09/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάλπες για τέσσερις

      Pin It

Λίστα Λαγκάρντ: Το μωσαϊκό των προτάσεων για προανακριτική της Βουλής μετά τη χθεσινή σύμπραξη Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής 

 

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου

 

Τέσσερις κάλπες, εκ των οποίων οι δύο θα αφορούν το ερώτημα παραπομπής των δύο πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, θα στηθούν τελικά στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για την συγκρότηση προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Η εξέλιξη αυτή που ενσωματώνει στον πυρήνα του επερχόμενου κοινοβουλευτικού κυκλώνα εκτός των Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης προκλήθηκε από τη σύμπραξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Εξασφαλίστηκε έτσι ο αριθμός των βουλευτών (37 συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου) που ορίζεται από τον κανονισμό της Βουλής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση πρότασης για προανακριτική επιτροπή (οι υπογραφές πρέπει να υπερβαίνουν τις 30).

 

Παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της πρότασης των ΑΝ.ΕΛΛ. περιγράφονται «επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων» και για τους Παπανδρέου – Παπαδήμο, η πρωτοβουλία τους, που προσυπογράφουν οι 18 χρυσαυγίτες, αξιολογείται ως «κενό γράμμα», στη βάση αποκλειστικά κομματικών ωφελημάτων από τον εμπλουτισμό του κατηγορητηρίου που αποσκοπεί στη διερεύνηση της ευθείας που συνδέει την πολιτική σκηνή με τη διαφθορά.

 

Στο κείμενο της πρότασης, το οποίο επιμελήθηκε ο βουλευτής, δικηγόρος Β. Καπερνάρος (ο οποίος, όπως θεωρείται πιθανό, θα προταθεί για να εκπροσωπήσει το κόμμα του στην προανακριτική) ζητείται α) η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικού εταίρου Ευάγγ. Βενιζέλου για τα αδικήματα της νόθευσης και της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή (άρθρα 242 παρ. 2 Ποινικού Κώδικα, 256 Π.Κ., 259 Π.Κ. και στο άρθρο 18 ν. 2523/97 σε συνδυασμό με το άρθρο 46 παρ. 1 εδ. β Π.Κ.), β) η παραπομπή των δύο πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, διότι, όπως υποστηρίζεται στην πρόταση, «γνώριζαν τις έκνομες ενέργειες των δύο υπουργών Οικονομικών».

 

Στην πρότασή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, καταλογίζοντας στον Γ. Παπανδρέου «Βαθιά πολιτική ανηθικότητα» επικαλούνται στο κομμάτι των ευθυνών που υποστηρίζουν ότι του αναλογούν, την αποστροφή Παπακωνσταντίνου κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (αντίστοιχη της πρόσφατης τηλεοπτικής τοποθέτησής του): «[…] ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από εμένα πριν γίνουν οι ενέργειες αυτές στην Ελβετία, ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε κάποια στοιχεία. Μου είπε “Προχώρα”. Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν, ενημερώθηκε ότι ελήφθησαν και μου είπε “Προχώρα με τις έρευνες”».

 

«Εκ των ανωτέρω καθίσταται πλέον σαφέστατο το νόημα της φράσης του κ. Παπανδρέου ότι κυβερνούσε μια διεφθαρμένη χώρα. Στην πραγματικότητα, απευθυνόταν ο ίδιος στον εαυτό του και εννοούσε τους υπουργούς του και εκείνον, καλύπτοντας έτσι ποινικά αδικήματα, εξευτελίζοντας παράλληλα τον ελληνικό λαό», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οσο για τον Λ. Παπαδήμο, τονίζεται πως «είναι βέβαιο ότι είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου και με βεβαιότητα γνώριζε για το περιεχόμενο της λίστας καλύπτοντας κι εκείνος, τα ποινικά αδικήματα τα οποία διαπράττονταν εις βάρος τους Ελληνικού Δημοσίου».

 

Η ημερομηνία συζήτησης των τριών, πλέον, προτάσεων που προέρχονται από το σύνολο σχεδόν του κοινβουλευτικού χάρτη (μόνον το ΚΚΕ τελικά δεν διαμόρφωσε ή υπέγραψε αντίστοιχη πρόταση) θα αποφασισθεί αύριο στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί περί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top