Pin It

Των Χάρη Ιωάννου – Ελενας Βαρίνου

Στη δίνη πολιτικών αναταράξεων με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» εισέρχεται, παρά το… εορταστικό κλίμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς από τη μια πλευρά οργιάζουν οι φήμες για «παραποιημένη αρχική λίστα», δημιουργώντας τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο κυβερνητικό σχήμα και από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, με το «φάντασμα» μιας προανακριτικής επιτροπής για τους Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου να πλανάται πάνω από το ελληνικό κοινοβούλιο, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η πρώτη λίστα είχε «πειραχτεί».

 

Την ώρα που η νέα «γνήσια» λίστα έφτασε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και εξετάζεται από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς, μια δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (24.12.2012) έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό:

 

«Στην καινούργια λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας».

 

Την ίδια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, διά των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσα, Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή και Σ. Κοντονή, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να απαντήσει «για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον Ελληνα αξιωματούχο.

 

Επίσης, με ποιον τρόπο διασφαλίστηκε το περιεχόμενό της, ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα».

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά ακόμη από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή «την επίσημη αλληλογραφία βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές προς τις ελληνικές αρχές και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και αποδεικτικό παράδοσης-παραλαβής, αλλά και κάθε έγγραφο που αποτυπώνει “τεχνικά προβλήματα”, καθώς επίσης και την απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι «η ώρα της κρίσης πλησιάζει» και πως στην υπόθεση «αποτυπώνεται και συμπυκνώνεται η ελεγχόμενη διάχυτη ανομία και φοροδιαφυγή, η κακοδιοίκηση και η οικειοποίηση δημόσιων πόρων».

 

Προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ. «Τι θέλετε, να διερευνηθεί η λίστα, να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και να ανέβει ο Τσίπρας;», αναρωτήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 

Ωστόσο, ανώτατες πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν στη δημοσιότητα, προκειμένου να μη διοχετεύονται «ανεύθυνες πληροφορίες» και να σταματήσει το «πολιτικό παιχνίδι» γύρω από την υπόθεση.

 

Νέα «καρφιά» προς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης σε δήλωσή του: «Παραμένει ασαφές και άγνωστο γιατί αδυνατούν ακόμη και μετά την ιστορία της λίστας Λαγκάρντ να δείξουν ότι κατάλαβαν πως καμία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής δεν θα τελεσφορήσει στην Ελλάδα εάν πρώτα και κύρια δεν τερματιστεί ο ένοχος δεσμός μεταξύ διαπλεκόμενων πολιτικών και συνδικαλιστών με την υπηρεσιακή ιεραρχία των εφοριών και εν γένει των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».

 

Στάση αναμονής κρατά πάντως η ΔΗΜΑΡ, η οποία ζητά «την άμεση διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ και την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων της» και προσθέτει ότι «πρέπει να ελεγχθούν όσοι παρανόμησαν, να αποδοθούν οι ευθύνες που προβλέπονται από τον νόμο και το ελληνικό δημόσιο να λάβει εκείνα που του ανήκουν».

 

Εντονα επικριτικά είναι και τα σχόλια της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς, επισήμανε χθες πως «οι μνημονιακοί πολιτικοί κύκλοι, αφού επί 20 και πλέον μήνες με έκνομες μεθοδεύσεις κάλυψαν τους διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκονται πλέον αυτοί και οι προστατευόμενοί τους έκθετοι ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης και του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κύβος ερρίφθη».

 

Αντιπαραβολή από τους εισαγγελείς

 

Πιθανότατα αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η λεπτομερέστατη αντιπαραβολή των στοιχείων, που διενεργείται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, της νέας λίστας Λαγκάρντ με αυτά της παλιάς που είχε παραδοθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των δύο οικονομικών εισαγγελέων, που εποπτεύουν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, είναι να έχουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αποσαφηνίσει το μείζον ζήτημα της αρτιότητας της πρώτης λίστας Λαγκάρντ με τις 2.059 εγγραφές.

 

Θεωρείται βέβαιο πως αν διαπιστωθούν αλλοιώσεις, θα αναζητηθούν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, καθώς, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί έρευνα στη Βουλή αλλά και η δικογραφία που αφορά τους χειρισμούς των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη και Ι. Καπελέρη.

 

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να στείλουν τη νέα λίστα στη Βουλή, ώστε να γίνει ανάλογη αντιπαραβολή σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Επιτροπής Πόθεν Εσχες.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστωθεί πως η λίστα -«αντίγραφο Βενιζέλου» είχε υποστεί αλλοιώσεις, θα πρόκειται για ένα συμπέρασμα που θα προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς.

 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη μετέβησαν στο Παρίσι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ένας συνεργάτης του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, οι οποίοι παρέλαβαν εκ νέου από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Μ. Δήμα

Scroll to top