Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Επέκταση στην Κύπρο, μέσω της «αδελφοποίησης» με το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), επιχειρεί η Χρυσή Αυγή, βάζοντας σφήνα στην εξωτερική πολιτική, μετά την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, τώρα και τα ελληνοτουρκικά.

 

Με αφορμή την παρουσίαση του υποψηφίου του ΕΛΑΜ για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, σε ένα ρεσιτάλ ακροδεξιάς, αντικομμουνιστικής και εθνικιστικής ρητορείας, τόνισαν ότι «σήμερα το αίτημα για ένωση Ελλάδας – Κύπρου είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».

 

Μάλιστα, προσδιόρισαν αναλυτικότερα τα σχέδιά τους, τονίζοντας ότι «αυτό που θα εφαρμόσει μια εθνική ηγεσία όταν κυριαρχήσει η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο θα είναι ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος στην πράξη, αλλά και η ένωση των δύο ΑΟΖ». Σύμφωνα με τους νεοναζιστές βουλευτές, «αυτές οι δύο κινήσεις αποτελούν από μόνες τους την ντε φάκτο ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».

 

Το παζλ των χρυσαυγίτικων σχεδίων συμπληρώνουν και οι δηλώσεις του «φίρερ» Μιχαλολιάκου, ο οποίος, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο (Millieyet), σε συνέντευξή του σε κυπριακό περιοδικό, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι ήρθαν στο νησί με όπλα και θα φύγουν με όπλα».

 

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν αίσθηση στην Τουρκία, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία. Ιδιαίτερου σχολιασμού έτυχαν οι αναφορές των δύο βουλευτών στην επίμαχη εκδήλωση στον Γ. Γρίβα Διγενή, αλλά και στα περί ένωσης Ελλάδας – Κύπρου.

 

Ο Η. Κασιδιάρης ήταν αποκαλυπτικός και για τις σχέσεις των δύο οργανώσεων, λέγοντας ότι «ΕΛΑΜ και Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς αδελφοποιημένα κόμματα, αλλά το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου».

 

Για του λόγου το αληθές, αρκεί κάποιος να διαβάσει τις πολιτικές θέσεις του ΕΛΑΜ, το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στο site της Χ.Α, με δηλητηριώδη ρατσιστικά σχόλια για τους μετανάστες, αλλά και κλασικές φασιστικές αναφορές σε «σάπιο πολιτικό κατεστημένο», «προδότες κομμουνιστές» και «ανάγκη γροθιάς στο σύστημα της κομματοκρατίας».

 

Στη Μεγαλόνησο, πάντως, ήταν ομόθυμη η καταδίκη τόσο του ελληνικού νεοναζιστικού μορφώματος όσο και των δηλώσεων που έγιναν, με σχόλια περί «νοσταλγών της χούντας, η οποία επέφερε τόσα δεινά στον κυπριακό ελληνισμό», αλλά και «κινημάτων που εκθειάζουν φασιστικά και ανελεύθερα καθεστώτα, τα οποία αιματοκύλησαν ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Scroll to top