Pin It

Φήμες ότι από το υπουργείο Οικονομικών ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, που μέσα σε λίγες ημέρες βλέπει τις προσπάθειές του να κατευνάσει το οξυμένα πνεύματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις συνεχείς μειώσεις στις αποδοχές τους να πέφτουν στο κενό.

 

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε αποστείλει επιστολές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις οποίες ζητούσε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στους αποστράτους (σ.σ.: η πρώτη από την περικοπή της σύνταξής τους και η δεύτερη από τη συσχέτισή της με τις πενιχρές απολαβές των εν ενεργεία στελεχών), για να λάβει την αρνητική απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

 

Πριν, λοιπόν, οι στρατιωτικοί συνέλθουν από αυτό το χτύπημα ήρθε χθες ένα ακόμα: πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι από το υπουργείο Οικονομικών ασκούνται πιέσεις για τη δημιουργία νέου ειδικού μισθολογίου με το οποίο θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις με την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών.

 

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση του ΣΑΓΕ υψηλά ιστάμενα στελέχη ανέφεραν ότι για φέτος δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές.

 

Υπό αυτό λοιπόν το κλίμα ο υπουργός ανέλαβε χθες πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, με την οποία τον καλεί να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων των στρατιωτικών.

 

Σε αυτήν προτείνει τη μείωση του ποσού τής εκάστοτε καταβαλλόμενης δόσης ώστε αυτή να μην υπερβαίνει το 25% των καθαρών αποδοχών των στελεχών και ανάλογη άτοκη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Η σπουδή του υπουργού για μια θετική εξέλιξη διαφαίνεται από την υπογράμμισή του ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατό γιατί οι ανάγκες των στελεχών είναι μεγάλες και επιτακτικές.

 

[email protected]

Scroll to top