27/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

CD, DVD, Βιβλίο

CD, DVD, Βιβλίο

Verdi: «Requiem» Jonas Kaufmann, Anja Harteros, Elīna Garanča, René Pape. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Σκάλας του Μιλάνου διευθύνει ο Daniel Barenboim. Ζωντανή καταγραφή παρουσίασης στη Σκάλα του Μιλάνου (2012). DECCA CD- 4785245, DVD-743807, Blue-Ray .
      Pin It

Verdi: «Requiem»
Jonas Kaufmann, Anja Harteros, Elīna Garanča, René Pape. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Σκάλας του Μιλάνου διευθύνει ο Daniel Barenboim. Ζωντανή καταγραφή παρουσίασης στη Σκάλα του Μιλάνου (2012). DECCA CD- 4785245, DVD-743807, Blue-Ray 743808

 

 

 

Του Γιάννη Σβώλου

 

Στη Δύση η ζωντανή –έστω και σε τηλεοπτική αναμετάδοση- ακρόαση της κλασικής μουσικής συνιστά κυρίαρχο, φυσιολογικό τρόπο συνάντησής της με το κοινό.

 

Ετσι, μακράν του να εξαντλούν τον προορισμό τους ως κερδοφόρα εμπορικά προϊόντα για δισκογραφικές εταιρείες και ατζέντηδες, οι ηχογραφήσεις καταγράφουν τις επιδόσεις ακμαίων καλλιτεχνών που υπερασπίζονται εκάστοτε το ρεπερτόριο.

 

Αντιμετωπισμένη αρχικά στην κυρίαρχη σκιά της οπερατικής παραγωγής του Βέρντι, η περίφημη «Νεκρώσιμη Ακολουθία» του άργησε κάπως να καταλάβει κεντρική θέση στη βασική δισκογραφία.

 

Ωστόσο στον Μεσοπόλεμο, και στη συνέχεια κατά την περίοδο της ραγδαίας άνθησης της μεταπολεμικής δισκογραφίας, άρχισε να ηχογραφείται τακτικά από «μεγάλους» λυρικούς καλλιτέχνες.

 

Με την ευκαιρία της φετινής βερντιανής επετείου μια τελευταία γενιά οπερατικών καλλιτεχνών καταθέτει τη δική της ανάγνωση: Κάουφμαν, Χαρτέρος, Γκαράντσα, Πάπε. Πρόκειται για την πρώτη ηχογράφηση του Μπάρενμποϊμ ως καλλιτεχνικού διευθυντή της Σκάλας.

 

Ιταλική ορχήστρα και χορωδία, Αργεντινοϊσραηλινός αρχιμουσικός, τενόρος και βαθύφωνος Γερμανοί, ελληνικής καταγωγής Γερμανίδα υψίφωνος, Λετονή μεσόφωνος: η αφρόκρεμα του διεθνούς μουσικού τζετ σετ σε μια ανάμεικτου ύφους ανάγνωση που, ωστόσο, διεγείρει ασυζητητί το ενδιαφέρον.

 

Scroll to top