stathakis

25/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα στο εξωτερικό»

«Ο κ. Σαμαράς είχε επενδύσει πάρα πολύ στον υποτιθέμενο φόβο της διεθνούς κοινότητας για την επερχόμενη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
      Pin It

Ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει τη συμπεριφορά των αγορών λέγοντας πως «το μήνυμα είναι ότι δεν μπορείς να μην είσαι σοβαρός και ξεκάθαρος στο τι θέλεις να κάνεις» και χαρακτηρίζει την «πιστωτική γραμμή» «παραλλαγή του Μνημονίου». Επιμένει ότι «η ομαλότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα επιτευχθεί με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά ότι «η ΔΗΜΑΡ αυτοτοποθετείται εντός της νέας πολιτικής συμμαχίας» και προβλέπει εκλογές, αφού «η κυβέρνηση αποδυναμώνεται συνεχώς».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Φώτη Παπούλια

• Τι σημαίνει, κ. Σταθάκη, για την Ευρώπη η έστω «κουτσή» συνεννόηση Γαλλίας-Γερμανίας για περιορισμένου χρόνου παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας;

 

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις ανακοινώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η μετατόπιση της Γερμανίας. Ανεξάρτητα, ωστόσο, του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες είναι ενδεικτικές μιας αλλαγής. Γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν η Γερμανία ή όποια άλλη χώρα της Ε.Ε. να υποδεικνύει μονομερώς το συνολικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής στους εταίρους της. Η συζήτηση μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας αφορά επί της παρούσης την τόνωση των επενδύσεων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη, τη χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και τη νομισματική πολιτική, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία της ευρωζώνης και, άρα, εν δυνάμει μπορεί να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

• Η έξοδος στις αγορές γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Κρίνετε ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί την πιστωτική γραμμή και με ποιους όρους;

 

Νομίζω πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε, μετά την αποτυχία της ερασιτεχνικής τακτικής της για έξοδο στις αγορές, να υποχωρήσει προς την «πιστωτική γραμμή». Η θέση μας για το θέμα αυτό είναι πως δεν αλλάζει τίποτα σημαντικό, αν απλώς αντικατασταθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ για το 2015-16 με χρηματοδότηση από Ε.Ε.-ΕΚΤ. Εξάλλου, αφορά ουσιαστικά την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο, από τα 27 δισ. που δάνεισε αρχικά, μέχρι και το 2016 θα έχει πληρωθεί τα 17 δισ. Το ζήτημα είναι η απομείωση του χρέους, ώστε να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από την υφεσιακή παγίδα στην οποία βρίσκεται, κάτι για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαπραγματεύεται. Η δικομματική διαπραγματεύεται μόνο τους όρους της «πιστωτικής γραμμής», αλλά, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένα, αν υπάρχουν καθόλου.

 

• Αρα μιλάμε για νέο μνημόνιο;

 

Από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς συνεχώς επαναλαμβάνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, στην πραγματικότητα μιλάμε για μια παραλλαγή του μνημονίου, που μπορεί να έχει τη μορφή της «ενισχυμένης επιτήρησης» ή ένα «ενισχυμένο μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα.

 

• Ο Αντ. Σαμαράς ήλπιζε σε πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ ότι το ελληνικό σχέδιο έφερε την αβεβαιότητα και η έλευση της τρόικας, τι περιθώρια αφήνουν στην κυβέρνηση;

 

Ο κ. Σαμαράς είχε επενδύσει πάρα πολύ στον υποτιθέμενο φόβο της διεθνούς κοινότητας για την επερχόμενη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Βρέθηκε, λοιπόν, να κάνει λεονταρισμούς σχετικά με τη δανειακή σύμβαση, τη στιγμή που για την ουσία, δηλαδή για τις πολιτικές του Μνημονίου, έλεγε ότι συμφωνεί απολύτως με την τρόικα. Αυτή την αντίφαση την πληρώνει ακόμη περισσότερο πολιτικά, καθώς η τρόικα επιμένει, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης -το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό πρόβλημα- που συζητιούνται το τελευταίο διάστημα. Τα περιθώρια της κυβέρνησης, λοιπόν, γίνονται όλο και πιο στενά.

 

• Τι αποκομίζετε από τις διεθνείς σας συναντήσεις; Οι συνομιλητές σας φοβούνται, όπως το 2012, ή σας αντιμετωπίζουν ως φερέγγυα εναλλακτική πολιτική δύναμη;

 

Το κλίμα είναι θετικό, δεν έχει καμία σχέση με το 2012. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση του δημόσιου χρέους, αλλά και για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά σάς αναφέρω ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η στροφή στην παραγωγική οικονομία, είναι κάτι με το οποίο συμφωνούν οι συνομιλητές μας στο εξωτερικό.

 

• Ομως η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποτυχία της να βγει στις αγορές. Μήπως το «μήνυμα» που στάλθηκε αφορά και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

 

Η εκτίμησή μου είναι πως το μήνυμα των αγορών είναι ότι δεν μπορείς να μην είσαι σοβαρός και ξεκάθαρος στο τι θέλεις να κάνεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την αναγκαία απομείωση του χρέους με ένα σαφές και κοστολογημένο πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και με ισχυρές μεταρρυθμίσεις υπέρ της οικονομικής επέκτασης. Οι αγορές ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα, και πρωτίστως για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

 

• Ακούω συχνά στελέχη του κόμματός σας να λένε ότι «είμαστε οι εγγυητές της ομαλότητας». Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

 

Η ομαλότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα επιτευχθεί με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα στηρίζεται σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δηλαδή μια κοινωνικά βιώσιμη λύση για το δημόσιο χρέος και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με φιλοσοφία αντίθετη από αυτήν του μνημονίου.

 

• Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή επιχειρήσατε ανοίγματα προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Οι ηγεσίες των δύο πρώτων αρνούνται. Η ΔΗΜΑΡ χωράει σε αυτήν την πρόσκληση;

 

Η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη ύπαρξης μιας αριστερής κυβέρνησης, η οποία να βγάλει τη χώρα από το υφεσιακό τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Συνεπώς, φαίνεται ότι η ίδια αυτοτοποθετείται εντός αυτής της νέας πολιτικής συμμαχίας.

 

• Η κυβέρνηση ποντάρει να βρει 180 πρόθυμους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριθμός φαίνεται να μη «βγαίνει» και η δικαιοσύνη διερευνά το ενδεχόμενο χρηματισμού βουλευτών. Πόσο κοντά είναι οι πρόωρες εκλογές;

 

Η κυβέρνηση αποδυναμώνεται συνεχώς. Οι τρεις προηγούμενοι οδικοί χάρτες έμειναν στα χαρτιά και χάθηκαν ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Τώρα αναζητά εναγωνίως την «πιστωτική γραμμή» ως πανάκεια. Συνεπώς, θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει τους 180 βουλευτές που θέλει και θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

 

Scroll to top