21/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βάσανος των δημοσκοπήσεων

      Pin It

Αρχίζουν να χάνουν την όποια αξιοπιστία έχουν οι δημοσκοπήσεις έτσι που δημοσιεύονται ανά εβδομάδα, αν και δείχνουν σαφώς το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, με τον διπολισμό να κρατεί καλά στην κορυφή και με μικρές αυξομειώσεις στα μικρά κόμματα. Η σύγχυση των ψηφοφόρων δεν διαλύεται. Ενας στους τρεις ελπίζει ότι με την πάροδο του χρόνου θα έλθουν καλύτερες μέρες και οι υπόλοιποι, διασκορπισμένοι, επιλέγουν το αντιμνημονιακό τους «λημέρι». Η Νέα Δημοκρατία κρατά εντυπωσιακά ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι της δεν την έχουν αρνηθεί, αν και ανήκουν σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από τα σφοδρά αντικοινωνικά μέτρα. Είναι η ρίζα της Δεξιάς στην ελληνική κοινωνία, το αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες.

 

Οι δημοσκοπήσεις είναι οδυνηρές για το ΠΑΣΟΚ και ειδικά για τον πρόεδρό του που νόμισε ότι, αν μείνει προσκολλημένος στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να μεταπείσει τους κάποτε ψηφοφόρους του κόμματος να επανακάμψουν. Αποδείχτηκε ότι εκτίμησε λάθος τη συμπεριφορά τους, ίσως διότι δεν έχει καταλάβει ότι ο ίδιος τους διώχνει, αντί να τους συστρατεύει, λέγοντας «ναι» στις αντιδημοκρατικές αποφάσεις και πράξεις της κυβέρνησης. Το 5% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τραγικό ιστορικό χαμηλό και δεν είναι απίθανο, μετά και τις «υποβρύχιες» κόντρες, να μην καταφέρει να μπει στη Βουλή! Είναι, όντως, μια αδιανόητη, για έως πρόσφατα, πολιτική ανατροπή, που σίγουρα θα σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις. Αυτό θα το επιτείνει πιθανή ψήφιση νέων μέτρων. Καταρρίπτονται δηλαδή όλοι οι ισχυρισμοί του από τότε που αποφάσισε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση «σωτηρίας».

 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Κουβέλη θα δεινοπαθήσει και αυτό να μπει στη Βουλή, παρά την «απομάκρυνσή» του από την κυβέρνηση. Και τα δύο κόμματα πληρώνουν τα επίχειρα της συμμετοχής τους σε μια άκρως αντιλαϊκή κυβέρνηση που τόσο άνετα εξευτέλισε το ελληνικό Κοινοβούλιο, λειτουργώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

 

Τα άλλα κόμματα κινούνται λίγο ώς πολύ στα ίδια ποσοστά. Το ότι η Χρυσή Αυγή συγκρατεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό (7%-8%) πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την ίδια την κοινωνία. Διαφαίνεται η προσπάθεια να απαλλαγεί το εναπομείναν κόμμα από την εγκληματική σφραγίδα στην ταυτότητά του και να μετεξελιχθεί σ' ένα «νόμιμο» ακροδεξιό κόμμα υποφερτό, όπως συμβαίνει στα Κοινοβούλια της Ευρώπης.

 

Ενα ακόμη ενδιαφέρον από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβάδισμα σε όλες τις ηλικίες 18-64 ετών. Από κει και πάνω τον λόγο έχει η Νέα Δημοκρατία. Ο γηραιός πληθυσμός προτιμάει την παλιά συνταγή «τάξη και ασφάλεια». Τελευταίο εύρημα των δημοσκοπήσεων, η επανεμφάνιση των Οικολόγων Πράσινων, που φαίνονται με αξιώσεις να εισέλθουν στη Βουλή, και του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, που εμφανίζει ένα ισχνό ποσοστό 1,2%. Ολα τα τελευταία προοιωνίζονται αλλαγές όχι ουσιαστικές, αλλά κάποιο μοίρασμα της πίτας. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ώς τώρα η πολιτική.

 

Scroll to top