ITΑΛΙΑ Οι άγριες διαθέσεις της Κεντροδεξιάς, που με παντιέρα την κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης απειλεί την κυβέρνηση Λέτα, και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Η διορία, κανονικά, λήγει αύριο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Κεντροδεξιά του Λαού της Ελευθερίας βρήκαν νέα πρόφαση για να δημιουργήσουν, και πάλι, πολιτική αστάθεια: «Ή αποφασίζεται άμεσα η κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης ή ρίχνουμε την κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές», είναι το μήνυμα που στέλνουν ο «πρώην καβαλιέρε» και οι συνεργάτες του.
Πρόκειται για πιστή εφαρμογή, δηλαδή, του σχεδίου στο οποίο είχαμε κάνει αναφορά τις περασμένες ημέρες. Ο Σίλβιο θέλει να προσπαθήσει να προλάβει τις εξελίξεις και να μην περιμένει, παθητικά, να τεθεί εκτός Κοινοβουλίου από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Η απάλειψη του φόρου ιδιοκατοίκησης, κατά συνέπεια, μετατρέπεται σε ιδανική πρόφαση για να μπορέσει να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα και να επιδιώξει την επιστροφή στις κάλπες. Με κρυφό στόχο -όσο και αν φαίνεται απίστευτο- να καταφέρει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, πριν επικυρωθεί και επίσημα η αποπομπή του από τη Γερουσία.
Η όλη αυτή στρατηγική, όμως, σκοντάφτει σε μια σειρά εμποδίων, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι υπέστησαν, χθες, απώλειες της τάξης του 6%. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η οικογένεια του ζάπλουτου πρώην πρωθυπουργού, μέσα σε λίγες ώρες, έχασε εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν συνδέεται, φυσικά, με τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπερλουσκόνι, αλλά με τη δημόσια οικονομία της χώρας.
Η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου, χθες, έφτασε τις διακόσιες πενήντα μονάδες βάσης και σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης, θα ξεπεράσει οπωσδήποτε τις τριακόσιες.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πεδίο, τα εμπόδια είναι ακόμη μεγαλύτερα: όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει και μια άλλη σειρά προβλημάτων. Πρώτα απ΄όλα, περί τα τέλη Νοεμβρίου, το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να εκφραστεί σχετικά με τον ισχύοντα, προβληματικό, εκλογικό νόμο. Να αποφανθεί, δηλαδή, επί της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου που επιβάλλει άλλους κανόνες στη Βουλή και άλλους στη Γερουσία, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην εξασφάλιση σταθερών πλειοψηφιών. Πριν από την απόφαση των δικαστών κανονικά δεν θα έπρεπε να στηθούν οι κάλπες.
Παράλληλα, άρχισε ήδη το μεγάλο «πολιτικό παζάρι». Σύμφωνα με τα όσα διαδίδονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, παρά τις επίσημες φανατικές δηλώσεις υποστήριξης του Μπερλουσκόνι, υπάρχουν βουλευτές και γερουσιαστές του «Λαού της Ελευθερίας» που δεν επιθυμούν μια νέα εκλογική αναμέτρηση μόλις έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές Φεβρουαρίου.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τους προταθεί να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα επιλέγοντας να προσχωρήσουν, πιθανώς, στην κεντρώα συμμαχία της «Επιλογής Πολιτών», στο εσωτερικό της οποίας, ο ηγετικός ρόλος του Μάριο Μόντι αμφισβητείται σοβαρά. Ολα δείχνουν, δηλαδή, ότι η «επιχείρηση διάσωσης» του Σίλβιο μπορεί να βάλει όλη του την παράταξη σε μια διαδικασία συγκρούσεων αλλά και γενικότερων ζυμώσεων, με έκβαση εντελώς αβέβαιη…