angela merkel

26/08/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Δεν θέλουμε χαλάρωση στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα δίνει η καγκελάριος εν όψει των γερμανικών εκλογών. Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα θα απαιτήσει από την Μέρκελ, ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.
      Pin It

Μόνο… χαλάρωση δεν ζητάει η Γερμανία από την Ελλάδα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί τη χαλάρωση των πιέσεων προς την Αθήνα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αντιθέτως προς τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο συνέντευξη της κ. Μέρκελ η οποία θα δημοσιευθεί αύριο (Τρίτη) στη Saarbrücker Zeitung.

«Η αντιπολίτευση επιμένει ότι το μόνο που θέλει ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι να διασωθεί ο ίδιος την ημέρα των εκλογών» αναφέρεται στο τηλεγράφημα του dpa και επισημαίνεται ότι η καγκελάριος επέμεινε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για ένα πρόγραμμα που έχει ακόμη ένα χρόνο μπροστά του για να ολοκληρωθεί.

Κίνητρα, ψέματα και… κουρέματα

«Δεν πρόκειται να εξασθενήσω το κίνητρο που έχει η Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με το να αναφερθώ στα αποτελέσματα ενός προγράμματος που ισχύει για ένα ακόμη χρόνο». Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά νέο κούρεμα χρέους. «Λέω ένα καθαρό όχι. Τυχόν κούρεμα θα προκαλούσε σημαντικές αβεβαιότητες στους επενδυτές παγκοσμίως», επανέλαβε.

Παράλληλα απέκρουσε τις κατηγορίες ότι δεν λέει την αλήθεια στον προεκλογικό αγώνα για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου. «Κατά την έγκριση πέρυσι του τρέχοντας προγράμματος για την Ελλάδα, η Βουλή ενημερώθηκε ότι με την λήξη του τέλος του 2014, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο χρειάζονται επιπλέον μέτρα, στενά περιορισμένα. Ακόμη και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι συναίνεσαν τότε εν γνώσει τους γι αυτόν τον επανέλεγχο.

Και σε αυτό το πλαίσιο απέρριψε τις κατηγορίες του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει ψέματα στον γερμανικό λαό. «Ο προκάτοχός μου θα πρέπει να κάνει σκέψεις για τη δική του συμβολή, όπως για παράδειγμα ότι παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις δέχθηκε την Ελλάδα στην ευρωζώνη ή ότι επί της καγκελαρίας του η Γερμανία κατήγγειλε το σύμφωνο σταθερότητας, ένα κεφαλαιώδες λάθος, που προκάλεσε μεγάλη ζημιά».

Σαφή τοποθέτηση θα απαιτήσει ο Στάινμπρικ

Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα θα απαιτήσει από την καγκελάριο ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρικ, τόσο κατά την τηλεμαχία της προσεχούς Κυριακής όσο και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός «μοιράζει καθόλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υπνωτικά χάπια και προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς», δηλώνει ο κ. Στάινμπρικ σε συνέντευξή του στην «Suedwest Presse» και τονίζει ότι, εάν ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα, «η καγκελάριος πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της προς τους πολίτες».

Σε άλλη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο υποψήφιος Καγκελάριος υποστήριξε ότι ο κ. Σόιμπλε, «κάπως υποσυνείδητα αλλά και με άνεση», άλλαξε την ημερήσια διάταξη της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που δεν επιθυμούσε να συμβεί η κ. Μέρκελ.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Scroll to top