26/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γίνεται μιούζικαλ, χωρίς όμως την Οντρέι Τοτού

Η «Αμελί» πάει στο Μπρόντγουεϊ

      Pin It

Μια ταινία ταυτισμένη με το Παρίσι ετοιμάζεται να δοκιμαστεί επί αμερικανικού εδάφους. Η «Αμελί» που σκηνοθέτησε ο Ζαν Πιερ Ζενέ, με πρωταγωνιστές τους Οντρέι Τοτού και Ματιέ Κάσοβιτς, την οποία έντυσε με τις υπέροχες μουσικές του ο συνθέτης Γιαν Τιερσέν, έβαλε πλώρη για το Μπρόντγουεϊ. Ο συνθέτης Νταν Μεσέ, ο οποίος για χρόνια διεκδικούσε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ιστορίας, τα κατάφερε και πλέον ετοιμάζει πυρετωδώς τη δική του θεατρική εκδοχή σε σκηνοθεσία της Παμ ΜακΚίνον.

 

Η ταινία του 2001 σε σενάριο των Ζαν Πιερ Ζενέ και Γκιγιόμ Λοράν αφηγείται την ιστορία της Αμελί Πουλέν, ενός κοριτσιού που μεγάλωσε απομονωμένο και που στα 23 της εργάζεται ως σερβιτόρα, σε μια μικρή καφετέρια στη Μονμάρτρη. Η Αμελί αγαπά τις μικρές απολαύσεις της ζωής, έχει αχαλίνωτη φαντασία και δεν το βάζει κάτω εύκολα. Μία από τις εμμονές της είναι και η αναζήτηση του Νίνο. «Πολύ πριν εξασφαλίσω τα δικαιώματα του έργου έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια γι’ αυτό, βλέποντας τη σκηνή που η Αμελί μιλά με τον Νίνο πίσω από μια πόρτα», παραδέχεται ο Ν. Μεσέ.

 

Επίσημα, όμως, νύξη για την «Αμελί» τού έγινε το 2009, όταν ο Μεσέ είχε μόλις ολοκληρώσει τη μουσική για τη «Δωδέκατη Νύχτα» του Σέξπιρ στο Central Park. Τότε μια ομάδα παραγωγών τον πλησίασε και ζήτησε να βρουν ένα έργο που θα ξυπνά στον κόσμο αναμνήσεις με το πρώτο άκουσμα. «Η “Αμελί” καταπιάνεται με όλα εκείνα τα θέματα που αγαπώ: τον τρόπο που το παρελθόν επηρεάζει το παρόν και το πώς οι άνθρωποι συνδέονται ακόμα κι όταν δεν το ξέρουν».

 

Για τη μεταφορά της «Αμελί» στη σκηνή ο Νταν Μεσέ, συνιδρυτής του indie συγκροτήματος «Hem Brooklyn» (από τη σελίδα τους στο facebook άλλωστε ανακοίνωσε την είδηση για την παράσταση), συνεργάζεται με τον στιχουργό Νέιθαν Τάισεν και τον υποψήφιο για Πούλιτζερ θεατρικό συγγραφέα Κρεγκ Λούκας.

 

Ασφαλώς η μεγαλύτερη πρόκληση του μιούζικαλ -ίσως μεγαλύτερη κι από τη σκηνική μεταφορά- είναι η μουσική που θα το ντύσει καθώς η σύγκριση με τις μελωδίες του Γιαν Τιερσέν είναι αναπόφευκτη. Ο Γάλλος συνθέτης, που ουσιαστικά καθιερώθηκε με το σάουντρακ της «Αμελί», έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ταινία. Είναι άλλωστε από τις σπάνιες φορές που η μουσική έκανε τη δική της αυτόνομη καριέρα.

 

«Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σάουντρακ που γράφτηκαν ποτέ. Είναι επίσης ένας από τους λόγους που αγάπησα την ταινία», λέει ο Ν. Μεσέ. «Οι συνθέσεις που ετοιμάζω θα είναι πολύ διαφορετικές. Δεν ενδιαφέρομαι να φτιάξω μια μουσική που να ακούγεται παριζιάνικη. Δεν ξέρω ακόμη αν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ακορντεόν. Ούτε στοιχεία που να την κάνουν να ακούγεται αμερικανική φυσικά μπορώ να χρησιμοποιήσω. Ας αρκεστούμε στο ότι φτιάχνω κάτι παιχνιδιάρικο και ρομαντικό».

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top