Pin It

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου 

 

Ερευνα για την καθυστέρηση δύο ετών στη διερεύνηση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ προτείνει μέσω της «Εφ.Συν.» η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Εβα Ζολί, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο και άδικο» το να κόβονται μισθοί και συντάξεις και να μην αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή.

 

 

Η πρώην οικονομική εισαγγελέας του Παρισιού, η οποία πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς, όπως αυτές του πετρελαϊκού κολοσσού ELF και του Μπερνάρ Ταπί, χαρακτηρίζει τη δράση των διεθνών τραπεζών ως «μια νέα μορφή εγκληματικότητας» και τονίζει ότι «το νομικό σύστημα χρησιμοποιείται για να προστατεύει τους πλούσιους».

 

-Εχετε ήδη κάνει μια καμπάνια με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» και τώρα κάνετε το διεθνές συμβούλιό σας στην Αθήνα, ως «ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης». Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος;

 

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρώπη με αλληλεγγύη, με τους δικούς της πόρους, και αυτοί μπορούν να προέλθουν από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί επίσης και ως προς τα χρέη, καθώς τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι απίστευτα ανεπαρκή».

 

-Πιστεύετε ότι τα τρία μνημόνια για την Ελλάδα και οι δραματικές περικοπές στο βιοτικό επίπεδο οδηγούν σε έξοδο από την κρίση ή αποτελούν μια καθαρά ταξική πολιτική προς όφελος των πλουσιοτέρων;

 

«Εγώ δεν είμαι καθόλου επαναστάτρια. Είμαι εβδομήντα ετών και πολύ λογικό άτομο. Ομως τώρα έχει γίνει τόσο καθαρό που πρέπει να είσαι τυφλός για να μη βλέπεις ότι αυτό το σύστημα χτίστηκε για να πλουτίσει μια μικρή κατηγορία ανθρώπων εις βάρος όλων των υπολοίπων. Το βλέπετε αυτό κυρίως στον τραπεζικό τομέα».

 

-Στην Ελλάδα επί δύο χρόνια δύο υπουργοί Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ και δεν έκαναν τίποτα για να εντοπίσουν τους υπόπτους για φοροδιαφυγή. Πώς το βλέπετε αυτό;

 

«Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε τη λίστα με τα δύο χιλιάδες ύποπτα άτομα συνελήφθη, και ο εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση αρκετών ετών. Δεν ξεκίνησε έρευνα για το εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν φοροδιαφύγει…

 

Το νομικό σύστημα χρησιμοποιείται για να προστατεύει τους πλούσιους. Χαίρομαι όμως που στην περίπτωσή σας οι δικαστές αθώωσαν τον δημοσιογράφο και τον άφησαν ελεύθερο».

 

-Η λίστα Λαγκάρντ θα ξανασταλεί από τη Γαλλία;

 

«Ναι, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών θα στείλει ένα νέο αντίγραφο της λίστας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν υποψίες ότι αλλοιώθηκε, καθώς το περιεχόμενό της προκάλεσε πολεμική. Ενεπλάκη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Το να επιβάλλεις φόρους, να κόβεις μισθούς και συντάξεις και να μην προσπαθείς να εντοπίσεις τη φοροδιαφυγή, και μάλιστα όταν έχεις τη λίστα στα χέρια σου, είναι απίστευτο και άδικο».

 

-Τι νομίζετε ότι θα έπρεπε να γίνει;

 

«Νομίζω ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ορισμένες συμβολικές κινήσεις που θα αποδείξουν ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Και αυτές οι συμβολικές κινήσεις είναι το να ξεκινήσει έρευνα για τα δύο αυτά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

 

Επίσης, να ξεκινήσει μια νέα φορολογική πολιτική που να επιβάλλει σε όλους την πληρωμή φόρων. Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνο, αλλά χρειαζόμαστε ορισμένες δυνατές συμβολικές κινήσεις».

 

-Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Προτείνετε ένα «Πράσινο Νιου Ντιλ».

 

«Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτόν τον νεοφιλελεύθερο τρόπο σκέψης που μάς έδωσε μόνο απογοήτευση και καταστροφές στην οικονομική ζωή. Μπορούμε να κάνουμε τεράστιες δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη για την ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα. Εχετε τα πάντα: πολύ ήλιο, πολύ άνεμο. Θα μπορούσατε να είστε απόλυτα ανεξάρτητοι».

 

-Η κατεύθυνση είναι αντίθετη: η ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται να υπηρετεί τις μεγάλες τράπεζες και τις εταιρείες.

 

«Σίγουρα η κρίση δεν βρίσκεται πίσω μας. Η δράση των τραπεζιτών συνιστά μια νέα μορφή εγκληματικότητας. Είναι στην κυριολεξία «μπάνγκστερς» [κατά το γκάνγκστερς] και, το κυριότερο, παραμένουν ατιμώρητοι. Πρέπει να υπάρξει δημοκρατικός έλεγχος στις τράπεζες».

 

Scroll to top