08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μέτρα που μας κληρώνουν

      Pin It

Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαψεύσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015-16. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις είναι συνεχείς και γίνονται με σχεδόν κατηγορηματικό τρόπο. Ωστόσο, οι καθησυχαστικού χαρακτήρα αυτές δηλώσεις δεν πείθουν κανέναν. Και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας του ελλείμματος αξιοπιστίας μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ιδιαίτερα εκείνου που την κυβερνά. Αλλα υπάρχουν και τα αντικειμενικά δεδομένα: η ψυχρή ανάγνωση των αριθμών. Και αυτή καταγράφει πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται και η κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί ένα νέο πακέτο μέτρων, όταν μάλιστα ήδη το συντριπτικά μεγάλο μέρος της αντιμετωπίζει πρόβλημα ν' ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες.

 

Κι όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Eφ.Συν.», το νέο πακέτο μέτρων είναι ήδη έτοιμο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόκειται για μέτρα που θα επιβαρύνουν -όπως συνηθίζεται άλλωστε- τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, τα συνήθη υποζύγια που καλούνται χωρίς να έχουν ευθύνη να πληρώσουν τα λάθη άλλων. Το πακέτο αυτό αφενός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιδείνωση τα οικονομικά των πολιτών, αφετέρου θα μείνουν και πάλι στο απυρόβλητο όσοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλο πλούτο και παραμένουν ανέγγιχτοι, αλλά και όσοι καταφέρνουν να επιδίδονται στο «σπορ» της μεγάλης φοροδιαφυγής, τους οποίους η κυβέρνηση είτε δεν θέλει ν' αγγίξει, είτε δεν μπορεί.

 

Τα νέα μέτρα αφορούν νέες επιβαρύνσεις στην κατοικία (διατηρείται το χαράτσι), αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, στα αναψυκτικά κ.ο.κ. Με δυο λόγια, πρόκειται για μέτρα που πλήττουν τη μέση ελληνική οικογένεια για ακόμη μία φορά. Και δεν αρκεί αυτό, τα νέα αυτά μέτρα θα έχουν ακόμη πιο δυσάρεστες επιπτώσεις στην ίδια την αγορά, σε τομείς μάλιστα οι οποίοι έχουν υποστεί πρωτοφανή καθίζηση. Η αγορά κατοικίας ήδη έχει βουλιάξει, νέα σπίτια δεν χτίζονται, οι κάτοχοι ακινήτων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και ένας ολόκληρος κλάδος εργαζομένων, που στο παρελθόν απασχολούνταν στην οικοδομή, δεν έχει καμία προοπτική να βρει δουλειά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον χώρο των αυτοκινήτων, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς που θα αγγίξουν τα μέτρα που «επιμελώς» μας κρύβουν.

 

Ωστόσο, ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας αυτής είναι η ταχύτητα με την οποία ζητούν οι δανειστές να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα αυτά. Μέσα στον μήνα που διανύουμε! Είναι προφανές πως θέλουν να βεβαιωθούν πρώτα για τη λήψη μέτρων και μετά να συζητήσουν με τους δικούς τους όρους την όποια νέα… βοήθεια.

 

Scroll to top