30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντισημιτισμός

      Pin It

Του Πέτρου Θ. Πιζάνια*

ΠΕΤΡΟΣ Θ.ΠΙΖΑΝΙΑΚάθε ένας που αντιτίθεται στα εγκλήματα της ισραηλινής κυβέρνησης σε βάρος των Παλαιστινίων καταγγέλλεται ως αντισημίτης, δηλαδή επικίνδυνος ρατσιστής -ακόμη και θεσμοί του ΟΗΕ δεν γλίτωσαν. Σε αυτή την αγαπημένη τους επιδίωξη ιδεολογικής ενοχοποίησης και στιγματισμού όσων διαφωνούν με την πολιτική του Ισραήλ καταφεύγουν η κυβέρνηση και η εβραϊκή διασπορά όπως την εκφράζουν ποικίλα εβραϊκά συμβούλια ανά τον κόσμο, με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις. Το εν λόγω ιδεολογικό κόλπο θέλει να στηρίζεται στο ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, γεγονός ιστορικά αδιαμφισβήτητο. Ομως εξίσου αδιαμφισβήτητο και ασφαλώς κατά πολύ σημαντικότερο γεγονός είναι τα πολύ περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έδωσαν οι Σοβιετικοί (για τους οποίους επινόησαν οι ναζί αρχικά τις μεθόδους της «τελικής λύσης»), οι Ελληνες και φυσικά οι Αγγλοι της Βρετανίας μαζί με τους στρατιώτες των χωρών της Κοινοπολιτείας και άλλοι. Μάλιστα, όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πέθαναν μαχόμενοι ή τουλάχιστον αντιστεκόμενοι. Ετσι, λοιπόν, αντί του ολοκαυτώματος των Εβραίων, προτιμώ να θαυμάζω και να θυμάμαι όχι αυτούς που παραδόθηκαν παθητικά με την προτροπή των ραβίνων τους, αλλά τους άλλους Εβραίους του γκέτο της Βαρσοβίας, ακόμη, εκείνους που ανέβηκαν στα ελληνικά βουνά να κάνουν αντίσταση και τους λίγους αλλά ωραίους της Κόκκινης Αφίσας και άλλους που βρέθηκαν σε πάσης φύσεως αγώνες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτοί οι Εβραίοι αντιστάθηκαν. Και είναι βέβαιο ότι χαιρετίζουν την αντίσταση των Παλαιστινίων -ναι, και της Χαμάς- και κοιτάζουν, διασκεδάζοντας με το χιούμορ της Ιστορίας, τις τακτικές της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στον Λίβανο που αυτοί, όπως και οι Ελληνες, οι Ιταλοί και άλλων εθνοτήτων αντάρτες είχαν εφαρμόσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των ναζί.

 

Είναι το σημερινό κράτος του Ισραήλ φασιστικό; Δεν νομίζω. Ομως έχει ενσωματώσει πολλές πρακτικές ναζιστικές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του, τώρα, εν μέσω πολέμου, να σαμποτάρουν τα μαγαζιά Αράβων, πολλοί από τους οποίους είναι Ισραηλινοί πολίτες. Οπως οι ναζί με τους Εβραίους της Γερμανίας. Ακόμη, η Γάζα λειτουργεί de facto ως στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου η κυκλοφορία των ανθρώπων ελέγχεται ασφυκτικά από τους Ισραηλινούς (εξ ου και τα τούνελ) και απαγορεύουν ακόμη και την απευθείας εισαγωγή σοκολάτας, πόσο μάλλον φαρμάκων, τροφίμων και τόσων άλλων κρίσιμων αγαθών. Κάθε λίγα χρόνια οι ισραηλινές κυβερνήσεις με τον «ηθικό τους στρατό» (όπως ανόητα υποστηρίζουν) καταστρέφουν όλες τις υποδομές στη Γάζα, μαζί και τα σχολεία, τα νοσοκομεία, σκοτώνοντας με το πρόσχημα της υποτυπώδους παλαιστινιακής αντίστασης χιλιάδες παιδιά, ηλικιωμένους, γιατρούς και νοσοκόμους, ό,τι πετύχουν τα κανόνια τους. Αυτό αναμφίβολα είναι αργή γενοκτονία με απώτερο σκοπό την «τελική λύση» σε βάρος των Παλαιστινίων. Και ας διαδηλώνουν οι ευγενικοί αλλά ανήμποροι Ισραηλινοί διαφωνούντες με την κυβέρνησή τους.

 

Και η διεθνής κοινότητα; Α! αυτός ο όρος περιλαμβάνεται στα κρύα αστεία. Ο ΟΗΕ, ανήμπορο κουτάβι, εκδίδει ανακοινώσεις και ψηφίσματα για να προστεθούν στις δεκάδες που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, για την Παλαιστίνη, την Κύπρο, χώρες της Αφρικής. Ο καθ’ όλα δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας μαζί με την εξίσου δεξιά κ. Μέρκελ απαγόρευσαν στις χώρες τους διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στο όνομα της κατασίγασης των αντισημιτικών παθών. Μέρκελ και Ολάντ κοιτάζουν με θαυμασμό τον Νετανιάχου. Η κ. Μέρκελ μαζί με τις γερμανικές οικονομικές ελίτ που την περιβάλλουν και τον Γάλλο πρόεδρο για σκαμνάκι της βλέπουν στον Νετανιάχου τους απώτερους πόθους τους: να λιώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τους Παλαιστίνιους με όπλα, ενώ η κ. Μέρκελ με τους δικούς της αναγκάζονται να περιορίζονται σε οικονομικά μέσα προκειμένου να λιώσουν τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

*Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Scroll to top