ΡΩΣΙΑ Με κάθε τρόπο, η διπλωματία της Μόσχας προσπαθεί να συγκρατήσει τη δυτική επέμβαση στη Συρία
ΜΟΣΧΑ, Του Θανάση Αυγερινού
Mε εντατικές διαβουλεύσεις και διπλωματικές παρεμβάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις η ρωσική διπλωματία προσπαθεί με «λογικά» επιχειρήματα να συγκρατήσει τη Δύση, προειδοποιώντας για τις ανεπανόρθωτες συνέπειες μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, όμως ο εξαιρετικά κατηφής Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν μπόρεσε να κρύψει την απαισιοδοξία της ρωσικής ηγεσίας για τις επερχόμενες εξελίξεις.
«Δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε με κανέναν» στο όνομα της Συρίας, επανέλαβε τουλάχιστον δύο φορές ο Σ. Λαβρόφ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αντιδράσεις της Μόσχας θα είναι κατ' αρχήν αμιγώς διπλωματικού χαρακτήρα και καλώντας ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, αλλά και το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως εκείνα στο Ιράκ και τη Λιβύη.
Ο Σ. Λαβρόφ έκανε λόγο για «κλιμάκωση μιας υστερίας» γύρω από τη χρήση των χημικών όπλων, με σκοπό να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική επέμβαση, συνέχισε παρ’ όλα αυτά να ονομάζει «εταίρο» στην ειρηνευτική διαδικασία τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά την παραμονή, έχοντας υποτίθεται εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πιστές στο ρωσο-αμερικανικό σχέδιο προετοιμασίας της διεθνούς διάσκεψης «φάντασμα» Γενεύη-2. Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε σε χορηγούς και υποκινητές τρομοκρατών και ακραίων στοιχείων στις γραμμές της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει, και καταδίκασε ως άλλη μια προβοκάτσια την επίθεση από ελεύθερους σκοπευτές που δέχθηκαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξετάζουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, και μάλιστα κοντά στο σημείο της χημικής επίθεσης και σε περιοχή που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση.
Ο Σ. Λαβρόφ συνομίλησε και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίον συμφώνησαν στην ανάγκη «λεπτομερούς και αντικειμενικής» έρευνας όλων των έως τώρα δεδομένων, αλλά και στη συνέχιση των διμερών διαβουλεύσεων για το θέμα.
Κλιμακώνοντας τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς τους για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, τόσο ο ρωσικός Τύπος όσο και πολυάριθμοι αναλυτές και αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ περιγράφουν τον Αμερικανό ηγέτη ως «κλώνο του Τζορτζ Μπους» και την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση ως έναν «άδικο και παράνομο πόλεμο, που θα πνίξει τους εμπνευστές του». Δεν λείπουν και φωνές, όπως εκείνη του υπερεθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος ζήτησε την άμεση χορήγηση ρωσικού βαρέως εξοπλισμού στη Συρία, ενώ για καταστροφικές συνέπειες στη Συρία, τον ισλαμικό κόσμο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή από μια δυτική επίθεση, που δεν θα μοιάζει με «εκστρατεία ελευθερίας και δικαιοσύνης» μιλούν Ρώσοι διεθνολόγοι, όπως ο Βίκτορ Σεργκέγεφ.
Εκκλήσεις στη φρόνηση της Δύσης απηύθυνε προφανώς και ο πρόεδρος Πούτιν στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, διακόπτοντας σύσκεψη εργασίας για να συνομιλήσει τηλεφωνικά μαζί του, ενώ η ρωσική διπλωματία μοιάζει για πρώτη φορά τόσο «εξαντλημένη» μετά την πολύμηνη τακτική των «καθυστερήσεων», που πρόσφερε πολλές ανάσες και ευκαιρίες διάσωσης στο καθεστώς Ασαντ.