13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανταπόκριση της κοινωνίας

      Pin It

Η χώρα συνεχίζει να βουλιάζει στην κρίση, η κοινωνία συνεχίζει να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες από τη συνολική επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, αλλά η διαπλοκή της πολιτικής, της οικονομικής και της εκδοτικής εξουσίας «ζει και βασιλεύει».

 

Μόλις πριν από δύο ημέρες αναδείξαμε πρωτοσέλιδα μια ακόμη σκανδαλώδη παραχώρηση στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση τους χαρίζει και τις άδειες εκπομπής ψηφιακών μεταδόσεων, πέραν δηλαδή των αναλογικών.

 

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια οι ιδιοκτήτες-εκδότες δεν διαθέτουν παρά προσωρινές άδειες λειτουργίας. Πρόκειται για μια συναλλαγή η οποία, εκτός από την οικονομική πτυχή της, επηρεάζει άμεσα την ενημέρωση που παρέχουν στον ελληνικό λαό αυτά τα τηλεοπτικά δίκτυα, με δεδομένη την πανίσχυρη επιρροή του μέσου αυτού στην κοινωνία.

 

Ετσι η εκδοτική εξουσία -που διαθέτει όχι μόνο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και εφημερίδες- γίνεται ακόμη περισσότερο αναπόσπαστο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής και προπαγάνδας. Ουσιαστικά ελέγχουν ασφυκτικά σχεδόν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης –εντύπων και ηλεκτρονικών.

 

Γίνεται λοιπόν ακόμη πιο φανερή η ανάγκη ανεξάρτητης και αδέσμευτης ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και αυτόν τον στόχο υπηρετεί η «Εφημερίδα των Συντακτών». Οσο περνά ο καιρός και αποκαλύπτονται οι συναλλαγές και τα παιχνίδια της διαπλοκής, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης αυτής της αυτοδιαχειριζόμενης έπαλξης του πλουραλισμού που δεν φοβάται να λέει την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση και να δίνει βήμα σε ευρύτατο φάσμα απόψεων και ιδεών.

 

Τα στοιχεία για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων που δημοσιοποιούμε σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ (σελ. 54) όπως και τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του διαδικτυακού τόπου της εφημερίδα μας (www.efsyn.gr) μας γεμίζουν αισιοδοξία. Τη στιγμή που σχεδόν όλες οι απογευματινές εφημερίδες εμφανίζουν πτωτική τάση για το πρώτο εννεάμηνο του 2013, η εφημερίδα μας παρουσιάζει σταθερά ανοδική τάση, τόσο καθημερινά όσο και στην έκδοση του Σαββατοκύριακου.

 

Ταυτόχρονα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επισκέψεων στον διαδικτυακό τόπο της «Εφ.Συν.». Ενώ τους πρώτους μήνες του χρόνου οι συνολικές επισκέψεις ανά μήνα κυμαίνονταν στις 250.000, τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 700.000. Εξίσου αυξήθηκαν οι μοναδικοί επισκέπτες (από περίπου 100.000 σε πάνω από 355.000) και οι προβολές της σελίδας (από περίπου 450.000 σε πάνω από 1.520.000). Τέλος αυξήθηκαν σημαντικά οι φίλοι της εφημερίδας μας στο κοινωνικό δίκτυο facebook (πάνω από 24.000 σήμερα) καθώς και όσοι μας ακολουθούν στο twitter.

 

Δεν καταγράφουμε τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για να περιαυτολογήσουμε. Κάθε άλλο. Μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε τον ίδιο δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα, αλλά κυρίως τα θεωρούμε απόδειξη ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά σ' ένα εγχείρημα που δεν υπηρετεί κατεστημένα συμφέροντα, αλλά την ελευθερία του λόγου και την κριτική προς κάθε κατεύθυνση: κυρίως προς την εξουσία, αλλά και προς όσους την διεκδικούν.

 

Σε αυτή την προσπάθειά μας ο κυριότερος χορηγός μας είναι οι αναγνώστες μας, αυτοί είναι το οξυγόνο μας. Γι' αυτό θέλουμε να απευθυνθούμε σε όσους αγοράζουν αυτή την έκδοση, του Σαββατοκύριακου, και να τους καλέσουμε να γίνουν τακτικοί καθημερινοί αναγνώστες μας, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Ετσι δεν ενισχύουν μόνο μια ανεξάρτητη φωνή, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου και θωρακίζουν τη δημοκρατία στον τόπο μας.

 

Scroll to top