27/10/13


…φοβού τους «δωρίζοντας»

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, φαρμακοβιομήχανοι, ΙΣΑ και Γεωργιάδης παρέχουν σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας φάρμακα, όμως... λίγους μήνες πριν από τη λήξη τους. Ξέχασαν να μας πουν πως έτσι οι φαρμακοβιομήχανοι γλιτώνουν το κόστος της αχρήστευσης και προσβλέπουν σε φορολογικά οφέλη.
      Pin It

ES_2510_041Με κινήσεις εντυπωσιασμού, φαρμακοβιομήχανοι, ΙΣΑ και Γεωργιάδης παρέχουν σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας φάρμακα, όμως… λίγους μήνες πριν από τη λήξη τους. Ξέχασαν να μας πουν πως έτσι οι φαρμακοβιομήχανοι γλιτώνουν το κόστος της αχρήστευσης και προσβλέπουν σε φορολογικά οφέλη

 

H φιλανθρωπία τού ΣΦΕΕ δεν είναι τόσο φιλανθρωπική. Εκείνο το μεσημέρι, πριν από λίγο καιρό, στο υπουργείο Υγείας ακούσαμε τον Αδωνι Γεωργιάδη να εξάρει -«σε εποχές κρίσεις που διανύουμε»- και να θέτει «υπό την αιγίδα του» την «κίνηση αλτρουισμού» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που εκφράζει συλλογικά τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για παροχή δωρεάν φαρμάκων σε ανασφάλιστους. Η πρωτοβουλία, για την οποία περήφανα μίλησε ο υπουργός φτιάχνοντας το προφίλ του ως κοινωνικά αλληλέγγυος, ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, του οποίου προεδρεύει ο έτερος εραστής της προβολής Γιώργος Πατούλης, στην οποία έχει συμπεριλάβει και την «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδας.

 

Εκείνο που μας προβλημάτισε, παρά τον έντονο ενθουσιασμό του πάνελ –υπουργός, πρόεδρος ΙΣΑ, πρόεδρος ΣΦΕΕ– που συνέλαβε αυτή τη «λύση στα προβλήματα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», ήταν η ανάγκη του Α. Γεωργιάδη να υπερτονίσει ότι πρόκειται για φάρμακα «αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη τους».

 

Εκτιμούμε απεριόριστα τη σκέψη του ΣΦΕΕ αλλά να πούμε –για να το έχουμε πει– ότι με την κίνηση αυτή οι φαρμακευτικές αφενός γλιτώνουν το κόστος της αχρήστευσης που περιλαμβάνει τα έξοδα απόσυρσης από τα φαρμακεία έξι μήνες πριν λήξουν τα φάρμακα και καταστροφής τους (είτε στο εσωτερικό, αν πρόκειται για απλές συνθέσεις, είτε στο εξωτερικό, για τα «δύσκολα» φάρμακα) «δωρίζοντάς» τα στους ανασφάλιστους, αφετέρου ωφελούνται κιόλας είτε απλώς διαφημιστικά –χτίζοντας κι αυτές μαζί με τον Γεωργιάδη και τον Πατούλη το φιλάνθρωπο προφίλ τους– είτε προσβλέποντας σε φορολογικά οφέλη, καθώς η αξία της «δωρεάς» εκπίπτει φορολογικά.

 

Scroll to top