07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχίζει η μάχη της λίστας στη Βουλή

Της Ελενας Βαρίνου Με φαινομενικά κοινό στόχο –την ταυτοποίηση των επιβαρυντικών στοιχείων που συνδέουν την πολιτική σκηνή με τη διαφθορά, αλλά διαμετρικά αντίθετη αφετηρία κυβέρνηση και.
      Pin It

Σήμερα κατατίθεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα στηθούν οι κάλπες για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Με φαινομενικά κοινό στόχο –την ταυτοποίηση των επιβαρυντικών στοιχείων που συνδέουν την πολιτική σκηνή με τη διαφθορά- αλλά διαμετρικά αντίθετη αφετηρία, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχονται από σήμερα στην κοινοβουλευτική ευθεία τής μεταξύ τους αντιπαράθεσης, η οποία Θα κορυφωθεί στις 14 Ιανουαρίου, οπότε και προγραμματίζεται η ψηφοφορία για τη συγκρότηση προανακριτικής που θα διερευνήσει τις ευθύνες στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Την επαναλειτουργία της Βουλής μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σηματοδοτεί η πρόταση που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποσκοπεί στην τοποθέτηση δεύτερης, εκτός της συμπεφωνημένης από τον άξονα της συγκυβέρνησης, κάλπης στην Ολομέλεια, προκειμένου να εκτεθεί έναντι ακόμη και ποινικών ευθυνών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος. Για τον λόγο αυτό το νομικό σκεπτικό που αναπτύσσεται στην πρόταση στοιχειοθετεί τα ερωτήματα περί υπεξαγωγής εγγράφου ή παράβασης καθήκοντος.

 

Κατά την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αποσαφήνιση της εμπλοκής Βενιζέλου θεωρείται αυτονόητη και γι' αυτό επιβεβλημένη –στελέχη της άλλωστε υποστηρίζουν πως περίμεναν από τον ίδιο να επιδιώξει τη διερεύνηση που αφορά το πρόσωπό του, πολλώ δε μάλλον από τους κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι κυριολεκτικά ευαγγελίζονται τη διαφάνεια και εν τέλει την κάθαρση.

 

«Από τις 26 Νοεμβρίου οι οικονομικοί εισαγγελείς έστειλαν τη δικογραφία για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ στη Βουλή, ζητώντας τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, εβδομάδες πριν διαπιστωθεί η αλλοίωσή της», υπενθυμίζει στην «Εφ.Συν.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.

 

«Αν πραγματικά στην κυβέρνηση πίστευαν στη διαβεβαίωσή τους «όλα στο φως», θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αλλά και οι κυβερνητικοί του συνεταίροι, Σαμαράς και Κουβέλης, να ζητούσαν να διερευνηθούν και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όχι μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

 

Η κρίσιμη διαδικασία, που εξαρτάται κατά τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Την ίδια ημέρα εισέρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια το νομοθετικό πλαίσιο των νέων σκληρών φορολογικών μέτρων, καθώς η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή ολοκληρώθηκε.

 

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου –όπως άλλωστε προεξόφλησε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας- τότε η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση των ευθυνών στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου.

 

Εάν όχι, αν απαιτηθεί δηλαδή λόγω απρόοπτης εξέλιξης περισσότερος χρόνος συζήτησης, θα δοθεί παράταση το πολύ μίας ημέρας, ώστε η ψηφοφορία για την προανακριτική να γίνει το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, αφού η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει ταχύτητα «συνοπτικών διαδικασιών» και όσον αφορά το κοινοβουλευτικό τυπικό.

 

Πάντως οι τόνοι στους οποίους θα κινηθεί ο κοινοβουλευτικός διάλογος το προσεχές διάστημα θα καταγραφούν με το «καλημέρα σας» κατά τη μεθεόρτια έναρξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας -το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

 

Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο και την Τετάρτη 9 του μηνός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αφορά την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου), να κλιμακωθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού και να κορυφωθεί την ημέρα της ψηφοφορίας για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.

 

Οι βουλευτές επιστρέφουν στα έδρανα έπειτα από διακοπές δύο εβδομάδων, καταλαμβάνοντας τις θέσεις τους στην αρένα, τη διάταξη της οποίας σχεδίασε προσεκτικά (από την περίοδο, όπως φαίνεται, που το θέμα της λίστας Λαγκάρντ παρέμενε ανοιχτό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ) ο κυβερνητικός συνασπισμός τοποθετώντας ως κεντρικό στόχο μόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου και με ισχυρή περιφρούρηση στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Εκτιμώντας πως το «κουκούλι προστασίας» του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι διάτρητο, ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται εξοπλισμένος για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, στοχεύει στην «έκπληξη», την εκδήλωση περισσότερων από τις αναμενόμενες (π.χ. Οδ. Βουδούρη) διαρροών από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης. Υπολογίζει δηλαδή στην ανατροπή της πεπατημένης που υπαγορεύει η κοινοβουλευτική αριθμητική βάσει της κομματικής πειθαρχίας, η οποία υπενθυμίζεται ότι λειτούργησε σε όλες τις ψηφοφορίες των μνημονιακών μέτρων, παρά τις επιμέρους ανταρσίες.

 

Ανταρσίες που αποκλιμακώνονταν την ώρα της κάλπης, μπροστά στο διακύβευμα της αποσταθεροποίησης. Πόσο μάλλον τώρα, που Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου δεν χρειάζεται να «υπαγορεύσουν» τη μετατροπή της ψήφου για τη διερεύνηση των ευθυνών στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γνωρίζουν πολύ καλά πως η ενδεχόμενη παραπομπή Βενιζέλου ταυτίζεται με την αποδόμησή της.

 

Scroll to top