Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Η κορυφή του παγόβουνου στο σκάνδαλο του ΕΟΤ εκτιμούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ότι είναι η απόπειρα μιας 29χρονης γυναίκας να εισπράξει επιταγή 147.000 ευρώ, που εκδόθηκε βάσει πλαστού τιμολογίου, είσπραξη που ματαιώθηκε χάρη στην ευσυνειδησία μιας υπαλλήλου της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

 

Πίσω από την 29χρονη, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, κρύβεται κύκλωμα που αποσπούσε χρήματα από τον Οργανισμό Τουρισμού είτε δημιουργώντας εταιρείες-φαντάσματα είτε εξαργυρώνοντας πλαστά τιμολόγια και στο οποίο φέρεται να διαδραματίζει ρόλο–κλειδί ο ειδικός σύμβουλος του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου, Κωνσταντίνος Βασιλάκος.

 

Σε βάρος του 39χρονου πρώην ειδικού συμβούλου καθώς και άλλων τεσσάρων ατόμων για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για απόπειρα απάτης και για πλαστογραφία.

 

Εκτός από την ανωτέρω υπόθεση, οι έρευνες για τη δράση του κυκλώματος συνεχίζονται και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τους αστυνομικούς, εξετάζεται ολόκληρη η περίοδος από τον Σεπτέμβριο που ο κ. Βασιλάκος τοποθετήθηκε σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου.

 

Η αντιστροφή μέτρηση για την αποκάλυψη του κυκλώματος ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν η 29χρονη, που μαζί με συνομήλικό της έχουν μια εταιρεία, πήγε σε υποκατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος και επιχείρησε να εισπράξει μια επιταγή του ΕΟΤ ύψους 147.600 ευρώ που είχε εκδοθεί στο όνομα ενός ξενοδοχείου στη Σύρο.

 

Παρ' όλο που το κατάστημα θα έκλεινε σύντομα, η υπάλληλος της τράπεζας, ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική για ανάλογες επιταγές, απευθύνθηκε στον ΕΟΤ και από εκεί της απάντησαν ότι «υπάρχει πρόβλημα» και να κρατήσει το σώμα της επιταγής.

 

Οπως ανακοίνωσε αργότερα ο νέος γ.γ. του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, για την απόπειρα εξαργύρωσης της επιταγής τον ενημέρωσαν ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ «συνοδευόμενος από τον πρώην ειδικό σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, κύριο Βασιλάκο» και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, που του έδωσε την οδηγία: «Να πάνε όλα στον εισαγγελέα τώρα».

 

Αρχικά απευθύνθηκαν στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και διέταξαν να διεξαχτεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Οσο όμως προχωρούσαν οι έρευνες και η βαρύτητα των αδικημάτων αύξανε, την υπόθεση ανέλαβε να διαλευκάνει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

 

Οι τελευταίοι το βράδυ της Παρασκευής «απέκλεισαν» το κτίριο του ΕΟΤ και ξεκίνησαν τις έρευνές τους. Σύμφωνα με αυτές, προέκυψε ότι ο ειδικός σύμβουλος είχε στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών που είχε πάρει από τους ταμίες προφασιζόμενος εσωτερικό έλεγχο.

 

Ο ίδιος φέρεται να έκοψε την επιταγή στις 17 Δεκεμβρίου από το συγκεκριμένο μπλοκ επιταγών, ενώ ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι έκοψε την τελευταία σελίδα του, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αργοπορούσε η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής και οι τυχόν αξιώσεις του ξενοδοχείου για λογαριασμό του οποίου είχε κοπεί.

 

Η 29χρονη, που είχε «κρατηθεί» στην τράπεζα, εξεταζόμενη ισχυρίστηκε ότι την επιταγή την είχε πάρει από ένα 44χρονο φίλο της, ο οποίος όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς είπε ότι του την έδωσε ένας συνομήλικος φίλος του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο του Διαδικτύου.

 

Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε και ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως στις αρχές Δεκεμβρίου προσεγγίστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ κ. Βασιλάκο, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε πως έχει στην κατοχή του μπλοκ επιταγών του οργανισμού. Φέρεται, δε, να κατέθεσε ότι ο πρώην σύμβουλος του ζήτησε να ψάξει να βρει «αεριτζίδικες» εταιρείες, ώστε να κόβουν επιταγές σε αυτές και να «τσεπώνουν» οι ίδιοι τα χρήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι για αυτή την «υπηρεσία» του θα λάμβανε αμοιβή 4.000 ευρώ.

 

Μετά από αυτά συνελήφθησαν όλοι οι προηγούμενοι και ο 29χρονος συνέταιρος της γυναίκας και μέσα στο Σαββατοκύριακο οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, που παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

 

[email protected]

Scroll to top