27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομολογία αποτυχίας…

      Pin It

Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ», θα μπορούσε να θεωρηθεί άνετα ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα των δύο κυβερνητικών κομμάτων για εσωτερική κατανάλωση, στο πλαίσιο της «γενναίας αντίστασης» που προβάλλουν απέναντι στους δανειστές μας! Ενα συμπλήρωμα, δηλαδή, της επικής εκείνης φράσης που είπε ο κ. Μπαλτάκος για τη «μελανή σελίδα»!

 

Ομως εδώ πρόκειται για ολόκληρη προγραμματική διακήρυξη, η οποία «είναι ανοικτή για συζήτηση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις», όπως γράφουν ήδη στην πρώτη παράγραφο. Οσοι αντέξουν να τη διαβάσουν ολόκληρη, θα απογοητευτούν οικτρά. Πρόκειται για ένα κείμενο που δείχνει την ιδεολογικοπολιτική φτώχεια και την πλήρη απουσία πολιτικών θέσεων των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

 

Αναλύσαμε χθες τις ιδιαίτερες πλευρές των μικροκομματικών υπολογισμών, τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του κ. Βενιζέλου, γύρω από αυτό το κείμενο, το οποίο υποτίθεται ότι επισημοποιεί την επιθυμία των δύο εταίρων να εξαντλήσουν την τετραετία. Αναζητήσαμε όμως το στίγμα αυτού του κειμένου, ψάξαμε να βρούμε πού ακριβώς συγκλίνουν τα δύο κόμματα και πού διαφορίζονται, θελήσαμε να εντοπίσουμε πολιτικές θέσεις, διαμορφωμένες προτάσεις, ίχνη προοπτικής.

 

Το συμπέρασμα είναι τραγικό: το κείμενο αυτό αποτελεί μια πρόχειρη και χοντροκομμένη συρραφή αποσπασμάτων από προηγούμενες τοποθετήσεις -μάλλον προφορικές και γι' αυτό φλύαρες, πομπώδεις, που θέλουν να εντυπωσιάσουν-, τα οποία δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση προγραμματικό πλαίσιο. Πρόκειται για ένα σύνολο από γενικόλογες διατυπώσεις, για ευχολόγια που διανθίζονται από ωραίες φράσεις χωρίς κανένα περιεχόμενο, όπως «στόχος μας το μέτωπο ευθύνης», «να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», «πρωταρχικοί στόχοι», «κύρια και συνεχής μέριμνα», «το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο»…

 

Αν το ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης πιστεύει ότι ρυμούλκησε το άλλο στις δικές του θέσεις (!), τότε οι πολίτες που διάβασαν αυτό το κείμενο διαπιστώνουν την απάτη και την κοροϊδία και το απορρίπτουν χωρίς συζήτηση. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν συμπράξει σε μια συμφωνία χωρίς αρχές και κάθε προσπάθειά τους να δείξουν ότι διαθέτουν και «προγραμματικό πλαίσιο» αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο τη θεωρητική και πολιτική γύμνια τους.

 

Δεν τολμούν να διατυπώσουν ούτε μία φράση αυτοκριτικής, αλλά συγκαλύπτουν με την ένοχη σιωπή τους την καταστροφή που προκάλεσαν, όχι μόνο στις δεκαετίες του δικομματισμού, αλλά και την περίοδο της δικομματικής συγκυβέρνησής τους. Το κείμενο αυτό είναι η ιστορική ομολογία της αποτυχίας τους, η οποία επισφραγίζεται με τη φράση τους «αυτό που έλειψε για πολλά χρόνια ήταν η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι νόμοι»! Ας μην τους αφήσουμε να νομίζουν ότι θα μας κοροϊδεύουν ατιμώρητοι…

 

Scroll to top