25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Αφιέρωμα στη Μελίνα στις Πρέσπες

 

Μια πρωτότυπη παράσταση κάνει πρεμιέρα στις Πρέσπες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πρέσπεια. Μέσα από συνεντεύξεις της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και από κείμενα γραμμένα γι' αυτήν, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης συνθέτει ένα πρωτότυπο μονόπρακτο αφιερωμένο στη μεγάλη σταρ του θεάτρου και της πολιτικής. Τον ποιητικό – θεατρικό λόγο εκφωνούν η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Γιάννης Στάνκογλου και άλλοι ηθοποιοί, αποκαλύπτοντας «πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας αντιφατικής, παρεξηγημένης, θαρραλέας, αλλά κυρίως ελεύθερης, που πάνω απ' όλα αγάπησε την Ελλάδα». Τα κείμενα αναφέρονται σε ρόλους της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, σημαντικές στιγμές της προσωπικής της ζωής, αλλά και της πολιτικής της καριέρας, κυρίως στους αγώνες που έδωσε εναντίον της χούντας και αργότερα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο τίτλος της παράστασης είναι «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα…» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, μουσική επιμέλεια Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγούδια που έχει τραγουδήσει η Μελίνα ερμηνεύουν οι Ελλη Πασπαλά και Ηρώ Σαΐα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ειρήνη στο Δίον

 

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Δίον σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνικά-κοστούμια Eρσης Δρίνη, μουσική Μίνωα Μάτσα, χορογραφία Κικής Μπάκα, στίχους τραγουδιών Ελένης Φωτάκη. Ο Πόλεμος έχει φυλακίσει σε μια σπηλιά τη θεά Ειρήνη και ετοιμάζεται να βάλει μέσα σ' ένα πελώριο γουδί τις ελληνικές πόλεις και να τις «κοπανίσει». Τότε, ο Τρυγαίος, ένας αμπελουργός, ανεβαίνει στον ουρανό μαζί με τον Ερμή και καλεί τους Eλληνες να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου, που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους.

 

Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μορφακίδης, κ.ά.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Θέατρο της Κρίσης στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

 

Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεάτρου της Κρίσης. Στις 20.00 η ιταλική θεατρική ομάδα παρουσιάζει το «Espoti a tuto», μια παράσταση βασισμένη στην περιπέτεια της καθημερινότητας των ανθρώπων. Στις 22.00 σειρά έχουν οι Πορτογάλοι με την «Απάντηση» αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα: «Eχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία;». Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 25 Αυγούστου με τη γερμανική ομάδα η οποία θα παρουσιάσει το «The Satyr Play», «μια σατιρική προσέγγιση των Ευμενίδων, του τελευταίου μέρους της Ορέστειας του Αισχύλου».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ενα παιδί μετράει τ' άστρα στην Καλαμάτα

 

Το αγαπημένο παιδικό ανάγνωσμα «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη παρουσιάζεται στην Καλαμάτα σε μουσική Γιώργου Βούκανου, σκηνική προσαρμογή-στίχους Μαίρης Βούκανου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τον εξοπλισμό κλιματιστικών στο σπίτι του οργανισμού στο Αίγιο. Παίζουν οι Κώστας Βουτσάς και Θανάσης Τσαλταμπάσης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Τραχίνιες στην Καβάλα

 

«Τραχίνιες» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο Καβάλας, σε απόδοση-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Το έργο, από τα λιγότερο γνωστά του αρχαίου δράματος, διηγείται την ιστορία της Δηιάνειρας και πώς το μεγάλο πάθος της για έναν άντρα, τον Ηρακλή, την κατέστρεψε. Οταν η Δηιάνειρα προσπαθεί να ξανακερδίσει την αγάπη του Ηρακλή, χρησιμοποιεί ένα ερωτικό φίλτρο φτιαγμένο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Αντί για τον έρωτα, όμως, θα προκαλέσει άθελά της τον θάνατο του αγαπημένου της. Οι «Τραχίνιες» μιλούν «για το βαθύ και σκοτεινό ένστικτο του έρωτα που σταδιακά καταστρέφει τους βασικούς ήρωες του έργου» λέει ο σκηνοθέτης… Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος κ.ά.

 

Scroll to top