27/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για κρεβάτια… βερίκοκα

Προκλητικές δηλώσεις Αδώνιδος Γεωργιάδη για την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας με το κλείσιμο μονάδων του ΕΣΥ και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.
      Pin It

Προκλητικές δηλώσεις Αδώνιδος Γεωργιάδη για την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας με το κλείσιμο μονάδων του ΕΣΥ και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων

 

Συνολικά 1.835 άτομα από τον χώρο της υγείας θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα. Στο στόχαστρο θα μπουν σε πρώτη φάση 13 νοσοκομεία, από όπου και θα αποχωρήσουν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι. Ετοιμες είναι οι λίστες της διαθεσιμότητας που αφορούν 181 εργαζομένους από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το «Σισμανόγλειο», 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το «Κωνσταντοπούλειο», 176 από το Νοσ. Πατησίων (βάζει λουκέτο), 29 από το «Σπηλιοπούλειο», 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία» Θεσσαλονίκης. «Μπορεί φέτος να βγαίνουν οι αριθμοί, όμως εμείς πιστεύουμε ότι κανείς από τους μεγάλους χώρους (υγεία, παιδεία) μέσα στο 2014 δεν θα εξαιρεθεί από τις απολύσεις. Στην αρχή μάς έλεγαν για 1.200 άτομα σε διαθεσιμότητα, τώρα ο αριθμός έχει φτάσει τους 1.835» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης. «Την ώρα που παραβιάζεται συστηματικά η εργατική νομοθεσία στα νοσοκομεία και ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες προσωπικού, ο σούπερ μνημονιακός υπουργός μας δεν δίνει καμία μάχη, παρ’ ότι έχει όλα επιχειρήματα να υπερασπιστεί τον χώρο της υγείας», συμπληρώνει.

 

Πώς θα επηρεαστούν οι πολίτες; «Το υπουργείο κάνει λόγο για 90% πληρότητα κλινών στο ΕΣΥ, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι γραμμικό, δεν ισχύει για όλους τους μήνες και για όλα τα νοσοκομεία. Με την αναμενόμενη έξαρση των επιδημιών, η επικείμενη μείωση των κλινών συνεπάγεται ότι ήδη από το φθινόπωρο τα ράντσα θα επανέλθουν και η πληρότητα θα ξεπερνάει συνεχώς το 100%. Η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη γιατί δεν θα υπάρχουν πια αυτά τα μικρά νοσοκομεία όπου κατευθύνονται τα πιο ελαφρά περιστατικά. Ο πολίτης θα έχει πιο λίγες υπηρεσίες, μεγαλύτερη ταλαιπωρία, αυξημένους χρόνους αναμονής (που είναι ήδη απαράδεκτοι) σε χειρουργεία και εξετάσεις. Δεν έχει καμία σχέση ένα νοσοκομείο με ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου», περιγράφει ο κ. Κουτσιουμπέλης.

 

«Καταντάει ντροπή πια. Επρεπε να σας απολύσουμε, για να δείτε τι εστί βερίκοκο», απείλησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τους εργαζόμενους στην Πολυκλινική Αθηνών σε χθεσινή πρωινή εκπομπή του Mega.

 

«Εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα»!

 

Αμετανόητος εμφανίστηκε μερικές ώρες αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, κάνοντας λόγο για «Λαϊκή έκφραση που ενόχλησε. Ζητώ συγγνώμη αλλά θα το ξαναέλεγα», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Το νοσοκομείο δεν κλείνει, αλλάζει χαρακτήρα. Ενα μαγαζί που κάνει ανακαίνιση, για λίγες μέρες σταματά να λειτουργεί. Θα υπάρξει αναστάτωση για λίγες μέρες».

 

«Αφού αφαιρούνται οι 120 κλίνες της Πολυκλινικής από τον υγειονομικό χάρτη της Αττικής, το νοσοκομείο κλείνει. Συνολικά με βάση τις χθεσινές αποφάσεις στην Αττική θα υπάρχουν 600 λιγότερα κρεβάτια» μας είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Πολυκλινική Αθηνών, Ελένη Κύργιου.

 

«Εγώ εκπροσωπώ τον ιδιωτικό(!) τομέα. Εχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, δεν μπορώ να έχω ανθρώπους που ξεσηκώνουν τον κόσμο γιατί μεταφέρονται από την Ομόνοια στο Κολωνάκι», απάντησε τηλεοπτικά ο υπουργός, για να λάβει την απάντηση από την εκπρόσωπο των εργαζομένων: «Αυτοί οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν υγεία; Ως εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία αντίρρηση να δουλέψουμε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο νοσοκομείων στο κέντρο της Αθήνας».

 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι 600 κλίνες θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία και ότι οι υπάλληλοι της Πολυκλινικής θα διατηρήσουν τις οργανικές τους θέσεις, έχοντας τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. «Από το 2014 θέλουν να βάλουν εισιτήριο 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο. Πώς θα πληρώνει ο άνεργος και ο μισθωτός των 400 ευρώ;», αναρωτήθηκε η αναισθησιολόγος Ελένη Κύργιου. Ο υπουργός αρκείται να δηλώσει ότι «κάποιος που βγάζει 400 ευρώ δεν θα πληρώνει εισιτήριο».

 

Scroll to top