Pin It

Συνέντευξη στην Αλίκη Μάτση

 

Οχι μόνο παραταξιακή, αλλά πολύτιμη εθνική εφεδρεία για τον τόπο χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο Ευρ. Στυλιανίδης, μη αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο επαναφοράς του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών εντός του 2013, παρότι το θεωρεί καταστροφικό για τον τόπο, ενώ θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να στεγάσει στη Ν.Δ. «το σύνολο των άστεγων και προβληματισμένων πολιτικά και ιδεολογικά μετριοπαθών πολιτών που αναζητούν προοπτική για τους ίδιους και την πατρίδα τους», όχι όμως και τη Χρυσή Αυγή.

 

Ακολουθεί, τέλος, τη γραμμή του πρωθυπουργού στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για το τέλος της εποχής της «ατιμωρησίας, της αλαζονείας, αλλά και του ρεβανσισμού», αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέση για την εμπλοκή του Ε. Βενιζέλου.

 

- Διατελέσατε γραμματέας προγράμματος της Ν.Δ. Πόσο έχει «ξεφύγει» η κυβερνητική πράξη από το προεκλογικό πρόγραμμα;

 

Για δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, πλειάδα τεχνοκρατών εργάστηκαν συστηματικά και με επιτυχία για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού, κυβερνητικού προγράμματος. Το μετεκλογικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε, δημιούργησε δύο πρωτόγνωρα δεδομένα για την ελληνική πολιτική.

 

Πρώτον, μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και, δεύτερον, την υποχρέωση εφαρμογής οικονομικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών και εταίρων της κατά το παρελθόν. Τα δύο νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν στη σημερινή κυβέρνηση και κυρίως στη Ν.Δ. να κινηθεί με την ελευθερία που θα κινείτο σε διαφορετική περίπτωση, διότι το κράτος στις διεθνείς του σχέσεις έχει συνέχεια και γιατί η νέα κουλτούρα συνεργασίας, παρά τα όποια θετικά της, προϋποθέτει και ρεαλιστικούς συμβιβασμούς που σε άλλες καταστάσεις θα ήταν αδιανόητοι.

 

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις είναι απολύτως συμβατή με τις επιδιώξεις του προγράμματος που είχαμε προετοιμάσει.

 

Το σημείο εκείνο στο οποίο αποκλίνει είναι η υποχρέωση εφαρμογής κάποιων οριζόντιων περιοριστικών πολιτικών και ίσως φορολογικών μεθόδων που υποχρεωνόμαστε να ακολουθήσουμε είτε γιατί τις κληρονομήσαμε ως δεσμεύσεις του παρελθόντος είτε γιατί τίθενται ως προαπαιτούμενα των δανειστών για την εκταμίευση των δανείων. Είμαι βέβαιος όμως ότι, μόλις η κατάσταση αρχίσει να αντιστρέφεται, κι αυτά θα αποκατασταθούν.

 

- Ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες του δικού σας υπουργείου;

 

Το 2012 παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιους δήμους και περιφέρειες και να στηρίξουμε κυρίως τα κοινωνικά τους δίκτυα που δίνουν τον πόλεμο κατά της φτώχειας μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Αποφύγαμε ένα μεγάλο πιστωτικό γεγονός που θα οδηγούσε τον Σεπτέμβριο σε κατάρρευση 72 ΟΤΑ, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την εθνική προσπάθεια.

 

Και στο τέλος της χρονιάς επιτύχαμε να απορροφήσουμε το σύνολο των αναπτυξιακών κονδυλίων, 350 εκατ. ΣΑΤΑ και να είμαστε από τους πρώτους που ρίξαμε στις τοπικές αγορές 255 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταφέραμε τον πρώτο συμψηφισμό οφειλών μεταξύ 31 ΟΤΑ και του ελληνικού Δημοσίου.

 

Τώρα, μέσα από το Παρατηρητήριο που θεσμοθετήσαμε, θα επιδιώξουμε το 2013 να ενισχύσουμε την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ελέγχοντας παράλληλα τη χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση. Επιπρόσθετα, το 2013 θέτουμε ως στόχους τη θεσμοθέτηση της ψήφου των ομογενών, την παρέμβαση για το πολιτικό χρήμα, τη σύνδεση της ιθαγένειας με την εισροή επενδυτικού κεφαλαίου στη χώρα και την περαιτέρω αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

- Πιστεύετε ότι εφεξής θα έχουμε σχεδόν μόνιμα κυβερνήσεις συνεργασίας;

 

Δεν το αποκλείω, αλλά πιστεύω ότι ο παρών εκλογικός νόμος αφήνει περιθώρια για επιστροφή στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, εφόσον όμως ένα κόμμα πείσει ότι θέλει και μπορεί να αλλάξει παντελώς τα πράγματα.

 

- Ετοιμάζονται και νέοι σχηματισμοί στον χώρο της κεντροδεξιάς, ενώ η Χρυσή Αυγή ανεβάζει τα ποσοστά της… Πόσο πιθανή είναι η στέγαση όλων σε ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά;

 

Η Ν.Δ. είναι η κυρίαρχη δύναμη της σύγχρονης ελληνο-ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με ιστορική ρίζα, ξεκάθαρο σχέδιο προσανατολισμού της χώρας και μια απίστευτη εσωτερική δύναμη να αυτοανανεώνεται. Διαφοροποιούμαστε πλήρως από την ακροδεξιά και τις πρακτικές της και απευθυνόμαστε στο σύνολο των άστεγων και προβληματισμένων πολιτικά και ιδεολογικά μετριοπαθών πολιτών που αναζητούν προοπτική για τους ίδιους και την πατρίδα τους. Πιστεύω ότι η επιμονή του Αντώνη Σαμαρά σε έναν τόσο ξεκάθαρο προσανατολισμό θα αθροίσει κοινωνικές δυνάμεις και θα κυριαρχήσει και στο μέλλον.

 

- Ο Κ. Καραμανλής έχει θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται;

 

Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί πλέον όχι απλά παραταξιακή, αλλά κυρίως εθνική εφεδρεία πολύτιμη για τον τόπο.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις της Ν.Δ. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2013;

 

Θα αναμένετο μετά τη δυναμική του εκκίνηση και με δεδομένη την παρούσα δύσκολη συγκυρία, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυριαρχήσει στις εξελίξεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του.

 

Πιστεύω ότι η προσφυγή σε εκλογές την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά εθνική προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους και ανάκαμψης της οικονομίας, θα υπονόμευε σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, διότι αυτό επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους. Το βέβαιο όμως είναι ότι οι εκλογές, στην παρούσα φάση, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την πατρίδα μας.

 

- Λίστα Λαγκάρντ: Παραπέμπεται σε προκαταρκτική επιτροπή ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Λέγεται από πολλούς ότι και ο κυβερνητικός εταίρος Ε. Βενιζέλος έχει ευθύνες, διότι την κράτησε στα συρτάρια του…

 

Η εποχή της ατιμωρησίας, της αλαζονείας, αλλά και του ρεβανσισμού πρέπει να τελειώσει οριστικά. Απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά, η ηγεσία οφείλει να φθάσει το μαχαίρι ώς το κόκαλο. Οπου υπάρχουν στοιχειοθετημένα πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, να αποδίδονται ονοματισμένα και όχι με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και υπαινιγμούς. Μόνον έτσι θα επιβληθεί δικαιοσύνη για όλους και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ηγεσία τους.

 

 

 

Scroll to top