25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΠΙΛΚ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Mε δύναμη από τη Νέα Υόρκη

Ο σπουδαίος Ελληνας κοντραμπασίστας και ο εξαίρετος Γάλλος πιανίστας ανοίγουν έναν μουσικό διάλογο με αφετηρία τις τζαζ συνθέσεις τους, που φλερτάρουν με την κλασική μουσική αλλά και τη μεσογειακή παράδοση.
      Pin It

Ο σπουδαίος Ελληνας κοντραμπασίστας και ο εξαίρετος Γάλλος πιανίστας ανοίγουν έναν μουσικό διάλογο με αφετηρία τις τζαζ συνθέσεις τους, που φλερτάρουν με την κλασική μουσική αλλά και τη μεσογειακή παράδοση

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Μέσα σε όλες τις μουσικές αφίξεις του καλοκαιριού υπάρχει κι ένα δίδυμο που έχει αναλάβει να μεταφέρει, έστω και για λίγο, σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας άρωμα Νέας Υόρκης.

 

Πρόκειται για δύο κορυφαίους μουσικούς που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτό το διάστημα βρίσκονται στα μέρη μας προετοιμάζοντας μια μίνι περιοδεία. Τον έναν τον ξέρουμε καλά: είναι ο Πέτρος Κλαμπάνης, σπουδαίος Ελληνας κοντραμπασίστας και συνθέτης που έχει εδώ και μερικά χρόνια αποφασίσει να μην αφήσει ασυγκίνητο κανέναν στη Νέα Υόρκη. «Απέναντί» του στις μουσικές αναμετρήσεις θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα: τον εξαίρετο Γάλλο πιανίστα και συνθέτη Ζαν Μισέλ Πιλκ.

 

«Ο Ζαν Μισέλ ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ήξερα ότι θέλω να συνεργαστώ. Τον παρακολουθούσα χρόνια κι όταν τον συνάντησα σε μια συναυλία το 2009 τον πλησίασα και του ζήτησα να κάνουμε μαθήματα. Αυτά τα μαθήματα μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε συναυλίες. Επειτα με κάλεσε στα live του, τον κάλεσα κι εγώ στα δικά μου και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους», λέει ο Πέτρος Κλαμπάνης για τη γωριμία του με τον εξαίρετο πιανίστα.

 

Οι δυο τους πραγματοποιούν μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα. Ξεκινούν από τη Ζάκυνθο (Λόφος Στράνη) στις 29, πηγαίνουν στο Φεστιβάλ Τζαζ Τήνου στις 31, ακολουθεί πθανότατα το Ρέθυμνο στις 2 ή 3 Σεπτεμβρίου, τα Χανιά (Fagotto) στις 4 και την επομένη (5/9) καταλήγουν στον «Ιανό» της Αθήνας. Ο Ζαν Μισέλ Πιλκ, που έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές της τζαζ σήμερα. Εχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής και όχι μόνο (μεταξύ αυτών και ο Χάρι Μπελαφόντε).

 

«Το χαρακτηριστικό του παιξίματός του είναι ότι είναι πολύ φρέσκο, πολύ παθιασμένο και κυρίως βασίζεται στη στιγμή. Είναι ένας πολύ δυνατός ομιλητής. Είναι σαν να έχω μαζί μου στη σκηνή έναν πολύ καλό ρήτορα», λέει ο Π. Κλαμπάνης για τα χαρίσματα του Γάλλου μουσικού.

 

Και αυτός ο έντονος μουσικός «διάλογος» τι απαιτεί από τον ίδιο; «Να έχω εξασκημένα αντανακλαστικά, να προσπαθώ συνεχώς να είμαι το ίδιο έτοιμος με εκείνον. Οι συναντήσεις με μουσικούς τόσο «ετοιμόλογους» είναι πάντοτε τρομερό μάθημα και ίσως η καλύτερη άσκηση ετοιμότητας που μπορώ να κάνω».

 

Οσο για τον Ελληνα μουσικό, γεννήθηκε το 1981 στη Ζάκυνθο. Ξεκίνησε να σπουδάζει Ναυπηγική στο Πολυτεχνείο, αλλά γύρισε σελίδα επιλέγοντας το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Συνέχισε σπουδές στο Αμστερνταμ, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 2008 με σκοπό να κάνει εκεί το μάστερ του, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Contextual» από την Inner Circle Music αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο και πλέον προετοιμάζει το επόμενό του βήμα, δηλαδή ακόμα έναν τζαζ δίσκο.

 

Ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Ζαν Μισέλ Πιλκ στο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει για τις ελληνικές βραδιές συμπεριέλαβαν πρωτότυπες συνθέσεις και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις σε δημοφιλή τζαζ κομμάτια, ενώ μέρος του προγράμματος θα αποτελέσουν νέες συνθέσεις του Ελληνα κοντραμπασίστα, που θα ηχογραφηθούν στη Νέα Υόρκη, λίγες μόλις μέρες μετά τη συναυλία στην Αθήνα (το άλμπουμ αναμένεται την άνοιξη του 2014). Συνθέσεις που φλερτάρουν με τη νεοϋορκέζικη τζαζ, αντλούν την ευαισθησία τους από την κλασική μουσική και τον ρομαντισμό και φέρουν τη νοσταλγικότητα της παραδοσιακής μουσικής των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Στις μουσικές που γράφει ο Πέτρος Κλαμπάνης, του αρέσει να μπλέκει διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Στο προηγούμενο άλμπουμ του είχε μια υπέροχη διασκευή στο «Θαλασσάκι». Αυτή τη φορά στο νέο άλμπουμ θα περιλαμβάνονται 5 καινούργια κομμάτια και 3 διασκευές (μία από αυτές θα είναι στο τραγούδι «Βάλε με στην αγκαλιά σου»).

 

Και το ελληνικό κοινό, που πλέον συναντά μόνο στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, πώς το βρίσκει; «Από το 2008 μέχρι σήμερα η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη διάθεση, τις γνώσεις, την αγάπη τους για την τζαζ που ολοένα μεγαλώνει. Με έχει εκπλήξει ευχάριστα το γεγονός ότι πλέον οι άνθρωποι ανοίγουν άλλες, νέες πόρτες στον τρόπο που σκέφτονται και σε αυτά που ακούν. Η κρίση έπληξε όλες εκείνες τις μουσικές συνήθειες που είχαμε κάνει καθεστώς. Ευτυχώς ο κόσμος έπαψε να πιστεύει, για παράδειγμα, ότι μπορεί να διασκεδάσει μόνο στις πίστες και στρέφεται κι αλλού».

 

Scroll to top