25/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια παραγωγή, «136» ερωτήσεις

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Πρεμιέρα κατάφερε να κάνει το νέο… μαγκαζίνο της ΕΡΤ «Μεσογείων 136» με Ανθή Σαλαγκούδη, Γιάννη Δάρα και Ηλία Μαμαλάκη. Για την ώρα ας αφήσουμε το περιεχόμενο της εκπομπής (άλλωστε είναι πολύ νωρίς) και ας εστιάσουμε λίγο στο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που θα κοστίσουν στη δημόσια τηλεόραση τα 60 επεισόδια της συγκεκριμένης εκπομπής.

 

Οχι αν είναι πολλά, λίγα ή αυτά που πρέπει. Αλλά τι ακριβώς περιλαμβάνεται σε αυτά, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια».

 

Πρόκειται λοιπόν για μεικτή παραγωγή που έχει αναλάβει η «TVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΕΒΕ» και έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ και της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης.

 

Να επισημάνουμε ότι η Ανθή Σαλαγκούδη έχει προσληφθεί ως προσωπικό ειδικών θέσεων, το ίδιος και ο σκηνοθέτης της εκπομπής Γ. Νταούλης, ο Γιάννης Δάρας έχει σύμβαση αορίστου χρόνου στην ΕΡΤ, ενώ ο Ηλίας Μαμαλάκης πρέπει να αμείβεται από την εταιρεία παραγωγής.

 

Κάθε επεισόδιο (διάρκειας 165 λεπτών) λοιπόν κοστίζει 3.027 ευρώ πλέον ΦΠΑ, αλλά ο προϋπολογισμός της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης για το 2012-13 επιβαρύνεται επιπλέον με 285.240 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το «136» θα κοστίσει (60 επεισόδια) 466.860.

 

Πώς εξειδικεύονται αυτά; Με την κατανομή ποσών με κάποιες γενικόλογες αιτίες. Ετσι, 24.960 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) πηγαίνουν σε εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.

 

Ποιες είναι όμως αυτές οι αμοιβές, για πόσους, ποιους και για τι ακριβώς; Λίγο παρακάτω προβλέπονται άλλες 27.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για δώρα, επιδόματα και ξανά μανά εργοδοτικές εισφορές αυτών, όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και πάει λέγοντας. Τα ερωτήματα παρόμοια.

 

Ποσό 22.000 ευρώ προβλέπεται για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγής. Για ποια ακριβώς προεργασία, ποιο διάστημα, από ποιους και με ποιες συγκεκριμένες αμοιβές, επίσης δεν γίνεται καμία νύξη.

 

Μπορεί επίσης την αμοιβή του κ. Μαμαλάκη να μην τη γνωρίζουμε, μαθαίνουμε όμως εκ του προϋπολογισμού ότι εγκρίθηκε ποσό 900 ευρώ επιπλέον του συγκεκριμένου από την επιτροπή κοστολογίου διότι υπήρξε συμφωνία με τη Διοίκηση.

 

Τώρα τι συμφωνία είναι αυτή, για ποιο διάστημα προβλέπεται το συγκεκριμένο πόσο, αν είναι για το σύνολο των εκπομπών, για κάθε μήνα, πάλι κανείς δεν το διευκρινίζει.

 

Προβλέπεται ακόμη ποσό 23.240 ευρώ για έξτρα αναγκαία έξοδα παραγωγής, όπως σώμα εφημερίδων, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων, έξοδα φιλοξενίας κ.ά. Ολα μαζί δηλαδή και άντε να βγάλεις άκρη.

 

Λίγο παρακάτω σημειώνεται ότι ποσό 4.140 ευρώ προβλέπεται για δημοσιογραφικές αποστολές (1.380 ανά αποστολή επί τρεις μήνες) που δεν περιλαμβάνεται στο κόστος παραγωγής και θα καταβληθεί στον παραγωγό με προσκόμιση παραστατικών.

 

Στο τέλος μάλιστα σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊόντων στην εκπομπή. Χωρίς να διευκρινίζεται όμως τι θα γίνει με τα έσοδα σε αυτήν την περίπτωση: θα πηγαίνουν στην ΕΡΤ, στην εταιρεία παραγωγής, θα μοιράζονται ποσοστιαία και με ποιον τρόπο;

 

[email protected]

Scroll to top