26/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πακέτο 10 δισ. προβλέπει ο Εντιγκερ για την Ελλάδα

Ο χριστιανοδημοκράτης επίτροπος Ενέργειας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Σόιμπλε για νέο Μνημόνιο.
      Pin It

Ο χριστιανοδημοκράτης επίτροπος Ενέργειας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Σόιμπλε για νέο Μνημόνιο

 

Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία για το θέμα του χρέους στην Ελλάδα, ενώ αρνητική για άλλη μια φορά στο ενδεχόμενο κουρέματος ήταν η Aνγκελα Μέρκελ. H Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Φόκους» ότι «αυτό [το κούρεμα] θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν». Ξεκαθάρισε δε ότι η χώρα μας «έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις».

 

Ωστόσο ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Εντιγκερ, σε δήλωση που έκανε αίσθηση ανέφερε ότι το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ. Ο Εντιγκερ μπορεί να μην είναι άμεσα εμπλεκόμενος στα θέματα βοήθειας για την Ελλάδα, είναι όμως οικονομολόγος και υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.

 

Οπως δήλωσε ο Εντιγκερ στην εφημερίδα «Βελτ», «πιστεύω πως ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο. Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι λίγο μεγαλύτερο από 10 δισ. ευρώ κα θα καλύπτει τα έτη 2014-16».

 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν περίμενε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα θέσει το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λίγες μόνον εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

 

Εξάλλου, σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -που έβαλε φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας πριν από μία εβδομάδα- ανέφερε και πάλι μιλώντας σε εφημερίδα του Μάνχαϊμ ότι θα πρόκειται για ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας και ότι οι δηλώσεις του παραπέμπουν ήδη σε ειλημμένες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Τόνισε δε ότι «όσα είπα δεν είναι καινούργια, αλλά πρόκειται για αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το 2012. Ισως όμως τη φορά αυτή ήμουν πιο σαφής».

 

Θέση πήρε με χθεσινές του δηλώσεις και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος των Φιλελευθέρων. Εκφράζοντας απόψεις που δεν συμφωνούν με αυτές του Σόιμπλε, ο Βεστερβέλε, μιλώντας σε εφημερίδα του Κιέλου, σημείωσε: «Δεν πρέπει κανείς να αποκλείει εξαρχής περισσότερη βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό να μη διατεθεί και άλλο χρηματοδοτικό πακέτο ωσότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα υπεσχημένα. Εάν οι εξαγγελίες γίνονται νωρίτερα, τότε η διάθεση για μεταρρυθμίσεις χαλαρώνει».

 

Ιδιαίτερα επιθετικός με την κυβέρνηση ήταν σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που για άλλη μια φορά την κατηγόρησε για αποτυχία της πολιτικής της στο θέμα της Ελλάδας και ζήτησε να πληρώσουν περισσότερα οι φοροφυγάδες και οι πλούσιοι στη χώρα μας.

 

Σε εφημερίδα του Πασάου, ο Γκάμπριελ ανέφερε ότι «αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα Γερμανών και Ευρωπαίων φορολογουμένων, η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν οι πολύ πλούσιοι Ελληνες να μη συμβάλλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας τους, τη στιγμή που πολλοί από αυτούς την έχουν επί χρόνια καταληστέψει». Τέλος, το εκτελεστικό μέλος του προεδρείου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, με νέες δηλώσεις στη «Βελτ» εξέφρασε τις γνωστές θέσεις του, λέγοντας ότι είναι λάθος να συζητιέται τώρα ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Αν, λέει, η Ελλάδα την άνοιξη του 2014 παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το Γιούρογκρουπ θα συζητήσει νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

Scroll to top