01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήδειες και δήμιοι!

      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Μια γυναίκα στην Κέρκυρα σκότωσε την κόρη της και αυτοκτόνησε. Αφησε μάλιστα πίσω της και σημείωμα. «Σύγχρονη Μήδεια!» λέει το κλισέ. Το ίδιο κλισέ εξάλλου χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για την αυτόχειρα της Κέρκυρας αλλά και για τις άλλες τρεις γυναίκες που μέσα στο καλοκαίρι για λόγους που κανείς, εκτός ίσως από κάποιους ειδικούς, δεν μπορεί να γνωρίζει προέβησαν σε παρόμοιες πράξεις. Τρεις νεαρές γυναίκες στο Διδυμότειχο, στο Αλεποχώρι και στην Ηλεία, οδηγημένες από γνωστές-άγνωστες αιτίες, έφτασαν να σκοτώσουν τα παιδιά τους. Κακοποίηση, ντροπή, ψυχικά νοσήματα και χίλια δυο άλλα που ίσως οδήγησαν αυτές τις νέες γυναίκες σε μια τόσο φρικτή και συνάμα αυτοκαταστροφική πράξη, που δεν δημιουργεί κανένα αντανακλαστικό μιας έστω παραπάνω σκέψης πριν από τη «μηδειοποίηση».

 

Οι πατεράδες και οι σύζυγοι, οι σύντροφοι και οι φίλοι, όλοι όσοι πέρασαν από τη ζωή των γυναικών αυτών, με άγνωστες τις συμπεριφορές τους απέναντί τους, παραμένουν οι αφανείς Ιάσονες, που ίσως, όπως κι εκείνος, έβαλαν το χεράκι τους για να φτάσουν οι γυναίκες να σκοτώσουν το παιδί τους. Επειδή όμως σήμερα ζούμε σε μια χώρα όπου εκτός από τις έμφυλες προκαταλήψεις οι κοινωνικές δομές έχουν καταρρεύσει και κανένας δεν φροντίζει να προλάβει αυτήν την απόγνωση, παρόμοια με όλες εκείνες τις αυτοκτονίες που καθημερινά βλέπουμε γύρω μας δεν είναι δυνατόν να καίμε ξανά τις «μάγισσες». Η δαιμονοποίηση της απελπισίας συνεχίζεται σε όλα αυτά τα δραματικά περιστατικά, με μπόλικο σκανδαλοθηρικό και ρατσιστικό μένος.

 

«Η σκοτεινή ζωή της Μήδειας» γράφει για την αυτόχειρα που σκότωσε την κόρη της στην Κέρκυρα, σε ρεπορτάζ «πηγών», η «Ζούγκλα» και συνεχίζει: «Κατηγορούσε τον άνδρα της ότι δεν προσέχει την οικογένειά του. Εγραφε ότι δεν τις παίρνει για μπάνιο, δεν τις βγάζει έξω και ότι υπάρχουν ημέρες που δεν έχουν να φάνε. Επίσης, φαίνεται ότι η γυναίκα πρέπει να είχε κάποιες εκκρεμότητες στη Γερμανία. Στην επιστολή έγραφε ότι ο άνδρας της δεν έκανε τίποτα για να τη βοηθήσει να τις τακτοποιήσει. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περνούσε καλά στην Ελλάδα και ότι ήθελε να επιστρέψει στη χώρα της, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές [!] μιλώντας στο zougla.gr. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν ήταν παντρεμένο, αλλά συζούσε για πολλά χρόνια, ενώ η κόρη τους -παρόλο που ήταν επτά ετών- δεν είχε βαπτιστεί [!]. Το παιδί ήταν δικό τους, ωστόσο ο άνδρας δεν το είχε αναγνωρίσει. Το κοριτσάκι ήταν αβάπτιστο, εξηγούν οι ίδιες πηγές». Με δυο λόγια, λοιπόν, μπάσταρδο το κοριτσάκι της Γερμανίδας που το σκότωσε και αυτοκτόνησε μια και ο προκομμένος δεν την πήγαινε για μπάνιο.

 

Μόνη απάντηση το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» μόλις την 1.8.2013 για τη Μαρία, την Ελληνίδα Μαρία που έχει αφεθεί ψυχικά άρρωστη και έγκυος στους δρόμους, που αναζητείται (μάταια ίσως) από τους Γιατρούς του Κόσμου με μόνο στόχο: να μη γίνει η Μαρία άλλη μια «σύγχρονη Μήδεια» των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων. Ενα κορίτσι με βαριά ψυχική ασθένεια, εκτός τόπου και χρόνου, που κυκλοφορεί μισοχαμένη στους δρόμους της Αθήνας, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ίδια και το παιδί της.

 

Scroll to top