδαμπαρωμένες και ασφαλισμένες με αλυσίδες. Ακόμη και στο μεγάλο τέμενος Νουρ στη συνοικία Αμπασίγια ακυρώθηκε η μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, μέχρι νεωτέρας.

 

Συνεχίζοντας το ιδιότυπο αυτό «παιχνίδι» μεταξύ… ποντικού και γάτας, η αστυνομία συνέλαβε μόλις μέσα στο τελευταίο 48ωρο άλλα 19 στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε νέες επιχειρήσεις-σκούπα. Παραδόξως, αυτό ήταν το θέμα που επέλεξαν οι περισσότερες αιγυπτιακές εφημερίδες για τα χθεσινά τους πρωτοσέλιδα, την επομένη της υπό όρους αποφυλάκισης του Χόσνι Μουμπάρακ…

 

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους για να νικήσουμε τον στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συμμαχία για τη Στήριξη της Νομιμότητας, μια οργάνωση-«ομπρέλα» των υποστηρικτών του (κρατούμενου σε άγνωστη τοποθεσία) Μόρσι. Θορυβημένα, εν τω μεταξύ, από τις προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τα εκτός κυβέρνησης κόμματα ετοιμάζουν αντιπροτάσεις, κυρίως όσον αφορά τις διατάξεις που προβλέπουν απαγόρευση των θρησκευτικών κομμάτων και άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στην ενεργό πολιτική σε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος Μουμπάρακ.

 

Το 67% υπέρ της επέμβασης

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήλθε στο φως δημοσκόπηση του ινστιτούτου Baseera, που δείχνει ότι το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν «ικανοποιημένοι» από την αιματηρή επέμβαση του στρατού για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των ισλαμιστών την περασμένη εβδομάδα έναντι 24% που δηλώνει «δυσαρέσκεια» και 9% που δεν εκφράζει γνώμη. Μόλις το 23% κάνει λόγο για δυσανάλογη χρήση βίας στην αιματηρή καταστολή. Το 44% δεν θεωρεί τον αριθμό των περίπου 900 νεκρών ιδιαίτερα μεγάλο! Το 62% επιρρίπτει την ευθύνη για την αιματοχυσία στους διαδηλωτές, το 13% στην αστυνομία και το 25% δεν έχει ακόμη αποφασίσει επί τούτου…

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 78%, πάντως συγκεντρώνει η απάντηση ότι οι ξένες κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν άποψη για τα εγχώρια γεγονότα. Δίκην… διπλωματικού αντίλαλου, ακούστηκε από την Αγκυρα το γοερό τηλεοπτικό κλάμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν -με αφορμή την ανάγνωση του γράμματος ενός ανώτατου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς τη 17χρονη κόρη του, που σκοτώθηκε στα θλιβερά γεγονότα του Καΐρου. Λίγες ώρες αργότερα, από την τηλεοπτική συχνότητα του CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα απεφάνθη ότι η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο ήταν ορθή, αλλά «δεν την αξιοποίησε» ο αιγυπτιακός στρατός και, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη κι εάν ο Λευκός Οίκος έκοβε την οικονομική βοήθεια, «αυτό δεν θα αντέστρεφε τις επιλογές της μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα»…

 

Scroll to top